torsdag 20 augusti 2009

En vecka kvar

"Vi tycker inte man ska profitera på allmänna tillgångar", det är ett av motståndarsidans mål. Alltså att du inte ska göra en bra affär. Tycker du att det är en bra anledning att rösta nej?

För att nå sitt mål vräker man nu ut utskick. Man har fått HGF att lägligt trycka Rädda Linjalens propaganda i en till synes trovärdig artikel. Innehållet är det vanliga. Glöm då inte bort att Rädda Linjalen och HGF är samma personer. HGF skulle aldrig kunna stå för de uttalanden som görs i Rädda Linjalens namn, men det är samma människor som står bakom. Kan du tänka dig att HGF skulle bedriva hetsjakt på enskilda personer i området? Det sker just nu, men man gör det under Rädda Linjalen-flagg. Otäckt!

Man upprepar sina mantran. Om och om igen. Glädjekalkyl, några ska sälja, angrepp på gården. Personangrepp för att skapa en vi-och-dom-känsla. Styrelsen är dum och dyrt. Otroligt tröttsamt, men Rädda Linjalen tror att du är så lättlurad att du tror på det om det sägs tillräckligt många gånger.

Man vill till varje pris dölja det faktum att din boendekostnad skulle sjunka med flera tusen kronor varje månad om vi ombildar. Det är ju inget bra argument för nej-sidan. Att du dessutom kommer att ha en miljon kvar i handen den dag du flyttar, om vi ombildar, vill man vända till något dåligt. Det är det som är "klippet" vilket RL anser är något hemskt. Att helt vanliga hårt arbetande människor ska få en trygg ålderdom är ingen nej-sidan har som mål. Målet är att du inte ska göra en bra affär och att HGF ska behålla sina medlemmar (som betalar medlemsavgifter)

Bostadsrättsföreningen står på gården för att svara på dina frågor. Varje dag och i alla väder. Många har meddelat att de är otroligt less på utskick, därför har Brf valt att istället finnas till hands varje dag för alla som fortfarande har frågor. Syftet är att alla ska kunna få svar på sina frågor under lugna och avslappnade former över en kopp kaffe. Motståndarna tycker inte om det, för då kan dom inte styra diskussionen. Därför kritiseras det. Å andra sidan kritiserar man precis allt som styrelsen gör.

Jag hoppas att nästa utskick från Rädda Linjalen handlar om vilket personligt ansvar företrädarna för RL/HGF tar när Stockholmsmodellen gör att många av oss inte har råd att bo kvar. Rädda Linjalen lovar att det inte blir dyrare. Det är inte vatten värt när fogden knackar på dörren! Kanske en beskrivning av de icke attraktiva områden vi kommer att få flytta till kunde passa på baksidan?

Tips på att-göra-lista för fredagen

1. Gå till pappersinsamligen
2. Gå ur HGF (dina medlemsavgifter går till propagandan du gick till papperinsamlingen med)
3. Gå ner och ta en fika och ställ frågor till styrelsen och andra ur Brf Linjalen
4. Fråga någon du känner om hur det är att bo i bostadsrätt
5. Fundera lite på hur det kunde vara om vi som bor i Linjalen själva får bestämma i Linjalen
6. Titta i skyltfönstret hos en mäklare och tänk på vilken möjlighet vi fått
7. Skriv in den 27:e i kalendern, köpstämman börjar 19.00 i Åsö Gymnasium. Avprickning från 18.00
8. Njut av helgen och det härliga vädret


Och här en liten graf som Torgny hänvisar till i en kommentar nedan
Läs direkt från källan genom att klicka här.

12 kommentarer:

 1. "Jag hoppas att nästa utskick från Rädda Linjalen handlar om vilket personligt ansvar företrädarna för RL/HGF tar när Stockholmsmodellen gör att många av oss inte har råd att bo kvar."

  Precis, RL är väldigt bra på att komma ihåg och citera vad någon i brf-styrelsen någon gång kan ha sagt i en förhandlingssituation. T ex tjatar RL som en repig vinylskiva om att dåvarande ordföranden inför förhandlingar med Stockholmshem sagt att priset är för högt och att han inför förhandlingar med de som beviljar bygglov sagt att det behövs med hänsyn till föreningens ekonomi. De företrädare för RL som även sitter i lokala HGF-styrelsen måste rimligen förstå att uttalanden i förhandlingar med en motpart måste tas med en nypa salt och inte nödvändigtvis som den absoluta sanningen... förstår dom inte det har dom inget i en organisation som lever på att förhandla att göra! Men nu låtsas dom ta allt sådant på blodigt allvar och upprepar det om och om igen enligt devisen att om något sägs tillräckligt många gånger blir det sant. Samma devis som alla internettroll på nej-bloggen använder sig av när dom för femtielfte gången skriver att alla som är för en ombildning omedelbart tänker flytta.

  Själva har RL passat sig noga för att göra några egna uttalanden som skulle kunna jaga dom framöver med ett undantag, nämligen att hyrorna inte kommer att höjas mer än vanligt trots Stockholmsmodellen och de nya villkoren för den allmännyttan. Om det bli nej på köpstämman hoppas jag att alla hyresgäster kommer ihåg detta lika bra som RL kommer ihåg vad ja-sidan sagt och påminner dom om detta om några år - "ni lovade är 2009 att hyrorna inte skulle höjas mer än vanligt, varför har ni då låtit dom gå upp med 30% på fem år?"

  En enda gång har RL blivit pressade på ansvar och då var det av några på deras egna sida som insåg att de genom att följa RLs uppmaning att gå ur brf berövats sin rösträtt vid årsstämman. När de ställde frågor om särskilt Johans ansvar på nej-bloggen blev svaret plötsligt ett vådligt slingrande från nej-ledaren som "absolut inte hade något ansvar, var och en hade ju själva bestämt sig, RL hade bara informerat". Undrar om man kommer att få höra samma sak när hyrorna rusar och folk börjar ställa frågor...

  SvaraRadera
 2. En underbar blogg Markus! Äntligen någon som talar ur skägget.
  Jag är också trött på utskick och nejtjafs. Konstigt att inte alla ser vilken otroligt bra affär det här är.
  Fika på gården och svar på frågor gillar jag. Jag har lärt mig massor. Jag förstår inte varför inte alla kan haja att det här bli skitbra om vi ombildar. Jag vill både göra vinst och kakla köket för det kan jag. Ombildar vi är upphävs förbudet för att kakla och allt blir mycket roligare.

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas ni som vill ombilda är ordentligt pålästa vad som gäller och att ni vill vara medansvariga att sköta denna stora fastighet och att ni kommer vara hyresvärdar med allt vad det innebär också.
  du får göra förändringar i din hyreslgh också bara det är fackmannamässigt gjort.

  SvaraRadera
 4. Anonym 04:05
  Håller med dig till 100%. Billigt boende, göra vinst och nytt kakel i köket. Slut med Nej-tjafset!

  SvaraRadera
 5. Som alla vet så får vi en betydligt sänkt boendekostnad med nuvarande låga räntor. Själv får jag en sänkt kostnad på ca 2700-3000 kr om jag är spekulativ och tar rörligränta. Räntan kan stiga till ca 4% innan det blir lika dyrt som nuvarande hyreskostnad. Men hur länge har vi dessa låga räntor RL talar/hotar med en kommande tänte bomb.
  Vad säger Riksbanken som sätter reporänta som bestämer bankernas räntor se länken nedan.

  http://nordic.nasdaqomxtrader.com/Riba

  Studera tabellen till höger (Riksbank Futures Graph) tycker det ej ser så alarmerade ut. År 2011 i mitten av Augusti tror man att räntan skall vara 2,5% i det perspektivet så bör man köpa sin lägenhet. Men skulle räntorna bli högre med stigande inflation så skall man tänka på att vid inflation så är det bra att äga fast egendom som en lägenhet som ligger i ett kanonläge.

  PS(Markus kan du kopiera in grafen)

  SvaraRadera
 6. Ja vad är det som bestämmer en bostadsrättslägenhets pris jo tre saker brukar mäklare säga:
  1 läget
  2 läget
  3 läget
  Och nu skall också läget bestämma hyran enligt Stockholm modellen. Så nu gäller det bara att "gilla läget" som man säger och rösta ja på Torsdag.
  /MVH

  SvaraRadera
 7. Var går huvuddelen av pengarna föreningen ska långa? Jo till köp av de lägenheter som blir kvar som hyresrätt! Eftersom det är en lysande affär att köpa sin lägenhet är det en precis lika lysande investering för bostadsrättsföreningen att köpa dessa lägenheter. Varje investerad krona ger två tillbaka. Ren vinst på sikt alltså.

  Skrev ungefär samma på RL, men där går tydligen gränsen för vad dom kan publicera. Det var för magstarkt. Hat, personangrepp och smutskastning går dock bra att publicera. Gärna i riklig mängd.

  SvaraRadera
 8. Hyrestgästföreningen är beroende av medlemsavgifter från de boende, därför försöker dom så klart att stoppa ombildningen.

  SvaraRadera
 9. Den som av någon anledning tycker att motståndarna har någon form av trovärdighet kan väl fundera på:

  Hur kan dom påstå sig veta precis allt trots avsaknad av relevant ubildning?

  Nejsidan består av representanter från hyresgästföreningen. För Hgf spelar det ingen roll om det är en bra eller dålig affär. Dom är emot ombildningar i alla fall, eftersom det är deras jobb. Ditt bästa är inte av intresse för dom, det är bevarandet av hyresrätter.

  Hur kommer det sig att precis allt är dåligt? Hade det varit någon detalj, men allt? Varför ombildar alla andra om det är en dålig affär? Kan det vara så att motståndarna bara är emot för att det är deras jobb? Argumenten hittas på i efterhand.

  Valet står mellan bostadsrätt eller marknadshyror.

  Underhåll eller bortförhandlat underhåll

  Påverkansmöjligheter eller inga alls

  På torsdag har vi chansen att förändra. Rösta ja!

  SvaraRadera
 10. Bostadsrättsföreningen kvadraten 21 (götgatan 90)är en nyombildad förening . Vår första föreningstämma äger rum samtidigt som er köpstämma i åsö gymnasium. Vi ska vara i lilla matsalen och ni i aulan. Stämningen i vårt hus är mycket bra och alla är nöjda. Nästan alla boende har köpt sina lägenheter och ser positivt på framtiden. Månadskostnaden för mig just nu är 1000 kr lägre än jag betalade tidigare (månadsavgift + räntekostnad) Ta chansen och välj bostadsrättsalternativet !!

  SvaraRadera
 11. Att få lägre månadskostnad är självklart ett argument för BRF. Nej sägarna kan inte lova att vi inte får höga hyreshöjningar. De blundar för Stockholmsmodellen. Vill inte tala om det utan snackar om räntor fastän de inte vill köpa.

  SvaraRadera
 12. varför påstår sig folk vara rädda? vågar dessa rädda människor gå på stan och möta amnesty ,rädda barnen, röda korset,djurens rätt som försöker ragga namnunderskrifter och medlemskap på stan?
  hoppas att inte rädda linjalen lyckas skrämma bort folk från att rösta.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.