fredag 14 augusti 2009

Allmän diskussion


En stor eloge till alla som står på gården och informerar, oavsett väder! Ni som fortfarande har frågor - gå ner mellan 17 och 19!

Det kommer en hel del kommentarer som inte passar in under någon av de rubriker som redan finns. Jag skapar därför denna tråd där vi kan diskutera saker som inte passar in under övriga rubriker.

29 kommentarer:

 1. Jag har vid några tillfällen försökt publicera saker via RL´s blogg, vilket varit helt OK så länge det varit generella funderingar och/eller allmänna påståenden...har hela tiden varit skeptisk till ombildning, men efter att ha fått lite mer insyn i kommande planer om marknadsanpassad hyra och den alltmer pressade situation som allmännyttan har vad gäller vinstkrav...så har jag svårt att se att jag som hyresgäst skulle förlora på att vara hyresgäst i en bostadsrättsförening istället!?
  En bostadsrättsföreningen har absolut inget vinstsyfte, vilket borde öppna för mer modesta hyreshöjningar än vad en väntad "Stockholmsmodell" kommer att erbjuda. Vidare så behöver nog ingen (som har möjlighet att köpa sin lägenhet) tvivla på att det är en otroligt bra ekonomisk investering, och som troligtvis i en framtid innebär en ekonomisk trygghet genom värdestegring i investeringen.
  Fastigheter är den absolut bästa och säkraste investeringen historiskt sett, och med tanke på att det i stort sett inte byggs något nytt i centrala Stockholm...så lär ju inte efterfrågan på sikt bli lägre.

  Tror att det är fler än jag i kvarteret som inte har förutsättningar att köpa sin lägenhet, men som borde inse fördelen i att hyra av en bostadsrättsförening istället för ett vinstdrivande kommunalt bolag!?


  Ovanstående, dock i ett kortare format, lade jag in på RL´s hemsida...vilka fram till nu varit de som jag sympatiserat med, detta publicerades dock aldrig.

  Med förhoppning om förnuft ifrån Nej-sägarna som endast röstar Nej av ideologiska skäl och/eller för att man inte nu har möjlighet att köpa sin lägenhet...förutsättningarna för ett bra och billigt boende är större för en hyresgäst till en bostadsrättsförening.

  Mvh
  Ulf

  SvaraRadera
 2. Ulf:en bostadsrättsförening har i allra högsta grad ett intresse av att gå plus på hyresgäster, överskott håller ju månadsavgifterna nere för medlemmarna.

  SvaraRadera
 3. Johan Jo-haha-nsson14 augusti 2009 23:24

  Re: Katrin

  ..- Och det överskottet går ju till att? - Just det - Driva föreningen och fastigheten på en ekonomiskt och långsiktigt horisont.

  Bland annat skall trappor hållas snygga, gårdar skall skötas och utvecklas och däreigenom skänka ökad trevnad för alla.

  Både hyresgäster och bostadsrättsägare. Alltså alla

  Skillnaden mellan vad kostnaden för att driva en kvm och intäkten på en hyres kvm må vara stor. Men en förening får inte gå med vinst.

  Medlen kommer med all sannolikhet användas till att minska lån och att utveckla fastighetens allmänna utrymmen. Till fördel för a-l-l-a boende i huset, oavsett boendeform.

  Men alla måste vara med och betala det.

  SvaraRadera
 4. Ordförande Persson14 augusti 2009 23:29

  DI.se 2009-08-14

  Fastighetsexperten: "Det blir inget prisfall på bostäder"

  Det befarade prisfallet på bostadsmarknaden är stoppat. Det anser fastighetsprofessorn Stellan Lundström.

  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\08\14\348380&sectionid=Privatekonomi

  Så - då kan vi ta bort det argumentet från diverse "Räddas" lista. Alltså ingen fastighetskris... heller.

  Nu gåt vi till stämma och säger JA - så att vi alla kan göra en god affär och samtidigt skydda oss mot marknadshyrorna!

  // Ordförande Persson

  SvaraRadera
 5. Väldigt givande inlägg på motståndarbloggen. Klistermärken tycker dom inte om, och Lennart och Marcus har visst blivit dom nya hatobjekten. Nivån på det dom skriver är sån att man nästan blir illamånende när man läser. Det är skrämmande att folk ska ta sitt livs viktigaste ekonomiska beslut om två veckor, och det här är vad nejsidan har att erbjuda. Man vill skapa en vi-och-dom-känsla och jasidan utpekas som känslokalla, giriga idioter. Trots att det bara handlar om grannar. Helt vanliga härliga söderbor som vill ha ett bättre boende och göra en bra affär.

  Egentligen border man ju vara glad när nejsidan saknar argument, men tyvärr visade ju resultatet på förra stämman att många gick på rädda linjalens innehållslösa men iallafall då effektiva taktik.

  -Få folk osäkra
  -Ställ hela tiden frågor, helst såna som inte går att svara på
  -Tala illa om din motståndare hela tiden
  -Svara aldrig på några frågor själv
  -Besvara alla frågor med motfrågor istället
  -Säg odemokratisk så ofta du kan
  -Använd alltid orden styrelsen och brf på ett negativt sätt (effektivt, avpersonifierar)
  -Kritisera alltid motståndaren, även om motståndaren gör exakt samma sak som du själv
  -Hitta på ett ord, exempelvis "ombildningsivrare" som alltid används på ett negativt sätt. På så vis blir det mer anonymt och det blir inte lika tydligt att det är dina grannar du pratar om
  -Bjud in till möten där "alla får komma till tals". Kör sedan ditt vanliga propagandarace och låt ingen annan prata till punkt
  -Gå på din motståndares möten och förstör så mycket du kan. Sitt och skrik om ovesäntligheter så att ingen annan får utrymme att prata. I bästa fall blir det så obehagligt att några inte vågar komma på nästa möte
  -Polisanmäl din motståndare om dom använder samma taktik som du
  -Ge sken av att stå på de svagas sida. Du är deras vän. För deras talan. Få dom gärna att går ur motståndarens förening så att dom inte röstar fel om det ska tas beslut. Du vet bättre, och dom litar på dig.
  -Hitta på argument och smutskasta. Då måste motståndaren försvara sig och kan inte prata om det som är viktigt på några dagar. Dessutom kan den som måste försvara sig tappa i trovärdighet
  -Säg hela tiden att styrelsen är inkompetent. När de publicerar sina CV:n och visar sig vara väldigt kompetenta fortsätter du säga samma sak ändå
  -Hävda hela tiden att det styrelsen säger inte är något värt. Att du själv inte kommer ta något som helst ansvar för folks ekonomi och boende om de skulle rösta på din linje, det är inget du bör prata om
  -Säg i ena stunden att husen är i så dåligt skick att man inte kan köpa dom. Sen säger du att vi har världen bästa hyresvärd som är bäst av alla på underhåll. Det kan funka
  -Få några som har extremt mycket tid att skriva mycket på din blogg. Att dom inte bor i Linjalen spelar ingen roll. Det viktigaste är att ni verkar vara många och de flesta vill tillhöra en grupp
  -Efterfråga information. Hela tiden. När styrelsen och andra informerar två timmar om dagen även i ösregn för att alla ska få svar på sina frågor kritiserar du det också. Det ska vara MÖTEN. Sådana som ni har. Allt måste göras på ert sätt. Annars funkar ju inte taktiken.

  Känns det igen? Det jag är rädd för är att Linjalen går på det här en gång till. Men nog måste väl alla ha sett igenom det här nu? Många skulle nog offra sin högra hand för en sån här möjlighet. Eller åtminstonen lillfinger. Det jag är rädd för är att vi på grund av okunskap offrar vår ekonomi och möjlighet att påverka pga att en politiskt driven motståndare lyckas skapa tvivel med sin enkla med effektiva taktik.

  RÖSTA JA! För din egen skull.

  SvaraRadera
 6. Rädd, kanske bästa inlägget hittills! Skrev nåt liknande för några månader sen apropå att RLs taktik känns väldigt mycket som formulär 1A ur handboken för politisk retorik. Men du var mer uthållig än jag och har verkligen avslöjat ALLA taskspel dom använder sig av... Inte förvånande iofs med tanke på att HGF Stockholm (för vilka RL jobbar, sen kan dom säga vad dom vill om oberoende) betraktar Linjalen som ett pilotfall i egenskap av innerstans största enskilda hyresbestånd. Tänk om det skulle bli JA här, vilket megabakslag för hyresgästföreningen... alltså fortsätter RL att tjata.

  SvaraRadera
 7. Johan: jovisst, ville bara nämna det objektiva faktum att lägre hyror än andra hyresvärdar är ingen som helst logisk följd av att en brf i sig inte är vinstdrivande.
  Brf:ns syfte skall alltid vara att ekonomiskt gynna sina medlemmar.
  /K

  SvaraRadera
 8. K 07.07

  Ekonomiskt gynna sina medlemmar och alla som bor kvar som hyresgäster. Jag rekommenderar att du läser Brf Linjalens programförklaring.

  "Styrelsen för Brf Linjalen kommer inte att medverka till en hyressättning enligt de nivåer som föreslås i Stockholmsmodellen eller marknads-/lägesanpassade hyror! Styrelsen kommer arbeta för att den som fortsätter vara hyresgäst hos bostads­rätts­föreningen ska ha en lägre hyresutveckling än hos övrig allmän­­­­nytta i innerstaden! Det ska löna sig för oss alla att bo i Brf Linjalen – vare sig vi äger vår bostads­rätt eller hyr vår lägenhet!"

  Vad var egentligen syftet med din "objektiva" kommentar? Läs som sagt gärna programförklaringen så vet du var Brf Linjalen står.

  Sen kan du gärna fråga motståndarsidan vilket ekonomiskt ansvar dom tar i framtiden (om det skulle bli nej). Dom lovar ju att det inte blir några hyreshöjningar.

  Eftersom Hyresgästföreningen/Rädda Linjalen riskerar vår ekonomi i sin strävan att till varje pris bevara allmännyttan vore det inte mer än rätt att dom garanterar att vi inte får höjda hyror med Stockholmsmodellen. Alltså att dom skriver under på att dom betalar oss mellanskillnaden när hyran chockhöjs. Det borde vara riskfritt för dom eftersom dom lovar att det inte blir några höjningar.

  Vägrar dom det kan vi nog konstatera att dom inte bryr sig ett dugg om oss som bor här. Vi är bara brickor i deras polistiska spel. Syftet med spelet är att säkra inkomsterna till Hyresgästföreningen, och då vill man verkligen inte förlora sin största kund. Kvarteret Linjalen

  SvaraRadera
 9. jag har svårt att förstå motståndarsidans syfte. varför ivrar man för stockholmshem? Många RL är gamla idealistiska vänsteranhängare. Inget fel i det. Men jag kan inte förstå varför man då pratar sig varm för Stockholmshem som är politiskt styrt av alliansen, Alliansen har tagit bort fastighetsskatten men vi fick ingen sänkt hyra utan höjd. Vi hyresgäster är statare som betalar till allmännyttans vinster som går till annan kommunal verksamhet. Jag har talat med folk i hyresgästföreningen centralt som är väldigt besvikna på hyresgästföreningen och beslutet om Stockholmsmodellen som togs på ett väldigt odemokratiskt sätt. Folk i föreningen blev överkörda. marknadshyrorna är redan här. Det är helt fel att baara rika ska kunna bo i innerstaden, Det är emot integrationstanken. RL borde analysera samhällsutvecklingen och inte låta sig luras

  SvaraRadera
 10. "gamla idealistiska vänsteranhängare."
  Men inte speciellt skolade i marxismen Karl Marx lär ut att den som inte äger sina produktionsmedel och sin bostad utsätts för en exploatering/utsugning vilket vi kommer att utsättas för än brutalare nu när allmännyttan inte är någon allmännytta i den meningen att den skall drivas med vinst.

  SvaraRadera
 11. RE Anonym den 16 augusti 2009 14:29

  Ja - vad är det med hyresrätten som är så värt att skydda till varje pris.

  Är det liksom en gammal kyrka som eller ett museiföremål som bara skall bevaras - Oavsett pris?

  Såklart inte! Alla moderna, tänkande människor har förmågan att fatta beslut och omvärdera sin tillvaro baserat på information.

  Men inte RL? Det tycks så i alla fall. Hyresrätt är en naturlag för dem. Något man inte kan / får ändra på.

  Så oavsett om det är bättre eller inte så skall man ha hyresrätt. Riktigt bakvänt. - Men det vet vi ju alla sedan innan..

  Det är inte vad som blir bäst för oss som bor som är viktigt. Det är RL politiska agenda som är viktigast.

  Rösta Ja på stämman! Så alla optimerar sina valmöjligheter. De som ääääääälskar hyresrätten kan ha den kvar. Och alla som vill ha bostadsrätt kan få det. Bäst för alla!

  Rösta Ja på stämman så blir det bäst för alla!

  Demokrati javisst!

  St: Linjalen

  SvaraRadera
 12. Alla som köper kommer sälja och flytta!
  Alla som köper kommer sälja och flytta!
  Alla som köper kommer sälja och flytta!
  Alla som köper kommer sälja och flytta!
  Alla som köper kommer sälja och flytta!
  Alla som köper kommer sälja och flytta!

  Blir en sak man själv hittat på mer sann för att man säger det flera gånger. I den lilla RL-världen tycks det vara så iallafall. Är det någon som överhuvudtaget sagt att dom tänker flytta? Ett påhittat och riktigt dåligt argument mot ombildning!

  Hat och förtal är det motståndarsidan ägnar all sin kraft åt nu i slutskedet. Läs det som står på deras sida och fundera på om du vill ansluta dig till detta gäng "aktivister" som har som mål att du inte ska tjäna några pengar på utförsäljningen av "allmännnyttan". Jag har inte sett på maken till bittra och oförskämda människor. Om aktivisterna segrar i sin politiska kamp förlorar vi alla. Om förnuftet segrar och vi röstar ja kan alla själva välja boendeform. Och ingen behöver oroa sig för att Stockholmshem genom kraftigt höjda hyror ska generera stora vinster.

  SvaraRadera
 13. Hela tanken på att de människor som företräder nejsidan ska bestämma över vårt framtida boende känns smått absurd.

  Hur är det möjligt att i dagens läge ens överväga att rösta Nej? Istället för win-win vill dessa herrar att vi alla ska bli förlorare. Jag vet inte riktigt vad de vill uppnå.....

  SvaraRadera
 14. "Alla som köper kommer sälja och flytta!"
  De trycker ständigt på sin sida hatfulla uppmaningar
  " ni som vill köpa kan väl flytta och köpa någon annanstans"

  Men hat kan vara en mäktig drivkraft i propaganda det lär oss historien.
  Tror att de släpper in mycket så kallade internettroll sådana diskuterar aldrig sakligt utan bara person/personfåga betänk hur styrelsens personer förlöjligas och hudflängs.
  Definition av troll se länk:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

  Bild på troll:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Internet_Troll_velu_ill_artlibre_jnl.jpg

  SvaraRadera
 15. Internettroll var ett nytt begrepp för mig men när jag läser beskrivningen så är det tydligt att såna finns och funnits på nej-bloggen med tanke på alla personfixerade kommentarer. Även här på ja-bloggen tycker jag mig dock ha skymtat några trollaktiga figurer som skrivit inlägg som mest verkar ha varit avsedda att reta upp så många som möjligt... ni som läser här regelbundet vet nog vilka jag menar.

  SvaraRadera
 16. RL missunnar oss att få ett eget boende. Det senaste är tjatet om energideklaration, Kan ingen vettig människa tala om för dom att det är ett spöke? Att det inte är något att bry sej om.

  SvaraRadera
 17. En energideklaration görs för att få information om hur man kan spara energi. För fastighetsägaren innebär det att spara pengar, och det ligger därför i dennes intresse att det görs!

  Kravet på energideklaration är nytt, och det är många som gör det nu. Det har därför dragit ut på tiden. Så är det för alla, och det är inget konstigt.

  Snacket om energideklaration är snömos. En köpare (det vill säga vi) gör ingen energideklaration. Det är säljaren som ansvarar för att energideklarationen görs. Då får vi det alltså gjort, och det kan vi se som en extra bonus. Vi får veta hur vi kan spara energi och därmed sänka boendekostnaderna ytterligare.

  Men det gäller givetvis bara om det blir ja den 27:e!

  SvaraRadera
 18. jag tycker att det ska finnas hyresrätter i innerstaden! det är viktigt! Bygg många hyresrätter i innerstaden utan marknadshyror. Det ska onte vara dyrare att bo i innerstaden än förorten. Detskapar segregation. MEN om vi nu har chansen att få äga våra lägenheter och tjäna på det så tar jag den!
  Eftersom hyresgästföreningen gått med på att höja innerstadshyrorna så blir det ju ändå bara folk med pengar inne stan. trist tycker jag. Fria val som en del talar om har vi inte så länge människors ekonomiska situation är olika. Men nu kan folk som annars inte kunnat välja en Bostadsrätt möjlighet. Då kan vi ta chansen
  jag röstar JA

  SvaraRadera
 19. En energideklaration är en genbomgång av husets energisystem och energiförbrukning - samt en handlingsplan.

  Alltså ett sätt för samhället och huset att komma ner i energiförbrukning. Alla måste vi tänka på miljön - och vi i huset vill såklart spara pengar.

  Något som en energideklaration hjälper oss att göra.

  En energideklaration är inte särskild dyr att göra - kanske runt 100.000 kr för Linjalen.

  Ett belopp som vi kanske sparar in på ett kvartal. eller ett år. Små pengar i vår ekonomi - men ett mycket viktigt steg att ta!

  Och framför allt kan vi SJÄLVA besluta vad vi gör i bostadsrätten. I hyresrätten är det NÅGON ANNAN som BESTÄMMER.

  Mvh

  Lise

  SvaraRadera
 20. till rädda linjalen!
  Det går ju inte att skriva kommentarer på deras blogg om man inte har en blogg. så jag väljer att skriva här. (de tar ju inte något som är kritiskt mot RL heller)
  Vill bara säga att det är väl självklart att inte BRF styrelsen inte kom på deras möte!
  Rädda Linjalens syfte är att förstöra för de människor i kvarteret som jobbar för en ombildning så varför frivilligt gå och uppsöka mobbarna? Syftet att bjuda in BRFstyrelsen var inte ädelt, utan en ny taktik för att styra agendan.
  Jag som socialdemokrat skulle inte ensam om jsg blev inbjuden till Sverigedemokraterna för att försvara mig gå på deras möte.
  Om jag blivit motarbetad och mobbad på en arbetsplats skulle jag inte gå på ett möte där hela arbetsplatsen skulle tala om att de tänker rätt och jag tänker fel.
  Det är en dålig nivå på argumentationen från RL, eftersom de bara går på personangrepp. Diskutera marknadshyror kontra bostadsrätt!
  sign inte med BRF-styrelse

  SvaraRadera
 21. Jepp, Terje verkar vara en tvättäkta pamp av gammalt dåligt snitt. En anledning till att vilja ombilda är att slippa bli "företrädd" av en topp- och pampstyrd organisation med elefantsjuka som över mitt huvud förhandlar om mitt boende med en annan organisation med liknande egenskaper.

  SvaraRadera
 22. Man kallar folk i Brf för ombildningstalibaner på RL bloggen. Men ser på nyheterna i kväll att Talibanerna i Afghanistan har försökt att hindra/motverka att folk går till valurnorna. Är det inte också vad RL uppmanar till. Så jag säger bara "samma Talibaner här som där"
  Häpp

  SvaraRadera
 23. Jag undrar om man verkligen måste vara medlem i brf för att få rösta JA på torsdag? (som det står i informationen om hur man röstar) ALLA lägenheter har väl en röst? Det finns säkert de som tänker rösta ja, men inte är medlemmar. De kanske väljer att bli det senare när det blivit klart för köp. Finns det inte en viss risk att de som inte är medlemmar inte röstar, när de läser informationen, se p3?
  Nu är det ju jätteviktigt att vi får ihop våra 67%! Ja, det var några frågetecken som jag inte kunnat räta ut på egen hand.

  SvaraRadera
 24. Marianne som jag har uppfattat det registrerar du dig som medlem i Brf samtidigt som du röstar. Så alla har en rösta.
  (Även de som "lurats" ut av RL politrucker)

  SvaraRadera
 25. Marianne den 21 augusti 2009 09:48

  Man måste vara medlem för att rösta. Man kan bli medlem när man skriver in sig på stämman på torsdag, men det bästa är ju att lösa det i förväg. Bara att gå ner på gården mellan 17-19 och fylla i en medlemsansökan så är det klart.

  Tänk på att en icke-röst räknas som en nej-röst, oavsett om man är medlem eller inte. Det är därför väldigt viktigt att alla kommer på stämman och röstar.

  SvaraRadera
 26. Alberto Osorio24 augusti 2009 15:38

  Hej:
  jag har just skrivit in på RLs blogg en kommentar eftersom mitt namn förekommer där om förra veckans RLs möte.
  Eftersom det tidigare hänt att det jag skrivit där inte publicerats väljer jag att kopiera in det inlägg här nere.
  Det är första och sista gången jag kommenterar detta förresten:

  "Hej: mitt namn är Alberto Osorio, jag bor i 76an och mitt namn nämns här uppe av en anonym person som inte vågar visa sitt namn.
  Nej, det var inte jag som var med utanför förra RLs bomöte. Tyvärr har Du misat! Det var i stället min man Leo som hade en röd keps på sig.
  Jag är medlem i sytrelsen i BRF och har ändå tills nu försökt undvika reagera på alla de idiotiska kommentarer från en del personer som uttalar sig vara demokrater i denna blogg.
  Förresten, vi är bögar eftersom något påpekade det för Leo (alltså ja, vi visste om det!)
  Vid det tillfälle befann jag mig på ett annat viktigare möte.
  Vi har redan varit med på ett möte inom RL och har bestämt oss för att inte delta någon mer gång. Vill du diskutera med oss om någon jag sa här uppe eller om det som Leo och Du pratade häromdagen, är du välkommen kl 17 idag ute på gården."
  Visst blir man rädd av den nivå man har drivit diskussionen.
  Jag kan inte förstå att folk som driver HGF och som har politiken som uppdrag hamnar i denna sandlådanivå.

  mvh

  Alberto Osorio. Åsögatan 76
  Suppleant styrelse BRF Linjalen

  SvaraRadera
 27. det är en låg nivå hos rädda linjalen. Men också väldigt lågt att någon anmält johan johansson för att ha målat sin balkong.
  att gå på folk att man är halt eller bög är väl egentligen åtalbart?
  men jaf tror inte på polisanmälningar. rädda j´Linjalen har kommit med utskick om att att inte brf s löften om lägre hyror är bindanade, Kan rädda Linjalen lova att vi inte får hyreshöjningar? Skulle inte tro det eftersom hyresgäsrföreningarna i stockholm tror att det blir marknadshyror med kraftiga höjningar i innerstaden och att folk måste lämna sina hem.
  det blir billigare med BRF vad är problemet egentligen? Inte är väl RL så förmögna att de envist tror på allmännyttan och gärna betalar 20% mer i hyra?

  SvaraRadera
 28. i dag varnar rädda Linjalen för BRf och uppmanar folk att inte öppna dörren och vara försiktiga när de går över över gården eller i garaget. Det är oerhört obehagligt att sprida rädsla och skräck inför sina medmänniskor. Dock ett klassiskt förtryckarmedel i diktaturer världen över. Tror de inte att folk vet vad vad demokrati och yttrandefrihet står för. Det är väl bara att säga Nej eller sätta upp deras klisterlapp Jag har bestämt mig. Leve det fria ordet! och jag säger rösta JA! den mentaliteten som RL står för att leva rädda och inte våga prata eller ta ansvar för sina egna handlingar vill jag inte var med om!

  SvaraRadera
 29. tragiskt
  hur kan folk vara så dumma att de tackkar nej till en bättre ekonomi?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.