lördag 22 augusti 2009

Bostadsrätt eller marknadshyror?


Vad valet handlar om: Vilken boendeform vill vi ha? Vill vi precis som så många andra ta den otroliga chans vi fått och ombilda till bostadsrätter och själva bestämma över områdets framtid? De som köper gör det för ungefär halva marknadsvärdet. De som vill bo kvar som hyresgäster hos Brf Linjalen kan bland annat oroa sig mindre för hyresutvecklingen i allmännyttan och de kommande marknadshyrorna och därför sova bättre om natten.

Vad valet absolut inte handlar om: Personval, vem som sagt vad vid något tillfälle för år sedan, styrelsen (vi väljer ju själva styrelse), vem "blogg-generalen" är eller hur jag fick min lägenhet, eller någon av de många andra helt ovidkommande saker som diskuterats flitigt.

Det handlar inte heller om grupptillhörighet eller vem som är dum. Det handlar om dig och din framtid!

Vill du ta kontroll över kostnaderna och Linjalens framtid, och samtidigt skapa dig själv en ekonomisk trygghet som boende i hyresrätt ofta saknar? Vill du själv vara med och ta besluten som rör ditt boende? Rösta ja!

Eller är du nöjd som det är och är beredd att betala marknadsvärdet för att ha förmånen att bo i ett av Sveriges mest attraktiva områden, även om det innebär att många av dina grannar kommer bli tvungna att flytta när hyrorna skenar? Rösta nej!

Nu på torsdag i Åsö Gymnasium gör vi vårt val. Hur vill du ha det - bostadsrätt eller marknadshyror?

24 kommentarer:

 1. Jag hoppas verkligen att alla kollat upp fakta själva. Den verklighet som nej-sidan beskriver är så nattsvart att man blir deprimerad. Alla andra som ombildat på senare tid har sett de uppenbara fördelarna. Nu senast Skottet 2. Vi har oturen att ha några helt rabiata måtståndare i vårt område. Om det nu var så att de ansåg att det var förutsättningarna som var dåliga skulle man kunna respektera vad de säger. Men varför ska de då försöka stoppa varenda ombildning på hela Söder? Det är inte förutsättningarna i Linjalen det är fel på. Rädda Linjalen är emot ombildningen som sådan. Sedan försöker man motivera det så det låter trovärdigt eller bara få folk tveksamma. Tänk på att de agerar helt i eget intresse och inte för ditt bästa!

  Personangreppskampanjen som nu pågår är hemsk. Alla som pratat med styrelsen vet att det är helt vanliga trevliga grannar som valt att engagera sig extra för att alla som bor här ska få ett bättre boende. Gå ner och prata med dom själv! Alla (men det är förmodligen en och samma person som skriver) som säger att dom blivit angripna pratar rent ut sagt skit. Men det tror jag alla vet. Det är verkligen patetiskt.

  Det är jättelätt att kritisera och ifrågasätta allt. Om man skriker högt hörs man. Även om man inte har något vettigt att komma med.

  SvaraRadera
 2. Hurra! Jag vill också få det bättre och äga.

  SvaraRadera
 3. En liten påpekan bara gällande texten på nejkortet: Det innebär INTE uteblivet underhåll att rösta nej. Underhållet ligger på is under hela ombildningsprocessen. Vet att det låter tjatigt, men så är det.
  Marknadshyror och räntor är och förblir ett stort frågetecken länge till.
  För övrigt, självklart bör man kolla upp fakta själv oavsett om man röstar ja el nej.

  SvaraRadera
 4. Tack för en mycket trevlig sammankomst på gården idag. Ett väldigt bra initiativ, och oavsett resultatet av stämman på torsdag hoppas jag att det kan bli mer av den varan!

  /Markus

  SvaraRadera
 5. Tuppen i toppen23 augusti 2009 17:51

  Vilket härligt kalas och jul att det så många deltog. Vi var minst lika många som Rädda Linjalen hade på sin grillfest. Kul!!!!

  SvaraRadera
 6. Anonym 17.04

  Det som avses är underhållet i lägenheterna. Vårt underhåll är som bekant bortförhandlat, och fortsätter vi hyra av Stockholmshem kommer lägenheterna även i fortsättningen bli utan underhåll. Det förändras inte av att ombildningsprocessen tar slut. Den som vill ha något gjort får betala för det själv, och det är investeringar som kommande hyresgäster givetvis har glädje av. Du har dock själv ingen möjlighet att få tillbaka dessa pengar.

  SvaraRadera
 7. Markus:
  Vi har en stor fest den 6/9 då vi firar att Linjalen fyller 40 år. 40 år med Stockholmshem som värd! Massor av skojiga aktiviteter kommer att äga rum. Hoppas vi ses

  SvaraRadera
 8. Portombud i 76:an23 augusti 2009 18:27

  Att jag engagerade mig som portombud berodde på helt på Koch utredningen och nu så ser jag att den stora ”fienden” mot allmännyttan och hyresrätten består av.
  1) Socialdemokratin som startade utredningen.
  .
  2) Alliansregeringen som gav tilläggsdirektiv att privata fastighetsvärdarna skall vara med och förhandla om allmännyttans hyror.

  3) EU som kräver att aktörer på bostadsmarknaden skall överensstämmer med EG-rätten dvs att allmännyttan i dess nuvarande form avskaffas(självkostnadsprincipen)

  4) Sveket från Hyresgästföreningensledning och SABOs remissyttrande(förslag)

  Dessa fyra punkter sammantaget ser jag som en oövervinnelig motståndare och den verkliga fienden mot allmännyttan och hyresrätten. Istället för en social bostadspolitik, som sörjde för bra bostäder åt alla, så förvandlades nu bostadssektorn till en kommunal mjölkko.
  Vad är hyresrätten värd om den betyder ökad exploatering och utsugning av hyresgäster nu när de kommunala bostadsbolagen skall drivas med vinst. Så när Rädda Linjalen har nedkämpat bostadsrättombildningen och kanske vinner igen så blir det en phyrrusseger för Rädda Linjalen när allt är klart. En sådan seger till och jag är förlorad.(och har ej råd att bo kvar i Linjalen).
  Marknads hyror är inte längre aktuella säger Rädda linjalen och tar de nya moderaterna i sin famn och spred i början av sommaren deras propaganda (de borde skämmas). Givetvis finns det inget politiskt parti med själbevarelsedrift som går ut och försvarar de råa marknadshyror som kan ge upp till 60-130% höjning. Så man tricksar lite och döper det till systematiserade hyror. Detta betyder enligt Projektgruppens förslag som arbetade fram Stockholmsmodellen att ”I de större städer i Sverige där olika former av hyressättningsmodeller utformats påverkar läget bruksvärdet med 30 procent eller mer beroende på ort”. Oavsett om det kallas marknads, lägesanpassade, eller systematiserade hyror så har alla dessa fantasifulla namn det gemensamma att det skall ge vad de privata fastighetsägarna länge krävt, kraftigt höjda hyror i innerstan. Tanken med allmännyttan var att den skulle ta ett bostadspolitiskt ansvar och att den därför inte skulle vara vinstdrivande. Enligt lag skulle allmännyttan drivas av självkostnadsprincipen. Allt detta försvinner nu och då finns det inget ”moralisk skäl” att inte köpa loss sin lägenhet. Inte något ”ekonomiska skäl” att avstå med de nuvarande räntor och när priset på våra lägenheter ges till ca 40% rabatt mot rådande marknadspris i vår stadsdel

  SvaraRadera
 9. Senaste nytt:

  Rädda Linjalens rasbiologiska avdelning anser nu att några i styrelsen inte uppfyller Rädda Linjalens högt ställda krav på utseende.

  Dessutom ska styrelsen ha varit berusad, sägs det. Att det var 25 personer som delade på två flaskor vin gör väl att berusningen får anses som måttlig. Men ändå!

  Bara det att Rädda Linjalen lägger ut sådan här skit måste ju göra att även den mest inbitne nejsägare byter sida. Dom saknar helt omdöme. Att ständigt kritisera andra och samtidig lägga ut dylika påstående är - priceless

  De alltid så vältaliga skribenterna på Rädda Linjalen säger:

  "Terror in the Linjalen part 3.
  En del i styrelsen skulle lätt platsa i originalet om Elm Street. Freddy och ni andra skräckikoner, släng er i vägen! Här kommer Brf Linjalens styrelse"

  "Halvblarig styrelse siktad dansandes salsa för låghalta in splendid isolation."

  Och det här valde Rädda Linjalen att publicera! Det här var det lägsta ni kommit med än så länge. Kan det inte vara nog nu?

  Det vore verkligen på sin plats med en offentlig ursäkt från företrädarna för Rädda Linjalen!

  Nu vill jag inte starta någon diskussion om det här, men ni som sympatiserar med RL och deras kumpaner bor nog ta er en tankeställare.

  Låt förnuftet och anständigheten segra på torsdag.

  SvaraRadera
 10. Ensamstående mamman24 augusti 2009 10:59

  Jaha - nu mår rädda linjalen illa över att både styrelsen och SBAB hjälper dem med lån.

  Sedan mår rädda linjalen illa över att det informeras via utskick och fika på gården.

  Varför mår de så illa över att det informeras och problem löses? Är det för att det inte överrenstämmer med deras ideologi?

  SvaraRadera
 11. Gunnar Sträng24 augusti 2009 11:05

  Rädaa linjalens blogg hotar med stryk
  (Anonym: den 23 augusti 2009 23:37)

  Är det så de vill ha det? "Alla som inte tycker som RL skall ha stryk och tystas". "I varje fall ska de smutskastas".

  Inte helt osökt för RL retorik tanken till Kina, DDR eller Norkorea. Alla "dilekventer" (oliktänkande), skall tystas, pryglas och straffas.

  Är det denna "Demokrati" som de svänger sig med?
  Särskilt målande är även deras fantasi om att det inte kommer marknadshyror nu. De kan kalla det vad de vill - men hela den riktiga världen fattar att det blir h-e-l-t andra hyresnivåer nu

  Men inte RL.. de tutar på, låstas som inget - och smutskastar folk.

  Rösta ja på stämman! Om inte för att göra en god affär, men för att beröva vänstermobben vinsten.

  Gunnar Sträng

  SvaraRadera
 12. Svar till Pär som ej läggs in på RL sida

  Pär jag skrev 60-130%. Detta fanns att läsa från hyresgästföreningens material före uppgörelsen med SABO på den tiden när Michael Kochs utredning kom kallade Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman det för en "krigsförklaring mot hyresgästerna". Nu har Barbro Engman och SABO föreslagit ett eget förslag i ett remissutlåtande som är till ca 75% likt Kochs utredning. Så nu är det annat ljud i skällan. Nu presenteras inga sådana procentsiffror. Om du hade varit med ett tag i hyresgästföreningen hade du förstått vad jag pratar om.
  ************************************************
  Detta svar har ej blivit publicerat än på RL sida utan det censureras bort medan inlägg som beskriver knytkals ätande BRF medlemmar beskriv som gangsters som saknar empati och stolthet.
  Se också inläggent här ovan
  den 23 augusti 2009 23:12
  Sedan tycker man det är konstigt att Brf uteblir från deras möten.

  SvaraRadera
 13. Jurist i Linjalen24 augusti 2009 16:33

  Re: Anonym den 23 augusti 2009 23:12

  Ja sannerligen ett lågvattenmärke för RL. Det är beklagligt att de saknar omdöme.

  En ursäkt från RL vore på sin plats.

  Sedan kan man erinra om Brottbalkens 5:e paragrafer om förtal. RL har uppfyllt rekvisiten för brott både mot Brf styrelsen och Landahl Öhman

  Agera någon?

  SvaraRadera
 14. Hej.

  Hur går köpstämman till?
  Vem räknar rösterna?

  /Karin

  SvaraRadera
 15. Hej Karin. Det glädjer mig att höra att det kommer nya röstande till stämman den här gången.

  Om vi förutsätter att det går till som på förra stämman så går det till så här:

  Från 18.00 är det avprickning mot röstlängd. Du går fram till bordet med ditt portnummer och anmäler att du är på plats och får då ditt röstkort. Du kan bli medlem i Brf på plats och därmed få rösträtt på stämman.

  Stämman, alltså deltagarna, väljer justeringsman och rösträknare. Förra gången valde man två justeringsmän/rösträknare, en från vardera sidan (ja/nej).

  De röstande lämnar in sina röstkort när det samlas in ja, respektive nej-röster. Den som inte röstar ger automtiskt sin röst till nej-sidan. Och det gäller oavsett om man går på stämman eller ej. Väljer du att inte gå på stämman (och inte har lämnat fullmakt) röstar du därmed nej.

  Rösterna räknas av justeringsmän/rösträknare.

  Resultatet presenteras.

  Förkortat, eftersom det väljs sekreterare, ordförande och annat. Men i stort sett går det till som ovan.

  Vi ses på torsdag!

  /Markus

  SvaraRadera
 16. Heja OL!!! Hoppas RL förlorar stort på torsdag, det vore en vinst för oss hyresgäster och för Linjalen!

  SvaraRadera
 17. hoppas att det blir Ja1 Det skulle rädda många s ekonomiska situation av oss grannar i Linjalen. Med kommande marknadshyror kan jag inte bo kvar här om 10 år. om det blir brf så fixar jag det.
  hur det än går på torsdag så kommer jag aldrig mer att betala min medlemsavgift till hyresgästföreningen. Det är fruktansvärt att de bekostar dessa smutskastningar med en antydan på bilden att Linjalen fuskar! De har hela tiden råd med 4 färgstryck på fint papper! pengar är makt , de har de bevisat. hyresgästföreningen har sålt sig till fastighetsägarna och gått med oå att allmännyttan får vara vinstdrivande, fy för.... Nu gäller det att rädda sig själv i väntan på nästa revolt mot de styrande. BRF är bättre än att ge vinsterna till härskarna, vi kan styra oss själva

  SvaraRadera
 18. RL bör tänka på hur de presenterar sig.
  fick en broschyr med en urklippt bild på blonda präktiga grannar farmför linjalen i 4 färgstryck.
  det såg ut som en pinsan propagandabild från forna DDR. (de har också inspirerats av Stasi med att ange grannar)
  vill de bara ha blonda svenskar som inte festar på gården ? förbjuda vin skratt halta salsa och tango ? då vill inte jag vara med,vilket tråkigt liv. Jag läser också om grafittiskräck för att de sett en liten klistrlapp från brf som har exakt samma storlek som de klisterlappar RL delade ut.
  moralisterna utan tolerans.
  Halvblarig styrelse siktad dansandes salsa för låghalta in splendid isolation."
  rösta ja till olikheter och tolerans för grannarna

  SvaraRadera
 19. Ordförande Persson25 augusti 2009 13:52

  Re: Anonym den 23 augusti 2009 17:04

  Att det periodiska underhållet "ligger på is" under ombildningen är eventuellt brottsligt från Stockholmshems sida.

  Ni har ju ett hyresförhållande med skyldigheter och förpliktelser från båda sidor. Något som du påstår att Stockholmshem inte håller?

  Hur som helst är det ett målande exempel på "Hur bra allmännyttan är". De verkligen vurmar om er hyresgäster.

  Just nu passar det DEM att inte sköta om huset och er.

  Men hur känns det för er att INTE få underhåll - men betala samma hyra?

  Som ni ser är varken Stockholmshem eller hyresrätten en skänk från ovan.

  Rösta JA - och var med och besluta själv! Endast ett ja ger dig den möjligheten!

  SvaraRadera
 20. Ordförande Persson25 augusti 2009 13:54

  Re: Anonym den 23 augusti 2009 17:04

  Att det periodiska underhållet "ligger på is" under ombildningen är eventuellt brottsligt från Stockholmshems sida.

  Ni har ju ett hyresförhållande med skyldigheter och förpliktelser från båda sidor. - Något som du påstår att Stockholmshem inte håller?

  Hur som helst är det ett målande exempel på "Hur bra allmännyttan är". De verkligen vurmar om er hyresgäster.... eller?

  Just nu passar det DEM att inte sköta om huset och er som hyres-G-Ä-S-T-E-R.

  Men hur känns det för er att INTE få underhåll - men ändå betala samma hyra?

  Som ni ser är varken Stockholmshem eller hyresrätten en skänk från ovan.

  Rösta JA - och var med och besluta själv! Endast ett ja ger dig den möjligheten!

  SvaraRadera
 21. Får vi lägre hyra nu när vi sparar energi åt stockholmshen med nya duschkranar? nej de ökar bara vinsterna. Rädda Linjalen talar aldrig om de ständiga hyreshöjningarna. De talar inte om dekommande som ska bli ännu högre. De talar inte om Stockholmsmodellen. De berättar inte att vi får en btydligt lägre månadskostnad om vi köper. jag är rädd att folk inte ska förstå det . jag är uppriktigt rädd att jag inte kan bo kvar i min ägenhet om nej sidan segrar. Det värsta är att soffliggare räknas som Nej sägare. De borde bara räknas bort.

  SvaraRadera
 22. ja till bostadsrättsivrarna
  nej till vinstdrivarna

  alla lappar om köpstämman ligger nerrivna och skräpar.
  leve tryckfriheten

  SvaraRadera
 23. tar rädda linjalen ansvar för att det inte blir hyrehöjningar 2012?

  SvaraRadera
 24. Re: Anonym den 26 augusti 2009 21:33

  "tar rädda linjalen ansvar för att det inte blir hyrehöjningar 2012?"

  =========

  Självklart inte! - De bryr sig bara om sin ideologi. För dem är detta en lek.

  För HGF är det frågan om överlevnad. De vill tvinga folk att vara hyresgäster.

  Självklart tar det INGET ansvar för dig och din ekonomi. De har de visat på gång efter annan. Den ena genom att de inte kan räkna och den anna genom att underblåsa och understödja RL-mobbens smutskastning och lögner.

  Rösta ja på stämman så optimerar du DIN situation. Om det blir ja kan du välja antingen hyresrätt eller bostadsrätt!

  Det är bara om det blir JA på stämman som DU får full valfrihet!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.