tisdag 18 augusti 2009

Behöver du hjälp att välja?


För dig som har svårt att göra ditt vägval kommer här en lista där du kan fundera över var du står i olika frågor. Svarar du nej på alla frågorna är nog inte bostadsrätt något för dig. Får du flest Ja bör du rösta just ja på stämman för att få det boende du vill ha.


Vill du kunna påverka miljön i kvarteret och nivån på underhållet vi utför i fastigheten?

Ja / Nej


Är din ekonomi sådan att det kan bli svårt att klara av mycket kraftiga hyreshöjningar när konsekvenserna av Stockholmsmodellen blir kännbara och vi får börja betala marknadsvärdet för vårt underbara läge?

Ja / Nej


Är din ekonomi sådan att ett tillskott på 1-2 miljoner (beroende på lägenhetstorlek) skulle vara välkommet?

Ja / Nej


Vill du själv kunna bestämma vilka ändringar eller förbättringar du vill göra i din lägenhet, och dessutom veta att du får pengarna tillbaka den dag du väljer att flytta?

Ja / Nej


Vill du att vi upphandlar bästa möjliga tjänster till bästa möjliga pris för att hålla en hög servicenivå och hålla nere våra boendekostnader?

Ja / Nej


Vill du bo i ett område där alla är delägare och därmed tar ett större ansvar?

Ja / Nej


Tycker du att Linjalen är en underbar plats att bo på, men att det skulle kunna bli ännu bättre med en mer engagerad fastighetsägare?

Ja / Nej


Tycker du att vår ekonomi, våra påverkansmöjligheter och vår boendemiljö är de viktigaste frågorna när det gäller ombildningen?

Ja / Nej


I viktiga ekonomiska beslut, litar du då mer på information från ekonomer, jurister och myndigheter än från politiska aktivister?

Ja / Nej


Motståndarsidans uttalade mål är att du inte ska göra en bra affär när man säljer ut allmännyttan. Är du kritisk i din granskning och drar slutsatser av att att motståndarna ägnar huvuddelen av sin "information" åt personangrepp och smutskastning?

Ja / Nej


Har du bestämt dig för att ta kontroll över dina boendekostnader, skaffa dig en stabil ekonomisk grund för framtiden och tillsammans med dina grannar hjälpa till att göra Linjalen till en ännu trevligare plats att bo på?

Ja / Nej


Vill du att Linjalen drivs till självkostnadspris och att din månadsavgift går till det boendet verkligen kostar och inte till stora vinster i ett vinstdrivande Stockholmshem?

Ja / Nej


Torsdagen den 27:e kl 19 gör vi vårt val, och det här är verkligen sista chansen. Har du fortfarande frågor - gå gärna ner på gården mellan 17-19 och prata direkt med styrelsen eller någon annan i Brf Linjalen.

7 kommentarer:

 1. Styrelsen har ju skrivit en presentation där dom berättar vad dom gjort i sina liv. Mycket erfarenhet som kommer till nytta här!

  Det vore jättekul om Rädda Linjalen kunde göra motsvarande lista på sin kärntrupp. Vad har dom för erfarenheter som gör att dom tycker sig vara så lämpliga att ge råd i stora ekonomiska frågor? Vad jobbar dom med idag?

  Ingen av dom är väl fastighetsmäklare förstås (eller?), men dom borde väl ha en och annan finansminister, orakel, statsminister och ett gäng jurister och ekonomer i sin stab med tanke på allt dom säger sig veta och lovar om framtiden.

  SvaraRadera
 2. Om man nu är osäker och inte vet hur man ska rösta blir mitt råd ett annat än att svara på ovanstående frågor:(en del var dock bra-vet inte varför politiska aktivister nämndes) Läs på om tidigare ombildningar! Finns mkt på nätet. Ett annat tips låna böcker på biblioteket, läs ett par viktiga lagar: bostadsrättslagen,ombildningslagen, lagen om ekonomiska föreningar,hyreslagen. Läs ekonomisidorna i tidningarna. Läs stadgar och ekonomisk plan. Sen tar du även och ringer stockholmshem och frågar om tex boendeinflytande. Det går faktiskt att vara engagerad på sin gård redan idag om man vill,dock inget måste.Ingen garanti att folk blir mer engagerade bara pga brf. Ta även kontakt med folk som redan vart med om ombildningar. Använt sunt förnuft! Och du har rätt att rösta nej eller ja oavsett påtryckningar fr något håll!!!

  SvaraRadera
 3. 2 tips till(om nu mitt tidigare inlägg kommer publiceras?): det finns böcker skrivna av Björn Lunden som är rätt bra. Sen finns det ett forum som kan vara bra att besöka: forum för alla i bostadsrätt

  SvaraRadera
 4. Ensam mamma söker....19 augusti 2009 16:32

  Marcus,

  Det går knappt att bryta ner det mer tydligt än så.

  Men i slutändan handlar det ju om att man i BRF får radikalt förändrade och förbättrade förutsättningar för:

  1. EKONOMI. Billigare att bo och man blir förmögen

  2. DEMOKRATI. man får insyn i skötseln av sitt hus och verklig möjlighet att påverka.

  3. TRYGGHET. Man kan binda räntan, man kan ha den flytande, man kan fatta beslut på stämman - man kan få kontroll över och trygghet i sitt boende

  4. GRANNSÄMJA. Alla lär känna varandra och månar mer om sitt hus och sin miljö. KLART man gör - man äger ju huset. Klart man bryr sig. "Egna barn och andras ungar"

  EKOMOMI + DEMOKRATI + TRYGGHET + GRANNSÄMJA = BRF


  // Ensam mamma söker brf

  SvaraRadera
 5. Ensam mamma söker:
  Klockrent inlägg! Går inte att säga bättre.

  SvaraRadera
 6. http://typisktsvenskt.blogspot.com/

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.