måndag 13 april 2009

Info från styrelsen

Kommentar från styrelsen om resultatet efter köpstämman:

"På köpstämman deltog 230 medlemmar. 200 röstade ja, 2 röstade nej och 28 avstod från att rösta. Det var alltså en överväldigande majoritet jaröster men inte tillräckligt många för att berättiga till ett köp. Allt gick lugnt och värdigt till. Ingen tillstymmelse till fusk med fullmakter kunde skönjas."

29 kommentarer:

  1. Hej.

    Du som har skrivit detta tycker inte du också att detta nu börjar bli lite väl konstigt.?

    Varför får vi medlemmar inte veta något??

    Varför hör vi inget från Styrelsen?
    På brf´s hemsida står det att köpstämman är den 2 April!!
    Dom har alltså inte skrivit något efter det.

    Jag och MÅNGA med mig tycker detta börjar bli märkligt.

    SvaraRadera
  2. Jag har förståelse för om man vill utvärdera resultatet och varför det gick som det gick. Detta förmodligen för att se om man kan besluta om ett nytt upplägg som de boende känner mer för. Det har ännu inte gått två veckor sedan stämman, och det är stora frågor styrelsen har att fundera över.

    Jag håller dock med om att vi medlemmar, och givetvis alla andra också, behöver information om det som rör vårt framtida boende och vår ekonomi. Och det ganska snart.

    Vad gäller hemsidan så är det tydligen tekniska problem med sidan som gör att den inte kan uppdateras. Detta är tråkigt, men den kan ändå bara ses som ett komplement till information i pappersform eller möten.

    SvaraRadera
  3. Jag har förståelse för resonemanget ovan. Men vi har ju faktiskt inte heller fått någon information pappersledes heller.
    Och det har gått 10 dagar sen köpstämman.

    Jag tycker faktiskt att det är oförskämt att inte ens meddela resultatet av köpstämman. En granne till mig har skrivit på en fullmakt, men vet inte om hon kan lita på "resultatinfon" som kommit från rädda linjalen och hyresgästföreningen.
    Jag har berättat för henne att tyvärr så stämmer de siffror som redovisats av dem.
    Men resultatet borde kommit från brf även om det är ett resultat ingen av oss skulle önskat.

    Om det är så att ingen information kommer just nu eftersom styrelsen går och funderar på en ny köpstämma så kan jag i så fall meddela att rösta "ja" gör jag inte igen.
    Ska jag vara med i en bostadsrättsförening så vill jag vara just en medlem. Det betyder per difinition att man får information om vad som händer, även om det är information som inte är positiv.

    SvaraRadera
  4. Jag har också förståelse för om man vill utvärdera resultatet osv men vad som är svårare att förstå är att det är helt knäpptyst om saken från styrelsen. Så agerar man inte om man vill företräda sina medlemmar.

    Med tanke på vilket oväsen RL skulle föra om styrelsen sa sig göra något annat än omedelbart avblåsa ombildningen så kan man iofs förstå om styrelsen ligger lite lågt. Dock kunde man väl ha gått ut med ett meddelande i stil med

    "Styrelsen gör nu följande XXXX och återkommer med mer information/besked/YYYY inom ZZ veckor. Under denna tid hinner vi inte svara på frågor men därefter är det öppet för frågor/debatt/...".

    Då hade folk åtminstone vetat vad styrelsen gör, när man tänker återkomma och att man under tiden arbetet pågår inte kan förvänta sig regelbundna uppdateringar. Att sedan RL ylat om "svekdebatter" hade man fått ta...

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Håller verkligen med dom föregående talarna.

    Om Styrelsen inte vet vad dom ska göra, tänker mm, så borde man verkligen gå ut med den informationen också. Precis som du här ovanför skrev!

    Så att vi medlemmar vet vad som pågår.

    Nä, min röst har ni också förlorat!

    /Maria

    SvaraRadera
  6. Som sagts många gånger förr så är det inte styrelsen, Rädda Linjalen, Werkö, Landahl Öhman eller någon annan aktör i ombildningsprocessen och inte heller vad som hänt under processens gång som saken egentligen gäller utan huruvida brf ska tacka ja till erbjudandet att köpa fastigheten. Detta har en hel del med förvaltningskvalitet, oberoende och ekonomi att göra men desto mindre med enskilda personer. Tyvärr agerar styrelsen (och RL med för den delen) på ett sätt som inte gör det helt lätt att bortse från personfrågorna...

    Min röst skulle inte nödvändigtvis vara förlorad om det blir aktuellt med ny stämma men i så fall skulle det krävas MYCKET mer fokus på det ekonomiska upplägget (inkl möjligheter att diskutera med oberoende sakkunniga) än vad som hittills förekommit. Frågan är väl om nuvarande styrelse är rätt personer att driva processen på de premisserna... / Calle

    SvaraRadera
  7. Om jag förstår Calle rätt så tycker han inte att styrelsen har något ansvar gentemot oss här..men jo det är klart dom har.

    Vi som bor här vill ju veta vad som händer och sker.
    Informationen som går ut till oss boende är urusel! Eller rättare sagt det finns ingen information.

    Om vi då skulle vara en bostadsrättsförening här och flera av dom som sitter i styrelsen skulle sitta kvar, hur skullle dom agera då, kommer eran info att helt plötsligt bli på ett annat sett.

    Nä, detta skepp har sjunkit för länge sen.
    Jag är så otroligt besviken.

    Och nu är jag glad över att det inte blev ett köp.

    SvaraRadera
  8. Jag är också besviken, på att det blev nej. Pratet handlar nu mest om dålig information och inte om hur bra det kan bli om vi själva äger och förvaltar vårt område och våra lägenheter.

    Enkelt - ger nuvarande styrelse oss för dåligt information väljer vi en ny. Är vi missnöjda med servicen från hyresvärden idag är det inte mycket vi kan göra. I en bostadsrättsförening bestämmer vi själva.

    SvaraRadera
  9. Anonym 17:16:
    Jag kanske var otydlig tidigare men jag menade inte att styrelsen inte har något ansvar gentemot sina medlemmar, tvärtom är det ju just precis det dom har och därav mina tvivel på om nuvarande styrelse är kapabel att ta det ansvaret baserat på vad dom hittills presterat. Men ombildning är som sagt ingen personfråga...

    Nu missade jag Neutrals inlägg innan dom togs bort men efter vad han/hon tidigare skrivit så antar jag att det handlade om ekonomin i ombildningen. Man kan ju undra hur ekonomin vid andra sentida ombildningar ser ut (vare sig det är allmännyttan eller privatvärdar man köpt av). Priset per kvm vi erbjudits av Stockholmshem ser inte uppseendeväckande högt ut jämfört med de priser per kvm som allmännyttan erbjudit i andra fastigheter men Linjalen kanske har någon särskild hund begraven som andra inte har... eller så har de andra gått på en nit... eller också har Neutral en alltför negativ syn... vad vet jag? Hursomhelst är detta en fråga som jag som icke-expert inte tycker hanterats bra under processen. Det går uppenbarligen att jonglera med siffrorna i en ekonomisk plan så att de kan visa det man vill att de ska visa. Inför en eventuell ny stämma måste därför förutsättningarna för att ett köp ska kunna bli en bra affär diskuteras mycket mer grundligt. / Calle

    SvaraRadera
  10. Jo, jag har läst Neutrals tidigare inlägg så jag tror jag kan budskapet vid det här laget. Dock är jag inte tillräckligt insatt för att kunna säga att han/hon har vare sig rätt eller fel i sak. Det är därför jag inför en ev ny stämma skulle vilja höra utlåtanden om ekonomin i ett köp från olika sakkunniga och helst då sådana som är oberoende från såväl brf som RL/Hyresgästföreningen.

    SvaraRadera
  11. Om två grupperingar diskuterar huruvida en sträcka är 5 eller 10 cm, är väl det bästa att ta fram en Linjal och mäta. Om då resultatet blir 10 cm, är det propaganda för den ena eller andra sidan? Om resultatet inte passar ens övertygelse är det ju tråkigt, men inte desto mindre sant. Att stämpla "Neutrals" genomgång av ekonomin som propaganda är olyckligt - skall ALLT som talar emot en ombildning tas bort/negligeras/stämplas som propaganda, GÅR det ju inte att bilda sig en uppfattning...

    SvaraRadera
  12. Anonym 23:41:
    "Om två grupperingar diskuterar huruvida en sträcka är 5 eller 10 cm, är väl det bästa att ta fram en Linjal och mäta."

    Precis vad jag hela tiden efterlyst vad gäller ekonomin. Ingen verkar dock ha varit särskilt intresserad av att mäta och/eller på ett tydligt sätt kommunicera mätresultatet. Vare sig LÖs igenomhastade informationsmöten med minimala möjligheter att diskutera eller RLs ospecifika utrop om "glädjekalkyler" duger riktigt...

    Jag ser många fördelar med en ombildning (t ex större oberoende av marknadsliberala politiker och politiskt styrda bostadsbolag samt hyresgästföreningens "anpassade hyressättning", ökad frihet att inreda sin lägenhet, bättre möjligheter till underhåll när det behövs och inte när Stockholmshem behagar göra något) MEN en sund föreningsekonomi är en förutsättning för alltihop.

    Om det blir aktuellt med någon ny ekonomisk plan ska jag försöka sätta mig in bättre i detaljerna eller, om detta verkar för svårt, yrka på en oberoende extern granskning. Tills dess läser jag gärna Neutrals och andra insattas granskningar av kalkylerna.

    Sakligt grundade tveksamheter borde väl få föras fram även på ett forum för oss som i grunden är positiva till en ombildning?

    SvaraRadera
  13. "Sakligt grundade tveksamheter borde väl få föras fram även på ett forum för oss som i grunden är positiva till en ombildning?"

    Absolut, jag håller med - därför ligger Neutrals inlägg kvar under tråden "Förlåt"

    Jag tror dock inte att intresset är så stort för ytterligare en sida med samma budskap som RL. Argumenten mot ombildningen har kommunicerats med all tydlighet. Argumenten för ombildningen har inte alls kommit fram på samma sätt, och positiva kommentarer har censurerats på den andra bloggen (kommentarsgranskning). Det var därför jag startade den här sidan.

    Några på motståndarsidan är mycket aktiva och skriver väldigt många och ofta väldigt långa inlägg. Budskapet finns redan på Rädda Linjalen, och jag har inte startat den här sidan för att samma budskap ska repeteras i ytterligare en kanal. Detta skulle bli fallet om jag inte tar bort inlägg från motståndarsidan. Var vänliga och respektera det. Men läs gärna det som står på Rädda Linjalens blogg och kom med motargument på den här sidan. Här är det tillåtet att vara positiv till ombildningen! Den som är intresserad av frågorna kan då, på två olika sidor, läsa både för- och motargument och bilda sig sin egen uppfattning. Består både för- och motsidans bloggar av idel motargument kan ingen skapa sig en riktig uppfattning med hjälp av dessa.

    För övrig håller jag med 02:27
    "Om det blir aktuellt med någon ny ekonomisk plan ska jag försöka sätta mig in bättre i detaljerna eller, om detta verkar för svårt, yrka på en oberoende extern granskning"

    Det borde väl vara vad alla önskar? Då gäller det bara att parterna kommer överens om vem som kan anses vara oberoende. Det enda vi verkar vara överens om är att vi inte är överens...

    SvaraRadera
  14. Varför blir frågor om ekonomi censurerade? Är inte det frågor som berör alla inte minst oss som vill köpa. Kan någon förklara.

    SvaraRadera
  15. Anonym 21.13
    Därför att flera inlägg som handlar om ekonomi är negativa och svartmålande. Ombilda Linjalen vill ge en positiv bild. Vill du läsa om problem och elände så ska du läsa Rädda Linjalens blogg istället.

    Rekordlåga räntor, låg arbetslöshet i Stockholm där hjulen fortfarnade rullar och en chans att i demokratiska former få besluta om allt från avgifter till byggnadsprojekt.Dessutom så skulle våra resthyresgäster äntligen få den hyresvärd de förtjänar. Jag ser bara +.
    /EF

    SvaraRadera
  16. Intressant artiken i Dagens nyheter 3 april.

    http://www.dn.se/sthlm/nej-till-ombildning-av-linjalen-1.837241

    Vårt område har varit en bricka i ett politiskt spel där ställningstagandet att bevara hyresrätten varit viktigare än att göra det som är bäst för de boende i området.

    Politik borde inte vara en faktor som väger så tungt när man tar ett sånt här beslut.
    Jag tror många blivit lurade av nej argumenten när målet hela tiden var politiskt. Skönt att det kommer till ytan nu i alla fall. Hoppas verkligen att det blir en köpstämma till.

    SvaraRadera
  17. Anunym 23:31:
    Saxade följande från Avreageringstråden:

    ----------
    Bara att läsa längst ned på på sidan 6 i fredagens Metro så bekräftas alla misstankar:
    "- Det här har varit nej-sidans flaggskepp, hade vi förlorat här hade hela Södermalm försvunnit, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen".
    ----------

    Så nog verkar Linjalen ha varit en bricka i ett politiskt spel där säkerligen många utomstående lagt sig i processen. Sen kan det ju vara så som någon som bott 30 år i kvarteret skrev i Förlåt-tråden:

    ----------
    Min analys är att RL har en del i segern/nederlaget. Deras kampanj och styreslens brist på agerande ledde till den nästan osannolika utgången.

    Med det sagt vill jag också tillägga att jag är övertygad om att vi aldrig hade fått ihop några 67% ändå. Jag har bott i kvarteret i snart 30 år och känner alla gamlingarna. De skulle inte rösta JA även om man skänkte bort lägenheterna. Lägg därtill den ganska stora gruppen av "egenföretagare" inom det konstnärliga som tänker likadant. Sen har vi ju den vanliga gruppen vänsterfolk.

    Summa summarum. Det går inte att vinna här på Linjalen
    ----------

    ...om ovanstående stämmer (vilket jag har bott här alltför kort tid för att kunna spekulera i) så kanske den politiska agenda som tycks ha styrt nej-kampanjen inte hade så stor betydelse för utgången men icke desto mindre håller jag med om att det känns irriterande...

    SvaraRadera
  18. Vet inte om du kommer att ta bort detta inlägg..men man kan ju alltid försöka..får förmoda att styrelsen läser här.

    Till ANDERS WERKÖ!

    Skulle du kunna vara så vänlig och tala om för oss boende här hur det blir, TACK.

    SvaraRadera
  19. Jag tycker styrelsen gjort ett bra jobb. De har slitit med frågan i flera år utan ett öre i ersättning. Heder åt er!
    Blir bedrövad av att se Brf-anhängare hänga på Rädda Linjalen när det kommer till att kritisera vår styrelse. En styrelse som valdes av oss medlemmar.

    Att det gick snett beror vare sig på dåligt styreslearbete eller Rädda Linjalen. Förklaringen är den ekonomiska krisen och det allmäna motståndet mot förändringar som finns hos de flesta Linjalen. Tidpunkten var felaktig helt enkelt.

    Om nästa val ger fortsatt alliansmajoritet så är jag övertygad om att ombildningarna kommer att starta på nytt i Stockholms innerstad.

    Jag kommer på årsmötet att yrka på att vi lägger ner för denna gång (jag tror inte vi kan vinna) men att föreningen fortsätter så att vi vara med nästa gång vi får chansen. Under mellanperioden så lägger vi upp taktiken. Då ska styrelsen som sitter få stöd av oss medlemmar för att föra skutan i hamn.

    /Bostadsrätt 2011

    SvaraRadera
  20. Jag diggar verkligen mötet som hölls ikväll. Vi dela´´ in oss olika arbetsgrupper och hade jättekul,Gilla också Evas positiva inställning. Nu kör vi på igen hej o hå!
    AW

    SvaraRadera
  21. Anders avgång som styresleordförande känns trist. Kan vi inte försöka övertala honom att fortsätta? Har svårt att se nån annan. Vad gör vi om Rädda Linjalen kuppar in nån?

    SvaraRadera
  22. NU går vi vidare ! Det kändes fint ikväll. Om Anders lägger av så vill jag ha Lennart Hane som ordförande han verkar pålitligr och har tidigare visat på mod.
    Glad BRF:are

    SvaraRadera
  23. Lite riskabelt att välja ny styrelse, även om Anders W inte direkt gick hem hos folk.

    Eftersom motståndarna till ombildning nu fått höra att de måsta gå med och aktivt rösta nej istället för att bara gå ur föreningen eller inte delta så riskerar majoriteten av medlemmarna i Brf att bli nej-sägare.

    Vilken ordförande kommer de att rösta fram?

    SvaraRadera
  24. Det handlar inte om att rösta ja eller nej.

    67% av hyresgästerna/hushållen ska rösta för att Brf ska köpa Linjalen. Icke lagda röster räknas alltid som nej. Allt annat strider mot Br-lagen. Dessutom så får bara Brf-medlemmar att rösta. Alla ickemedlemmar räknas automatiskt som nej. I nuläget har Brf bara 270 medlemmar,

    Om styrelsen nu försöker ändra på det regelverket så är man ute på väldigt hal is

    SvaraRadera
  25. Det är inte styrelsen (dom) som väljer, det är medlemmarna. Vi får alltså precis den ordförande vi vill ha! Toppen!

    SvaraRadera
  26. "67% av hyresgästerna/hushållen ska rösta för att Brf ska köpa Linjalen. Icke lagda röster räknas alltid som nej. Allt annat strider mot Br-lagen. Dessutom så får bara Brf-medlemmar att rösta. Alla ickemedlemmar räknas automatiskt som nej."

    Dessa regler är ju inte direkt i enlighet med normala demokratiska principer utan gynnar verkligen motståndarna till ombildning. Hade normala principer gällt (dvs enkel majoritet och att icke-röstande inte räknas) hade ombildningen varit betydligt närmare eller kanske rent av i hamn...

    Så ni som på RLs blogg gnäller om att demokratin inte respekteras och klagar på stadshusets tidsfrist för att tacka nej eller ja till erbjudandet... betänk att lagen redan gynnar er.

    SvaraRadera
  27. Nu måste vi nog dra i handbromsen lite. Vad är det som har hänt egentligen? Jo, styrelsen har gått ut med resultatet från köpstämman!

    67 % måste rösta ja. Det vet alla vid det här laget. Man måste inte aktivt rösta nej. Om det kan man tycka olika, men de allra flesta av oss vet att det är vad som gäller.

    Bostadsrättföreningen har inte gått ut med något annat än just detta, eftersom det är vad som gäller.

    Det enda som har hänt är att styrelsen har gått ut med resultatet från köpstämman. Det som alla efterfrågade!

    Det är ett obestridligt faktum av en överväldigande majoritet av de röster som lämnades in var ja-röster (200 st av 202 inlämnade röster) Hur man ur detta drar slutsatsen att styrelsen vill ändra den demokratisk ordningen är för mig helt obegripligt!

    Hela inlägget "OMBILDNING BORTOM ALLT FÖRNUFT!" på Rädda Linjalen är för övrigt helt obegripligt!
    (http://raddalinjalen.blogspot.com/2009/04/ombildning-bortom-allt-fornuft.html)

    Det är ett uppenbart försök att återigen piska upp en hatstämning i området. Innehållet saknar helt verklighetsförankring, men med tanke på det antal mycket otrevliga kommentarer jag blivit tvungen att ta bort/neka idag har man ändå "lyckats". Grattis!

    Man begär att få ett reslultat från stämman. När man får det är det skandal. Frågan är om det finns någonting överhuvudtaget som styrelsen kan göra utan att RL gör det till en stor skandal? Jag tror inte det!

    Det har nått nivån att man till och med kan läsa på RL om upprörda känslor när någon styrelsemedlem gått in i någon port med papper i handen.

    Det har kommit en hel det mycket otrevliga inlägg från nej-sidan idag. Därför har jag tyvärr blivit tvungen att aktivera kommentarsgranskningen. Vi ska skämmas, vi som är för ombildningen, är budskapet.

    Vi ska absolut inte skämmas! Den som ska skämmas den som genom lögner och förtal försöker sprida osämja i området. Dom som helt okritiskt tror på det dom läser på RL och sedan skriver agressiva kommentarer kommer förhoppningsvis också att skämmas när dom en dag genomskådar lögnerna.

    Tyvärr ger det här ännu några dagar där ja-sidan måste försvara sig mot rena dumheter. Det är förmodligen det som är syftet med dessa "scoop", och det tar effektivt fokus från sakfrågorna kring ombildningen. Om någon vecka när alla förstått att "scoopet" bara vara påhittat hittar man på något nytt. Men om nu ombildningen är en så otroligt dålig affär borde väl nej-sidan lägga alla sina resurser på att visa det istället.

    Frågan är om ens RL anser att ombildningen är en dålig affär för oss som bor här. Målet för RL är inte att få de boende att göra det som är bäst. Målet är att ingen ska "profitera på allmänna tillgångar" RL är alltså emot ombildningen trots att det är en bra affär. Man är alltså emot att vi som bor här ska tjäna pengar som man anser tillhör staten/kommunen.

    Att få de boende att inte vilja "profitera på allmänna tillgångar" är nog väldigt svårt, för vem vill inte göra en bra affär? Skräck-propaganda-metoden tycks betydligt effektivare, och det finns uppenbarligen inga gränser för hur långt man är beredd att gå.

    Tänk efter - känner du någon som varit med om en ombildning i Stockholms innerstad och fått köpa sin lägenhet som inte är nöjd efteråt?

    SvaraRadera
  28. Jag har försökt att skicka en kommentar på Rädda Linjalens bloggsida men har misslyckats, troligen på grund av att jag gjort ett tekniskt fel.
    Därför gör jag ett försök på den här bloggen.
    Jag är bestört och förvånad över ett par kommentarer som jag har läst på bloggen Rädda Linjalen.
    Jag har den största respekt för att Rädda Linjalen kämpar för att bevara hyresrättena även om jag personligen är för en ombildning. Det måste finnas flera boendeformer att välja mellan.
    Däremot är jag mycket förfärad över några av kommentarerna som redaktören för bloggsidan släpper fram.
    Signaturen "Förbannad" skriver " Hatet är större än någonsin när det gäller ordföranden i Brf. Han gör nog säkrast i att köpa sig en bostadsrätt och flytta." I en annan kommentar läser jag "Werkö, the world is watching." Jag tolkar de här kommentarerna som hot och hets mot en enskild person här i kvarteret. Har jag fel i den känslan så ingen mer glad än jag.
    Jag har förstått att flera medlemmar i Rädda Linjalen är våra representanter i den lokala hyresgästföreningen. Nu känner jag mig ytterst tveksam till att den lokala hyresgästföreningen aktivt verkar för en grannsämja i kvarteret.

    Jag vill ha en förklaring av Rädda Linjalen.

    Britt-Marie

    SvaraRadera
  29. Det visade sig att min kommentar kom in på Rädda Linjalens blogg och jag har fått svar av Rädda Linjalen. Kommentarerna som jag hänvisade till är nu borttagna.

    Britt-Marie

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.