onsdag 25 mars 2009

Några fördelar med att bo i bostadsrätt

Som tidigare nämnts finns det ju väldigt många fördelar med en ombildning. Här är några:

Investeringar du gör i lägenheten höjer värdet och du får tillbaka pengarna, och sannolikt mer därtill, den dag du väljer att flytta. Inga permanenta hyrestillägg. Du kan utnyttja ROT-avdraget för arbeten du utför i lägenheten. Hälften av kostnaden får du då tillbaka. När det är lönsamt att renovera höjs standarden. Titta på några bostadsrätter som är till salu och jämför skicket med din egen lägenhet!

När du betalar hyra försvinner pengarna. När du betalar för din bostadsrätt gör du en långsiktig investering.

De boende själva bestämmer vilket underhåll som ska göras på fastigheten.

Att vara med när en hyresfastighet ombildas till br ger ett mycket fördelaktigt pris vid köp. En 3:a på 87 kvm i Linjalen säljs då för lågt räknat ca en miljon kr under dagens marknadsvärde. Det är mer än vad de flesta kan spara ihop till under en livstid. Om du lyckas spara 5000 kr i månaden tar det 17 år att spara ihop till en miljon.

Bostadsrättföreningen har inget vinstintresse, utan föreningen drivs till självkostnadspris. En hyresvärd vill göra vinst.

Du kan sälja, skänka bort eller byta din bostadsrätt. Den går i arv.

Den dag du väljer att flytta har du mycket stora valmöjligheter. Du kan flytta till en annan lägenhet, villa, radhus eller vad du nu önskar.

När grannarna gemensamt äger fastigheten tar man större ansvar, vilket ger bättre ordning och trivsel.

4 kommentarer:

  1. Om man värnar om sin privatekonomi är bostadsrätten överlägsen hyresrätten i det långa loppet. Visst går räntan upp och ner så att det kan kännas tungt vissa månader men om man lägger undan slantar när räntan är låg så borde det inte vara ett problem.

    Kom ihåg att med all sannolikhet kommer en värdeökning att ske på din bostadsrätt och det handlar inte om småsummor. Det handlar sannolikt om tusenlappar varje månad.

    Dessutom, din lön kommer att öka men det kommer inte ditt lån. Ett lån på 3 miljoner idag låter tufft men det gjorde ett lån på en miljon för 10 år sedan också. Det lånet är ändå fortfarande en miljon eller mindre i dagsläget och din lön har förmodligen stigit en hel del.

    SvaraRadera
  2. Efter samtal med SBAB kan jag konstatera att jag skulle få en månadskostnad som ligger ca 2000kr under den hyreskostnad jag har idag. Då räknade vi ändå med en tredjedel bundet på 3 år, en tredjedel bundet på 2 år och en tredjedel på 3 månader.

    Med den kostnaden kan jag lägga undan flera tusen i månaden för en ev. ränteökning

    SvaraRadera
  3. Skrev ett liknande inlägg som detta på Rädda Linjalen som inte släpptes ut...

    För det första tycker jag fokus - kanske särskilt på Rädda Linjalens blogg - ofta hamnar på fel saker om nu tanken är att bidra med sakliga underlag till de boendes beslut om ombildning. Hur enskilda personer agerar på möten, vem som har högt respektive lågt i tak, etc är ointressant. T o m eventuella tvivelaktiga värvningskampanjer från advokatfirman eller ensklida ombildningsförespråkare (har dock inte upplevt några sådana konstigheter för egen) är i det långa loppet av mindre betydelse. Allt sådant har redan hänt eller händer NU medan konsekvenserna av torsdagens beslut påverkar boendet för överskådlig framtid.

    Vad jag kan se finns två kategorier av frågor att ta ställning till:
    1. Boendeinflytande, förvaltningskvalitet, etc;
    - man torde på goda grunder kunna anta att boendeinflytandet inte kan bli sämre än med den papperstiger som dagens hyreslagstiftning utgör
    - Stockholmshem bör ju vara "förvaltningsproffs" men det finns väl ingen anledning att tro att inte en Brf med hjälp av extern kompetens kan hantera förvaltningen minst lika effektivt. De flesta tjänsterna verkar redan nu vara upphandlade och tycker man entreprenörerna gör ett bra jobb till rätt kostnad är det väl bara att kontraktera dem till föreningen.
    2. Boendeekonomi;
    - Hyresgästföreningen har nyligen spridit signaler som borde oroa dem som önskar kunna bo i innerstaden till en rimlig kostnad. Nyligen gick ju riks- och regionordförandena ut på DN Debatt och förespråkade "lägesanpassad" hyressättning vilket enligt artikeln lär vara något helt annat än den differentiering enligt Hyreskommittén Stockholms rekommendation som hittills givit oss runt en halv procent över Stockholmshems genomsnittshöjning. I Malmö finns redan "lägesanpassad" hyressättning och där ligger skillnaden mellan inner- och ytterstad på 40 procent medan motsvarande skillnad i Stockholm ligger ca 15-20 procent om jag minns rätt. Eftersom det knappast lär bli aktuellt med generellt sänkta hyror i ytterstaden så kan man alltså räkna med saftiga hyreshöjningar i innerstaden. Även om detta inte är detsamma som renodlade marknadshyror så ska man nog därför inte förlita sig på att det nuvarande systemet kommer att bestå särskilt länge till. Om Odell & c:o dessutom törs genomföra Koch-utredningens förslag om total marknadsstyrning lär många nej-röstare ångra att sig om det blir ett Nej på torsdag...

    Ombildning eller ej så kommer man att utsätta sig för risk; antingen i form av lån med åtföljande ränterisk (som var och en kan räkna på och värdera i förhållande till vilka ekonomiska marginaler man har) eller i form av en politisk risk som är totalt omöjlig att uppskatta förutom att man nog kan vara ganska säker på är att det kommer att gå upp...

    Skriver inte detta i egenskap av fundamentalist för vare sig det ena eller det andra utan för att peka på något som Rädda Linjalen hittills avfärdat med påståenden om att det är "fantasier" och "skrämselpropaganda". Man har dock noga undvikit att kommentera sakfrågan, förmodligen för att HGF-ledningens utspel innebär att det nu inte finns någon broms kvar för kraftiga hyreshöjningar i innerstaden. Höjningen kanske inte sker i ett steg och det kanske kommer att finnas årsvisa begränsningsregler men åtminstone jag känner mig inte sugen på ta reda på facit om 10 år genom att chansa bort möjligheten att slippa styras av marknad och politiker i okontollerbar allians...

    SvaraRadera
  4. This sums it up! Kan du föra ut detta på 48 h tror du? Det vore piffigt i så fall för jag har heller ingen lust att sitta och vänta på facit i hyresrätt.

    Från en boende i en utdöende bostadsform, det ser jag som ett obevekligt faktum, frågan är inte Om utan När.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.