tisdag 24 mars 2009

Mötet den 12/3 i Åsö gymnasium

Jag tyckte möte var mycket informativt, Många frågetecken rätades ut, och man gick igenom hur man räknat när man tagit fram den ekonomiska planen. Några besökare försökte tyvärr få genomgången av den ekonomiska planen att istället handla om uppläsning av ett brev från Finn Z och om de som ställde frågor skulle få göra det i mikrofon eller ej. Man lyckades dock hålla sig till ämnet vi var där för att avhandla. Finn Z:s brev har ju trots allt mycket lite att göra med vår ekonomska plan och läses med fördel upp vid annat tillfälle.

När det blev frågestund efteråt kom en hel del frågor upp.

Bland annat dök de gamla stambytet upp igen. Varifrån kommer uppfattningen att vi står inför ett stambyte? Eftersom det kommer på tal så ofta har jag känt att jag behöver kontrollera detta med Stockholmshem. Sagt och gjort! Stambyte i Linjalen finns inte med i Stockholmshems planering. Kanske om 20 år. Det man har planerat är en spolning av stammarna vilket är en relativt billig åtgärd. En spolning är också de som rekomenderades efter besiktningen av fastigheten.

Lägenheter på vindarna. Upprörda känslor. Hur kan man besluta om att bygga lägenheter utan rösta om saken? Man har inte beslutat att bygga lägenheter på vindarna! Den enda som kan göra det utan att fråga de boende är Stockholmshem. I en bostadsrättsförening är det de boende som tar sådana beslut. Man har sökt ett bygglov, det är det enda man har gjort. Det förpliktar inte till någonting. Det enda vi vet är att vi får bygga lägenheter på vindarna om VI vill. OM det byggs lägenheter på vindarna är det för att VI som bor här vill det. Det kommer inte att ske om det boende inte vill det, eftersom man då kommer att få nej vid omröstningen. Vem ska betala för det, det måste ju bli jättedyrt? Om det inte är en lönsam affär kommer det garanterat aldrig att genomföras. Det är något man KAN göra för att dra in pengar till föreningen (= de boende) Skönt att få det utrett en gång för alla så att vi kan släppa den frågan, som egentligen aldrig varit en fråga.

Skönt för dom som inte önska köpa sin lägenhet var väl beskedet att de hyresvillkor som gäller idag oförändrat fortsätter gälla även efter en ombildning. Chockhöjning av hyror kommer inte att ske, och det skulle inte heller vara möjligt juridiskt eftersom allmännyttan sätter hyresnivån på marknaden. Men detta är nog de flesta medvetna om. Brf Linjalen avser också bli en betydligt bättre hyresvärd än vår nuvarande.

Urban W, intygsgivaren, berättade sin syn på ett eventuellt köp. Han var mycket positivt inställd till en ombildning, och var klart övertygad om att det är en väldigt bra affär för de boende. Han tog också exempel från tidigare ombildningar han varit inblandad i. Efter mötet har det stått att läsa att han inte är trovärdig för att han varit inblandad i ombildningen av Ringen. Men problemen i Ringen består ju i att styrelsen är misstänkt för ekonomisk brottslighet. Detta är knappast något Urban W kan lastas för!

Det enda som jag tyvärr tycker var mindre bra var att man i exemplet på boendekostnad som delades ut för varje lägenhet endast hade räknat med en ränta på 3 %. Med tanke på rådande konjunktur kommer sannolikt räntan att vara väldigt låg en längre tid, men om 10 år vet man inte hur det ser ut. Det hade varit smakfullt att också ha med ett skräckexempel där räntan ökar till kanske det dubbla från dagens nivå. Nu är det ju väldigt lätt att kontrollera det själv, vilket jag är övertygad om att de flesta också gjort. Men för att vara på den säkra sidan hade man kunnat ta med ett sådant exempel också på samma lapp.

Tyvärr verkar en del ha mållåst helt på vissa frågor, och håller fast vid sin uppfattning oavsett vad som sägs. Trots att man väldigt tydlig gick igenom avsikten med att söka bygglov, och att det inte finns några planer på vindslägenheter hörde jag vid slutet av mötet en besökare som muttrade "den där djälvla styrelsen, vad fan håller dom på med" angående detta bygglov. Trots att iallafall jag upplevde informationen som väldigt tydlig nådde den ändå inte fram till alla. Detta tycker jag än mer visar behovet av att ha ett forum där vi kan föra fram fördelarna med en ombildning och reda ut frågor som denna. Den som bara matas med motståndarsidans argument har heller inga andra grunder att ta sitt beslut på.

På det hela taget ett mycket informativt möte. Jag gick därifrån mer besluten än någonsin att rösta för en ombildning.

1 kommentar:

  1. en annan fråga som många fastnat vid och som också togs upp på mötet 12 mars... är hur dyrt det kommer att bli när olika delar av fastigheten behöver renoveras...en del är upprörda över att det kommer bli kostnader för detta....tyvärr tycks många inte förstått att dessa ev. kostnader måste betalas även om linjalen fortsätter att vara hyresrätter...då i form av hyreshöjningar.....och om t.ex. ett stambyte görs tror jag att stockholmshem kommer att lägga på lite extra för att marknadsanpassa hyra något när en rejäl hyreshöjning ändå är i faggorna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.