söndag 31 maj 2009

Ombildningens för- och nackdelar

Diskussionerna har, bortsett från från den stora oron för kommande hyreshöjningar, under en tid handlat om det mesta utom just förutsättningarna för ombildningen i Linjalen. Fokus har av olika anledningar flyttats från sakfrågorna. Den här tråden är ett försök att återföra debatten till vad jag anser att den egentligen borde handla om, och det är till exempel:

Vad har vi att vinna på att ombilda kvarteret till bostadrätter?

Finns det någon anledning för den som vill bo kvar som hyresgäst att rösta ja på stämman?

Är priset på våra lägenheter verkligen för högt?

Hur är det egentligen att bo i ett område med bostadrätter?

Finns det några nackdelar med en ombildning?

Det finns många frågor vi borde diskutera, men som av olika anledningar tillfälligt glömts bort. Ovanstående är bara några exempel. Jag vill att vi i den här tråden diskuterar både fördelarna och de eventuella nackdelarna med en ombildning. Jättelånga utläggningar om vem som sagt vad och vem som inte sagt vad tar vi inte här. Här pratar vi om sakfrågor såsom boendemiljö, påverkansmöjligheter, ekonomi och annat.

22 kommentarer:

  1. Peter Bergendahl31 maj 2009 kl. 21:06

    Vi tog en kvällspromenad ner till Drakenbergsområdet i den fina sommarkvällen och pratade med några "infödingar" om Brf resp allmännytta osv.
    Skillnaderna i exteriören på de hus i Drakenberg som ombildats resp de som är allmännytta var stor.
    Brf såg välskött, omrappat och inbjudande ut och allmännyttans var ganska "sunkligt" och såg mycket slitet ut.
    Detta är kanske inget riktigt faktamässigt att ta på för den osäkre som inte bestämt sig. Men den skillnaden de olika husen visade upp var slående och visar på vilken skillnad i fastighetsskötsel det kan vara i samma bostadsområde, beroende på om de som bor där äger sitt hus eller ej!

    SvaraRadera
  2. Finns det någon anledning för den som vill bo kvar som hyresgäst att rösta ja på stämman?
    Bra Markus att du tar upp sakfrågor.
    Min ekonomi tillåter inte mig att köpa min lägenhet.Så vad vinner jag som blivande hyresgäst på att rösta ja på köpstämman?

    SvaraRadera
  3. Som jag ser det är sämre för hyresgäst med en privat värd än en allmänyttig.

    Jag tror ockps att priset är för högt vid köp- vilket också Brf erkännt vid flera tillfällen.

    Det finns massor av nackdelar med att ombilda!

    Om hyreshöjningar; månadsavgifter och räntor kan vi bara spekulera

    Men jag tycker också att det är första gången en ombildnigsivrare haft modet att ställa i stort sett rätt frågor. Låt oss diskutera frågan i en öppen debatt där alla får komma till tals.
    Om detta är ett allvarligt menat inlägg så kanske vi till slut kan få den öppna diskussion som vi från Nej-sidan länge efterlyst. En hård debatt där alla får komma till tals.

    /Övertygad Nej-sägare

    SvaraRadera
  4. Det är gamla påståenden att priset är för högt, vi får betala ca 24000kr/kvadratmeter vilket är ett mycket bra pris, jämför med lägenheter här runt omkring vad kvadratmeter priset ligger på.

    Det finns många fördelar med att ombilda t ex;

    • En investering som med tiden ger en vinst.
    • Möjlighet att själv välja tapet / golv /väggar som man vill och man behöver inte återställa om det är något som hyresvärden inte gillar. Dessutom ökar värdet på din lägenhet.
    • Engagemang människor som bor i området är mer benägna att ta hand om området.
    • Förändringar, man har själv möjlighet att påverka vad som ska göras och därmed också avgiftshöjningar.
    • Du bor till Självkostnadspris och delar kostnaderna med de övriga i föreningen.

    Detta är bara några av fördelarna med att ombilda.

    Övertygad Nej-sägare vilka är nackdelarna anser du?

    MVH/ Johanna, styrelseledamot

    SvaraRadera
  5. Vad du bortser ifrån Johanna är att 53% av hyresgästerna redan uttalat sin åsikt. Alla ovanstående argument bombarderade Brf oss med under oktober till april. Marknadshyror talades det också om.

    Jag är rätt neutral, skulle kunna tänka mig att rösta JA, men min röst vinner ni aldrig genom att komma med glädjekalkyler. Det känns märkligt att det blev billigare och billigare ju närmare köpstämman man kom i april. Jag talar då om den beräknade boendekostnaden på sikt.

    När det kommer till boendeinflytande så har den nuvarande styrelsen inte övertygat mig om att det kommer att bli så. Är väldigt sur på att valberedningen inte gått ut med info (annat än att deras namn finns på era kontaktlistor i portarna). Hur många ska väljas, vilka sitter kvar osv?
    Sen märker jag att ni tagit bort punkten övriga frågor från dagordningen. Är det ett misstag? Stämman är ju ända möjligheten för oss vanliga medlemmar att ställa frågor och komma med förslag!

    För att vinna mig och andra tveksamma så krävs en rejäl attitydförändring från styrelsens sida. Glöm inte att många i kvarteret är föreningsmäniskor som upprörs över ovanstående.

    MVH
    Grannen

    SvaraRadera
  6. Hej Grannen,

    Den här tråden är till för att skriva fördelar/nackdelar med ombildning. Här ska alla få uttrycka just detta. Sedan att det kommer både, gamla och nya argument är ju ingenting konstigt. Hur tänker du när du skriver att 53% redan uttalat sin åsikt?

    Att kalkylerna blev bättre beror på det aktuella ränteläget, och det kan man inte beskylla styrelsen för att påverka.

    Angående boendeinflytande så kan du ju alltid föreslå någon du litar på eller dig själv till att sitta i styrelsen. Inga stora förändringar sker förrän medlemmarna har röstat igenom ett beslut, idag har du inget som helst inflytande.

    Ge förslag, hur skulle vi i styrelsen kunna bli bättre?

    Bästa hälsningar/ Johanna, Styrelseledamot

    SvaraRadera
  7. Min lgh skulle kosta knappt 2,2 miljoner att köpa. Om jag skulle flytta och få samma pris som den absolut billigaste trean på hela södermalm kostar skulle jag få ut över 2,9 miljoner. En förtjänst på över 700.000 kr då. Jag ska bo kvar, men skulle aldrig kunna kalla det dyrt. Vilken trygghet att ha med sig när man blir gammal en gång.

    SvaraRadera
  8. Att priset är bra trodde jag var uppenbart för alla. Snittpriset för en bostadsrätt ligger för tillfället omkring 40000 kvm här på Södermalm och jag har aldrig sett en annons med lägre pris än 30000 kvm. De lägenheter som har så lågt pris har ofta en hög avgift.

    För mig, som bor i en femma, skulle det innebära ett pris som ligger mellan 1 och 2 miljoner under marknadsvärdet.

    Dessutom har vi en avgift per månad som är mycket låg.

    Ingen anledning att klaga på priset alltså.

    SvaraRadera
  9. Jag tror inte det är sämre med en brf som värd än stockholmshem (kan det bli sämre?).

    Visserligen känns det bekvämt att kunna ringa någon som kommer och fixar stoppet i slasken osv men det är bara en liten detalj som vi ju faktiskt får betala för också, även om det inte känns så.

    Om man ser hur gården, huset, garaget m.m. ser ut där en brf huserar och jämför det med t.ex. vårat boende kan man se en viss skillnad. Det är bättre underhållet och människorna som bor i brf bryr sig om sitt hus och hem i större utsträckning.

    En bättre underhållen fastighet får en hyresgäst i en brf också glädje av.

    SvaraRadera
  10. Det kan aldrig bli dyrare att hyra av en bostadsrättsförening eftersom man måsta följa den hyressättning som hyresgästföreningen förhandlat fram.
    Det kan bara bli bättre eftersom föreningen avser att börja renovera igen i hyresrätterna och i portarna.

    :)

    SvaraRadera
  11. Till anonym (den 1 juni 2009 19:29)
    En fördel med Brf vid renovering som måste göras här i Linjalen av kök golv mm snart är ju att man/vi själva kommer då att kunna bestämma och ha koll på nivån hur mycket som skall göras och kunna söka egna billiga lösningar för Brf Något vi knappast kommer att ha som hyresgäster i den numera vinstdrivna "allmänyttan"
    /Torgny i 76

    SvaraRadera
  12. Den som bor kvar som hyresgäst kan ju faktiskt fortfarande ringa och få stoppet i slasken fixat. Ingenting kommer att förändras till hyresgästens nackdel. Den stora skillnaden för hyresgästen hos en brf är nog att man istället får en värd som bryr sig om fastigheten på ett annat sätt. Då handlar inte förvaltningen om vinstmaximering utan om att skapa trivsel och god ekonomi i området. God ekonomi på lång sikt är att ta hand området. Som någon sade tidigare - jämför hur det ser ut i ett hus med bostadsrätter jämfört i ett hus med hyresrätter. Skillnaden är uppenbar! Ytterligare en fördel ser jag i närheten med hyresvärden. Vet någon vem som svarar i telefon när ni ringer till Stockholmshem och anmäler ett fel?

    SvaraRadera
  13. Gunilla T-B i 78:an2 juni 2009 kl. 00:54

    Det finns massor av tomma lokaler i garaget som inte nyttjas idag! Vi skulle kunna fixa replokaler för rockband till kvarterets tonåringar, ordna en skatebordramp till ungarna så de slipper vara ivägen i garaget, ha en liten enkel gymlokal för oss som vill förbättra figuren eller stärka de åldrande musklerna, kanske ha en liten bastu som man kan hyra.
    Vad sägs om en liten boulebana i garaget, ev för uthyrning till externa? Många vill bouleträna på vintrarna men saknar plan.
    Någon mer än jag som vill ha en bättre tvättstuga? Vad sägs om en trelig entré mot Magnus Ladulåsgatan? Nu känns det som att komma in från lastkajen.
    Vi skulle göra något bra av det stora läskiga garaget där ingen vill vara efter kl 22 utom knarkarna. Har någon sett en bevakningstjänst där någon gång?
    Varför inte flytta vindskontoren så att man slipper den besvärliga vindeltrappan när hissen tar slut.
    Många bostadsrättsföreningar har en liten övernattningslägenhet eller bostadsrum i anslutning till sin festlokal så att långväga gäster kan sova över utan att ta in på hotell. Nuvarande kvarterslokal är lyhörd och skulle kunna tilläggsisoleras så man inte stör grannarna. Vi skulle bli en så stor förening så vi skulle säkerligen kunna upphandla billig fastighetsservice och ha en egen fixar-Lasse som hjälper hyresgäster (gratis) och lägenhetsägare (mot betalning men billigt).

    Något form av samarbete med Stadsdelsförvaltningen för att öka tryggheten för områdets gamla?

    Lägenheter på taket är en utopi som naturligtvis vore bra för föreningens ekonomi. Men varför inte i stället göra stora takterasser på alla platta hustak? Kanske med en liten festlokal på? Det skulle inte kosta mycket och tänk vilket läge att kunna sola eller ha en fest med utsikt över hela stan? Vilket mervärde för alla, både ägare och hyresgäster, unga som gamla.
    Vi har ett kvarter som har en fantastisk utvecklingsmöjlighet för alla som bor här. Låt oss göra något av det! Stockholmshems renoveringsplan kommer inte i närheten av de åtgärder som vi själva skulle kunna fixa till överkomliga priser. Och de är fullt genomförbara!

    SvaraRadera
  14. Hur har vi det då med grannsämjan om det blir köp..just nu är den minst sagt infekterad? Kommer det helt plötsligt bli bra?

    Sen undrar jag lite över ekonomin?
    Om jag tar ett flermiljonlån, har inga kontanter, vill bo kvar, vad blir min boendekostad om 11 år, råder flera olika bud där nämligen..beroende på vem man pratar med.

    SvaraRadera
  15. Den låga grannsämjan just nu kommer förmodligen oavsett utfall att bli bättre när saken väl är avgjord. Även om enskilda skribenter på sidor - och även vissa bloggredaktörer - emellanåt har lite svårt att låta bli att göra enskilda personer till slagträn i propagandakriget, så tror jag inte att flertalet boende kommer att gå runt och sura alltför länge. Jag har mycket svårt att se vad t ex lokala HGF-representanter skulle ha att vinna på att efter ett eventuellt köp motarbeta den brf de då själva bor i. Det är heller inte osannolikt att sammanhållningen i kvarteret förbättras när Linjalen står på egna ben och inte längre i mångas ögon först och främst betraktas som en del i kolossen Stockholmshems bestånd. De som fortsätter att vara fientligt inställda till varandra är förmodligen personer som inte går ihop oavsett omständigheter och tar ombildningsprocessen som en ursäkt.

    När det gäller ekonomin så kan självklart ingen veta exakt vad din boendekostnad kommer att bli om 11 år. Däremot kan man göra prognoser. Man får väl förutsätta att ekonomin kommer att diskuteras ganska ingående framöver så att det blir tydligt varför olika prognoser ger olika svar.

    SvaraRadera
  16. Att sova i ett hem som är mitt, inte politikernas, räcker för att jag ska rösta ja. Jag är trött på att slita som ett djur för ynklig lön och bo i någon annnans hus. Jag känner mig som en dräng då. En sådan här möjlighet dyker sällan upp i livet. När man snubblar på en guldklump ska man plocka upp den och inte svära över att man snubblat till.

    hälsn. en trött dräng

    SvaraRadera
  17. En kommentar lite från sidan.

    När det gäller ekonomin är det inte en fantastiskt stor skillnad på att bo i hyresrätt eller bostadsrätt totalt sett, men i en bostadsrätt är ofta lånen den största utgiftsposten och då får man ju tillbaka skatteeffekten på räntan via deklarationen. Amorteringen tillsammans med ev värdeökning är att se som en bra pensionsförsäkring om det nu skulle behövas.

    Är man orolig över att boendekostnaderna skall öka så går det att försäkra sig mot detta genom att binda lånen. Avgiften fastställer bostadsrättsföreningen själv på årsstämman och styrelsen består ju av ER! I vår förening förväntas man ta ett styrelseansvar under något år.

    Styrelsen ansvarar för underhållet av huset och hur det normalt sköts är enkelt att kolla, gå in där det finns en visningsskylt utanför porten och jämför.

    Ang grannsämja så har ju alla i en bostadsrättsförening samma intresse ang en sak och det brukar underlätta. I vår förening har vi två arbetsdagar per år då vi fixar med innergården, då bjuds de som dyker upp på grillat och förfriskningar och det brukar vara ganska trevliga tillställningar.

    Vi har även några hyresgäster, dessa får givetvis också del av de förbättringar som görs. Dock följer deras hyra hyresgästföreningens index. Förra året sänktes avgifterna för bostadsrättsinnehavarna med 15% efter en försäljning av lägenheter på vinden.

    Björn
    Brf Beckasinen 2.
    Tyvärr köpte jag min lgh 2 år efter ombildningen.

    SvaraRadera
  18. det är bra med en öppen debatt som du vågar ha på din blogg. Jag har efter att ha analyserat samhällsutvecklingen kommit fram till att
    det är bäst att bilda bostadsrätt. varför?
    Marknadshyror kommer att införas, Det är numera klart, och då blir det bara rika som kommer att ha råd att bo i innerstaden. Segregationen blir då ännu tydligare.
    jag vill inte att vinsten på min hyra ska gå till alliansens skattesänkningar. När man tog bort fastighetsskatten så fick inte vi lägre hyra, utan hyreshöjningar i vanlig ordning. Allmännyttan ökade vinsterna. de fattigaste betalar.
    många av oss som bor i allmännyttan har aldrig tidigare haft en chans att köpa en bostad men nu har många det. Det är inte finare att vara hyresslav än att kunna äga ett kvarter tillsammans med mina grannar. jag tror att det blir ekonomiskt fördelaktigt med BRF. (jag vill absolut ha kvar mitt vindskontor,det får man väl rösta om Men om Stockholmshem bestämmer sig för att bygga har vi inget att säga till om eller säljs ut till en privat värd)

    SvaraRadera
  19. Nanna jag ser också på "frågan" som du.
    Tanken med allmännyttan var att den skulle ta ett bostadspolitiskt ansvar och att den därför inte skulle vara vinstdrivande. Enligt lag skulle allmännyttan drivas av självkostnadsprincipen. Allt detta försvinner nu. Med Hyresgäst ledningens förslag med SABO.
    Då ändras "spelplan". Nya tider med nya förutsättningarna kräver förändrade åsikter för att behålla ståndpunkt, ståndpunkten att den "fattige" skall komma så lindrigt undan på bostadsmarknaden där hyreshajar simmar.(SABO måste nu betraktas som vilken hyreshaj som helst)
    /MVH Torgny

    SvaraRadera
  20. Många i Hyresgästföreningen är nog idealister men lurade. Stockholmshem är ett vinstdrivande AB som ägs av ett annat AB utan insyn. Vi ger våra pengar till dem. Så har det varit i många år men nu är det uttalat att det ska vara vinstdrivande. Det nya skrämmande beslutet är också det om lägesanpassade hyror.Jag talade med en människa i går som hade kontakt med TIMBRO och Moderaterna. Hon berättade att M planerar att bygga fler hyresrätter inom kort. När det sedan är klart och konjukturen vänder och marknadshyrorna blir införda så ska man sälja ut fastigheterna till privata värdar och få in stora vinster. Om vi har en BRF så går pengarna och ev. vinst till vårt kvarter.

    SvaraRadera
  21. Jag har flyttat några kommentarer till tråden om tidningen Hyrespressen.

    /M

    SvaraRadera
  22. Och vad händer om bostadspriserna istället börjar att falla?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.