onsdag 20 maj 2009

HGF och hyresvärdarna överens

DN 20/5 2009. Läs hela artikeln på DN.se genom att klicka här



Metro 20/5 2009. Läs hela artikeln på Metro.se genom att klicka här



Stockholm City den 19/5. Läs hela artikeln på stockholm.city.se genom att klicka här


Stockholms områden delas in i elva olika nivåer beroende på hur attraktivt området är. De mest attraktiva områdena är A-områden och sedan i fallande ordning ner till K-områden. Föga förvånande är Södermalm och resten av innerstaden Stockholms mest attraktiva områden och räknas därför som A-områden. Våra lägenheter har det mest attraktiva läget, och läget ska få en större inverkan på hyresnivån.

Om detta ska genomföras måste man alltså sänka hyrorna i mindre attraktiva områden, eller höja hyrorna i de mest attraktiva områdena. Vilket tror du är mest sannolikt?

Med tanke på vad många är beredda att betala för att bo i innerstaden kan denna marknadsanpassning av hyrorna bli mycket dyr för oss som fram till nu haft förmånen att bo i Stockholms mest attraktiva områden utan att betala något extra för det. Många är dock i en betydligt värre sits än vi som bor i Linjalen. I Linjalen har vi fortfarande chansen att själva ta över området och ta kontroll över kostnaderna. En chans som de flesta bara drömmer om.

Den 27:e augusti röstar vi ja för att ta kontroll över både vårt boende och vår ekonomi!

12 kommentarer:

  1. Skrev om just detta under föregående inlägg... kommentarerna kanske kan flyttas hit där de passar bättre.

    SvaraRadera
  2. Innerstadens hyresgästföreningar har redan pekat på vartåt det lutar och igår kom ännu en spik i kistan för låga framtida boendekostnader i Linjalen med fortsatt hyresrätt hos Stockholmshem. Nu verkar nämligen systemet för framtidens "systematiserade" eller "lägesanpassade" hyressättning (eller vilken förskönande omskrivning man nu vill använda) vara färdigbyggt. Och alla aktörer står bakom...

    från http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2009/05/article/article20090519_082055463/article20090519_082055463?orgId=110&ViewMode=0&ParentListView=Everyone:

    ---------------------------------------

    Stockholmsmodellen - projektgruppens förslag

    Det nya förslaget, som kallas Stockholmsmodellen har tagits fram av en särskild projektgrupp på uppdrag av Hyreskommittén i Stockholm. Stockholmsmodellen har i dagarna lämnats över till Hyreskommitténs parter för beslut. Förslaget med de nya riktlinjerna ska leda till att Stockholm får ett modernare hyressättningssystem, som bättre stämmer överens med hur hyresgästerna värderar sitt boende.

    – Det här är ett steg i rätt riktning, säger Terje Gunnarson, ordförande på Hyresgästföreningen Region Stockholm. Det oerhört viktigt att vi aktörer på hyresmarknaden gemensamt skapar ett hållbart system, som speglar hyresgästernas värderingar och tryggar hyresrättens framtid. Hyresrättens och hyressättningens framtid är alldeles för viktigt för att överlåtas på politiska viljor som växlar över tid.

    Liknande modeller finns redan i flera andra städer. Om Hyreskommitténs parter ställer sig bakom Stockholmsmodellen kommer de arbeta vidare med att införa modellen. Genomförandet av Stockholmsmodellen kommer att pågå under flera år och tidigast att inledas 2010.

    Fakta: I projektgruppen igår representanter för Hyresgästföreningen Stockholm, Fastighetsägarna Stockholm och de tre kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

    I Stockholmsmodellen utgör lägenhetens storlek och standard och fastighetens standard och bostadsområdets karaktär och läge grund för hyressättningen. Kök och badrum är exempel på standardfaktorer. 37 områden/stadsdelar har klassificerats från A-K, baserat bland annat på områdets attraktivitet och närhet till kommunikationer och service.

    --------------------------------------

    Gissa vilken zon Linjalen tillhör... Någon som fortfarande tror att vi slipper saftiga hyreshöjningar framöver? Någon utom allmännytteromantikerna i RL som inte är beredd att ompröva sitt tidigare nej?

    SvaraRadera
  3. "– Det här är ett steg i rätt riktning, säger Terje Gunnarson, ordförande på Hyresgästföreningen Region Stockholm. Det oerhört viktigt att vi aktörer på hyresmarknaden gemensamt skapar ett hållbart system, som speglar hyresgästernas värderingar och tryggar hyresrättens framtid. Hyresrättens och hyressättningens framtid är alldeles för viktigt för att överlåtas på politiska viljor som växlar över tid."

    Hahaha, överlåtande till politiska viljor är ju precis vad Hyresgästföreningen nu själva medverkar till... Nuvarande bruksvärdesystem har definitivt begränsat möjligheterna för marknadsliberala politiker och vinstsugna fastighetsägare/kommuner även om det kanske rent objektivt sett varit lite väl gynnsamt för innerstadshyresgäster (antar dock att ingen som bor i innerstan har protesterat).

    Ännu är vad jag förstår inga hyresnivåer kopplade till förslaget men bara zonernas existens kommer att öppna möjligheter till särförhandlingar för respektive zon med mycket svagare koppling till vad som händer i övriga zoner (ungefär som när arbetskraften delas in i turordningskretsar vid varsel för att arbetsgivaren friare ska kunna frångå turordningsreglerna). Man kan redan se framför sig hur allmännyttan och privatvärdarna i respektive zon kommer att klättra på varandras ryggar för att succesivt få upp hyrorna.

    Nej, det ser ut som om HGF har vikt ner sig totalt i utbyte mot att man får ha kvar en plats vid hyresförhandlingsbordet (inklusive fortsatt möjlighet att plocka pengar av alla hyresgäster får man förmoda). Det räckte uppenbarligen med hoten från Odell och Koch för att "parterna själva" skulle "komma överens" och därmed ta hand om den heta politiska potatis som Alliansen annars haft i knät inför valrörelsen nästa år. Bra jobbet, så ska en politisk slipsten dras...

    Nu känns det verkligen som läge att vi på riktigt räddar kvar Linjalen åt oss som bor här genom att köpa kvarterat... ingen lär tacka dig för att du "räddade" allmännyttan åt de knösar som kommer att flytta in efter att du blivit bortmotad av "Stockholmsmodellen" och kommunens vinstintresse (allmännytta=nya vinstmöjligheter för kommunerna om förslaget går igenom att de framöver ska få driva konkurrensutsatt verksamhet på helt affärsmässiga grunder och använda vinster i en verksamhet till drift av andra verksamheter).

    ----------

    Anonym 22:56:
    "Nu ska vi ändra röstningssystemet så att alla måste ta ställning. Om man inte röstar så kommer rösterna att nollas på köpstämma 2."

    Att icke-röster räknas tror jag är reglerat av lag så hur gärna man än skulle önska annat så är nog inte ovanstående lagligt...

    SvaraRadera
  4. Anonym den 20 maj 2009 19:32

    Jag kopierar de två senaste inläggen som passar bättre under denna tråd och lägger dom här också. Ett steg i rätt riktning...

    /M

    SvaraRadera
  5. Detta är ett naturligt steg i det att SABO(Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, är bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag) skall drivas med ett vinstkrav vi drabbas av en dubbel beskattning först kommunalskatten sedan en hyra som skall ge vinnst åt kommunbolagen. Tror också SABO direktörerna har ett intresse att det blir så för då kan de jämföra sig med i privata direktörerna bostadsföretag med högre löner fallskärms avtal mm vill man betala för sådant.
    Intressant läsning på SABOs hemsida
    /Pelle


    http://www.sabo.se/aktuellt/nyheter_s/2008/september/Sidor/SABO_allvill_remiss.aspx



    SABO vill ha affärsmässighet med samhällsansvar

    SABOs styrelse har idag i full enighet ställt sig bakom ett remissyttrande över betänkandet EU, allmännyttan och hyrorna från Michaël Kochs utredning om allmännyttans villkor.

    SABO avstyrker Allvillutredningens bägge förslag om allmännyttans framtida villkor. I stället presenteras ett eget förslag - affärsmässighet med samhällsansvar. Förslaget baseras på hur de kommunala bostadsföretagen arbetar idag och gällande svensk rätt på området samtidigt som nödvändiga anpassningar till EG-rätten görs.

    Förslaget går ut på att de kommunala bostadsföretagen ska drivas på affärsmässig grund. Det innebär att de ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv på verksamheten. Några krav på vinstmaximering ska dock inte ställas.

    Inom ramen för ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv ska inte några hinder finnas för företaget att ta samhällsansvar och precis som framsynta privata företag arbeta för hållbar utveckling och med CSR-frågor (etiskt, socialt och ekologiskt ansvar).

    På orter med minskande befolkning och vikande marknad finns en stor risk för ett framtida växande överskott på bostäder. Här behövs ett nytt statligt stöd men det ska utformas på ett konkurrensneutralt sätt som är förenligt med EG-rätten.

    SABO håller med om att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll bör avskaffas. Kommunala och privata fastighetsägare bör i alla sammanhang ha lika villkor. En sådan förändring förutsätter dock att det införs bestämmelser som värnar hyresgästernas besittningsskydd och en rimlig hyresutveckling.

    Hyressättningen bör återspegla hyresgästernas värderingar av lägenheternas varierande bruksvärden. De lokala parterna har de bästa kunskaperna om marknaden och hyresgästernas värderingar och har att ta ansvar för hyressättningen. SABO avstyrker alla förslag till statlig inblandning i hyressättningen.

    SvaraRadera
  6. Sabo skrev
    "SABO vill ha affärsmässighet med samhällsansvar"

    Här tror jag man skall i ordet "samhällsansvar"
    läsa in ansvar att kapitalet förökar sig.

    SABO retirerar från att de kommunala bostadsföretagens skall vara hyresnormerande utan de privata fastighetsägarna skall också vara med och bestämma nivån. I vårt fall här i Linjalen betyder det att privata fastighetsägaren som nu bygger vid Skrapan får vara med och sätta nivån för oss gissa om de behöver höga hyror för att finansiera sitt bygge.
    /Horror horror som Kurtz sa

    SvaraRadera
  7. Kortfattat från sr.se

    "Ny Stockholmsmodell ska avgöra hyran

    Ett förslag till ny hyressättning för de tre kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i Stockholm är nu klart.

    Idag styrs hyresnivån till största delen av byggåret men i den nya modellen som kallas Stockholmsmodellen ska bland annat bostadsområdets karaktär och läge spela större roll för hyran.

    Om Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och representanter för de kommunala bostadsbolagen kommer överens om de nya riktlinjerna för hyran så kan modellen börja införas tidigast 2010. Omställningen kommer att pågå under flera års tid"


    Källa: http://www.sr.se/stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=2845545

    SvaraRadera
  8. Läste lite på den andra bloggen och måste bara kommentera. Gång på gång tas det upp att styrelsen består av ett gäng amatörer som inte är kapabla till någonting. Upprepar man något tillräckligt många gånger går det nog in i huvudet på folk. Den som är lite mer kritisk kan ju gå in och titta på presentationerna av styrelsen på brf:s hemsida. Dom har en otrolig bred och relevant erfarenhet!

    SvaraRadera
  9. Däremot har den andra bloggen ännu inte med ett ord nämnt den nya "Stockholmsmodellen" och vad den ser ut att innebära...

    SvaraRadera
  10. skrev det här på RL angående ett inlägg som skriver att banken äger din bostad i en BRF(såååå trött på det snacket, de måste väl veta att de ljuger när de skriver det?) men jag räknar förstås med att de censurerar som vanligt.
    Anonym 11:36 16/5:
    Din retorik börjar bli utdaterad. I Sverige äger inte bankerna sina säkerheter, man har panter. Du tänker på ett amerikanskt system. Det amerikanska systemet har vållat finanskrisen i stort, där äger banken objektet och låntagaren kan därmed gå från objektet utan större risk. Här är det inte så. Sverige blir istället kritiserat för att bankerna är för långsamma med att ta panten, men som en svensk banks VD sa, en kund som tvingas sälja sitt hem är ingen nöjd kund. Så ta reda på fakta innan vänsterpropagandan talar. Jag får lägga det här på Ombilda Linjalen antar jag, då ni inte tar emot något som talar emot er vänsterbild. Rätt roligt, med tanke på att t ex Hyresgästföreningen är opolitisk.

    SvaraRadera
  11. Vi är säkert många som haft på känn att något varit på gång med tanke på hur HGF ompositionerat sig det senaste ca halvåret. I och med presentationen av "Stockholmsmodellen" finns det nu svart på vitt hur framtiden som hyresgäst kommer att te sig. Tack och lov offentliggjordes detta i tid för att vi fortfarande ska kunna rädda oss från denna marknadshyresliknande modell genom att köpa loss vårt kvarter. De som köper sin br slipper Stockholmsmodellen, de som inte har möjlighet kan i alla fall inte råka värre ut eftersom tydligen allmännytta och privatvärdar kommer att likställas med den nya modellen.
    Undrar när RL ska ta till sig och dra slutsatsen av denna nytillkomna information? Tror inte någon i kvarteret skulle hålla det emot dem ifall RLs engagerade personer lade ned kampen med hänvisning till att eftersom HGF nu svikit innerstadshyresgästerna finns det av hänsyn till de boende inte längre någon anledning att fortsätta att bekämpa en ombildning. Personligen skakar jag i alla fall gärna tass med dem alla... / C

    SvaraRadera
  12. Nu har det kommit ut på Hyresgästföreningen Stockholms webbsida, förslaget gick igenom utan att ens gå ut på remiss: ( http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/110/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=110&movefirst=firstPageItem20090527_090427127&ObjectID=245019 )

    Ett par rader ur artikeln: – Jag är inte emot att systematisera hyrorna, men jag blir oroad när jag läser vad fastighetsägarna säger. Det här kommer att kosta pengar. Det är inget ''nollsummespel'', sa Harry Wågström från Bromma.

    – Det här är den största förändringen av hyressättningen på 40 år. Om läget ska styra så mycket får vi orimliga hyror i innerstan, det är det man är ute efter, sa Anders Loosme från Södermalm.

    Intressant att se vilka dimridåer RL kommer skapa runt detta. Utgår från att det kommer riktiga blogginlägg från dig Markus om artikeln!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.