onsdag 3 juni 2009

Föreningens årsmötet den 3/6

Din röst var viktig!

För er som inte hade möjlighet att vara på plats på årsmötet har jag glädjen att meddela att en överväldigande majoritet av medlemmarna röstade för avslag på motionen som inlämnats av företrädare för Rädda Linjalen. Det innebär att det blir en ny köpstämma i slutet av augusti, och vi har fortfarande chansen att få köpa vårt fina kvarter!

Det valdes in några nya medlemmar i styrelsen, och den gamla styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

Det meddelades att ett informationsmöte kommer att hållas av bostadsrättsföreningen innan sommaren och ytterligare ett innan köpstämman i augusti där det blir tillfälle att ställa frågor om det man fortfarande är osäker på.

Jag hoppas att alla nu kan släppa detta helt och gå vidare. Jag är övertygad om att spektaklet med meningslösa motioner och polisanmälningar skadat motståndarsidans trovärdighet kraftigt, och det är inget vi bör lägga varken tid eller kraft på att diskutera ytterligare. Att styra bort debatten från sakfrågorna är något vissa strävar efter, men går vi på detta kommer vi aldrig framåt. Om vi istället fortsätter att prata om hur det kommer att se ut i Linjalen efter en ombildning ser det nu väldigt ljust ut!

Gå direkt till inlägget där vi diskuterar ombildningens för- och nackdelar genom att klicka här!

25 kommentarer:

  1. Hur många hushåll var där idag och hur många behövs för att det ska bli köp?? Stor skillnad eller?

    SvaraRadera
  2. 168 röster mot motionen (alltså för en fortsatt ombildning) och 11 röster för motionen (alltså mot en fortsättning). Totalt 223 röstberättigade var på plats (inklusive fullmakter) Jag kan ha tagit fel på någon siffra, rätta mig gärna i så fall.

    Med tanke på att det var 200 ja-röster på stämman tycker jag det var en otroligt uppslutning då detta "bara" var ett årsmöte, om Brf ursäktar.

    Det behövs ca 310 ja-röster på stämman för vi ska få chansen att köpa Linjalen. Med tanke på uppslutningen idag och samtalen efteråt känns det mer och mer som att vi kanske får möjligheten att själva bestämma över Linjalens framtid inom kort!

    SvaraRadera
  3. Glöm inte att det är 310 hushåll, inte medlemmar, som behövs på köpstämman.
    Det är lätt att blanda ihop detta med att man på "vanliga" stämmor röstar per medlem.

    SvaraRadera
  4. Det var alltså 168 röster där igår som ville att vi/ni skulle fortsätta, och det behövs 310 el fler.
    Är det inte ett stort glapp?

    SvaraRadera
  5. Anonym 11:21:
    Jag anar vår vän "den försåtligt frågeställande nej-sägaren" bakom detta påstående maskerat till en obesvarbar (retorisk) fråga... Vad tror du själv?

    SvaraRadera
  6. Ja allt är relativt. Men siffrorna var tydligen så graverande att RL-bloggen ännu ej publicerat det faktum att de sex pers som lämnade in motionen inte lyckades ta med sig en vän var från kvarteret. Men visst återstår mycket innan folk förstår vad Stockholm modellen, remissyttrandet från Hyresgästorganisationen och SABO innebär mm

    SvaraRadera
  7. Anonym 11:21:
    Det behövs 310 HUSHÅLL som röstar JA.
    På stämman igår var det 168 MEDLEMMAR som röstade emot RL's motion.

    Med tanke på att några medlemmar är sambos så borde det betyda att det var mellan 100 och 130 hushåll som röstade emot motionen.

    Det är mycket riktigt ett väldigt stort glapp.

    SvaraRadera
  8. Vore det inte mer intressant att prata om varför motionen bara fick 11 röster?

    Resultatet var en fullständigt förkrossande seger för ja-sidan. Någon eller några motståndare försöker nu dölja/glömma detta faktum genom att istället fokusera på att deltagarna på mötet var för få för att vinna en köpstämma. Det är ju helt ointressant eftersom det inte var någon köpstämma. Det var ett vanligt årsmöte i en bostadsrättsförening.

    Att över 200 personer engagerat sig genom att själva komma, eller genom ombud tycker jag är imponerande.

    Resultatet var så tydligt det kan bli, och jag själv tycker inte det behöver diskuteras ytterligare. Förtsätt hellre prata om sakfrågorna.

    SvaraRadera
  9. Sedan förra köpstämman har det ju tillkommit viktig information om framtidens hyressättning och det är väl inte osannolikt att denna fått en och annan att omvårdera sitt tidigare ställningstagande eller åtminstone fundera på att göra det. Kanske var det en effekt av detta vi upplevde igår?

    SvaraRadera
  10. Gunilla T-B i 78:an4 juni 2009 kl. 20:26

    Det är väl så att det är soffliggarna som är det stora problemet...
    De varken orkar ta sig till köpstämman för att rösta ja eller stödja Rädda Linjalens nej-motion. Båda sidornas information är antagligen ointressant.
    Det visar att det stora bortfallet inte är aktiva nej-sägare utan renodlade soffliggare. Man kanske inte tror sig ha har råd att köpa, inte förstår informationen, inte har anhöriga som hjälper till eller läser bloggar. Står utanför helt enkelt. Vi måste nå dessa människor för att visa att i en Brf är man betydligt mindre anonym, det är större social samvaro, tryggare och att det är ett bättre boende för även dem som vill fortsätta hyra.

    SvaraRadera
  11. Läst på RL nyss:

    "Gick på Brf:s årsmöte igår för att rösta för er motion. Ändå satt jag där och räckte upp mitt gröna kort när styrelsen avslag röstades igenom. Med tanke på stämningen vågade jag inte annat"

    För oss som var där var det väldigt tydligt att röstkorten var gula....

    SvaraRadera
  12. Hehe, dåligt minne eller ett klantigt försök att svartmåla föreningen?

    SvaraRadera
  13. Gunilla T-B i 78:an4 juni 2009 kl. 21:01

    Ja visst var det underbar stämning och förväntan i luften! Folk gick man ur huset, fixade barnvakter, skickade ombud med fullmakter och gjorde allt för att komma och rösta! Och det var föredömlig ordning, inget gapande och det gick snabbt. Heder åt Ingemar som var mötesordförande. Ett mycket korrekt genomfört årsmöte!

    SvaraRadera
  14. den 4 juni 2009 20:40
    Vad är det man brukar säga jo
    "lögnen har korta ben"

    SvaraRadera
  15. Läst på RL nyss:

    "Som Johan skriver röstar man per medlem i ett årsmöte och per hushåll på en stämma. Jag tycker att Johan har varit mycket försiktig i sitt antagande att 168 medlemmar motsvarar 120 hushåll Jag tror att utan att vara alltför spekulativ det går att anta att de 168 medlemmar som på årsmötet röstade för att fortsätta ombildningsprocessen representerar cirka100 hushåll.. Jämför man denna siffra med de tidigare 201 hushållen som röstade ja på köpstämman den 12 mars, kan man konstatera att intresset för köp har halverats tre månader."

    Nytt RL-rekord i kategorin klockrena analyser? Det måste vara svårt även för den mest inbitna nej-sägaren att veta om man ska skratta eller gråta...

    Ursäkta att jag uppehöll mig vid den redan avverkade årsstämman men jag kunde inte låta bli.

    SvaraRadera
  16. Ja, klockrena analyser är det gott om. Här kommer en till ;)

    Av en minoritet av de boende var det en "förkrossande" majoritet som röstade nej till motionen att stoppa ombildningsförsöket.

    Svårt att tolka resultatet på något annat sätt, även om en del lyckas.

    /Henrik

    SvaraRadera
  17. Hej! Jag tycker att det är synd att du skriver "meningslösa motioner". I en demokratisk förening är ingen motion någonsin meningslös. Att motionera är att bry sig om föreningen, engagera sig och vilja förändra. Den förändringsviljan är vad allt föreningsliv bygger på. I en demokratisk förening välkomnar man allas åsikt, och föreningslivet bygger på att allas åsikter har lika värde. Därför är "meningslösa motioner" högst meningsfulla. Alltid.

    SvaraRadera
  18. Jacob

    Att bry sig om sin förening genom att lägga en motion som om den går igenom omöjliggör föreningens fortsatta verksamhet är en märklig form av omtänksamhet. Att det är en vilja att förändra är dock helt klart.

    Den blev till viss del meningsfull genom att den tydligt visade att "alla kritiska medlemmar i brf" som det talats om består av motionärerna själva och ytterligare fem personer.

    SvaraRadera
  19. Jacob:
    Jag håller med dig även om jag självklart röstade för styrelens förslag om avslag av motionen.

    Dessutom så förstår jag inte varför mötesledningen inte tillätt RL att presentera sin motion och få igenom sitt krav på sluten omröstning. Tillåter verkligen stadgarna det? Isåfall vill jag att vi ändrar dessa när köpet gått igenom.

    Vi måste sluta med att spä på RL:s paradnummer att vi är odemokratiska! Jag har bott i Brf tidigare och för oss var det A och O att allt skulle gå rätt till på våra möten. Även "bråkiga" minoriteter hade full frihet att driva sina frågor.

    Sen kan jag förstå att styelsen var nervösa över utgången och därmed stressade på mötet lite väl mycket.Men kom ihåg att formaliamissar kan stå oss dyrt om de ramlar in på fel ställen.

    Evert

    SvaraRadera
  20. Sagt av Johan Johansson:
    "Mötesordföranden bestämde sig slugt för att förneka motionärerna att tala för sin sak. Lite ovanligt kanske, men det sparade trots allt ytterligare lite tid - och många av medlemmarna ville komma hem så snabbt som möjligt."

    "För säkerhets skull avslog ordföranden också enväldigt ett par medlemmars önskemål om sluten omröstning, vilket var bra på det sätt att alla verkligen kunde få se vad grannarna tyckte. I en sann demokrati måste ju alla kunna stå för sina åsikter tycker vi - i alla fall ibland."

    "I övrigt en stor eloge till mötesordföranden som smattrade igenom hela årsmötet, utan jobbiga frågor, på arton minuter blankt, vilket måste vara något av ett rekord – i alla fall i vår del av världen. Full fart och locket på! Ingmar gav på detta sätt föreningsdemokratin ett nytt ansikte som vi alla kommer att minnas lång tid framöver. Snyggt jobbat!"

    Sagt av Olof Fryklöf:
    "Precis som Johan vill jag ge en stor eloge till Ingemars förnämliga sätt att leda mötet. Hans klubbteknik var blixtrande snabb. Han kommer att bli legandarisk inom föreninmgsvärlden och kommer förmodligen att kunna välja och vraka bland lukrativa erbjudanden i framtiden."

    Jag tycker att detta är att kränka den på mötet utsedde ordföranden. Om de var så missnöjda så borde de ha påpekat detta mötet och inte komma och kasta skit efteråt! Fruktansvärd billig ironi av ett gäng dåliga förlorare!

    Ilsken Brf-medlem

    SvaraRadera
  21. Ilsken Brf:
    Bra att detta kom fram. Jag tycker det här är väldigt otäckt!

    SvaraRadera
  22. Rädda-Linjalen-humor

    "Räknar man likt en köpstämma på de frånvarande som NEJ-röster till styrelsens yrkande om avslag blir resultatet detta:

    Antal närvarande hushåll/lokaler, inklusive fullmakter: 35%
    Antal röster för avslag av motionen: 26%
    Antal röster för motionen: 74%"

    Det är ingen hejd på tankevolterna just nu. Vad som helst sägs för att dölja att ynka 5 personer stödde motionen, förutom dom som skrev den.

    Jag hade precis en omröstning här hemma i lägenheten. Den gällde om det nu fanns några hinder för oss att ombilda området redan på måndag. Inga röster kom in, så det blev 100 % för. Med RL-logik så är det alltså klart redan!

    SvaraRadera
  23. Jaja, det gäller väl att hålla grytan kokande hos RL och lite raljerande kanske kan peppa de frälsta... hoppas RL fortsätter på detta viset, då lär nog skaran av rättrogna krympa och sen kan JOLO sitta där och skriva uppmuntrande kommentarer i varandras inlägg ;-P

    Skämt åsido, vad gäller demokratidiskussionen så är det självklart att eftersom stadgarna tillåter alla boende i kvarteret att vara med i föreningen så finns det inga "felaktiga" motioner lika lite som det är odemokratiskt att 10% av medlemmarna utnyttjar sin stadgeenliga rättighet att begära stämma om en specifik fråga. Om man tidigare bott i brf så vet man att det som brukar ta lite tid på årsstämmor är den ekonomiska redovisningen. Eftersom föreningen under föregående år inte haft någon ekonomi att redovisa så gick mötet fort, det hade alltså inget med mötesordförande att göra.

    SvaraRadera
  24. soffliggare borde räknas som i politiska val!
    alltså inte alls. Det är konstigt att det räknas som Nej röster i Brf ombildningar.
    Ska medlemmar i en förening som vill smutskasta och motarbeta föreningens syfte få vara medlemmar?
    är det så i föreningsstadgarna att man måste tillåta alla att vara med? Tydligen inte de man spionerat på och angett i alla fall.
    I andra föreningar så får man inte vara med om man inte ställer upp på målsättningen.

    SvaraRadera
  25. RL gjorde en miss som var och tjatade och ringde på våra dörrar för att övertala oss om utträde ur BRF. Det gjorde ju att de fick färre röster.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.