söndag 10 maj 2009

Marknadshyror

Ta gärna del av riksdagsmotionen från i höstas om marknadshyror av Fredrick Federley och Annie Johansson, (båda c), som mycket tydligt beskriver opinionen i riksdagsmajoriteten runt marknadshyror. Länk i högerkolumnen. Bruksvärdessystemet tycks vara på väg att skrotas? En kommande verklighet eller ej? Rätt eller fel? Det är förstås upp till var och en att bedöma men Hyresgästföreningens ganska självsäkra och lite "sticka huvudet i sanden" attityd runt hela denna så viktiga fråga bör inte stå oemotsagd. Hyrorna tom 2010 (ett år framåt! Långsiktigt?) är färdigförhandlade. Men 2010 är ju också ett valår så denna laddade fråga är väl inte så inte så opportun att driva i nuläget av de som kramar marknadshyrorna. Opinionsundersökningar visar just nu på en fortsatt majoritet för de marknadshyresvänliga partierna. Risken för kraftiga hyreshöjningar i innerstaden från 2011 och framåt är förstås uppenbar.
Ett av de bättre sätten att gardera sig mot att behöva flytta från hus och hem pga kraftiga hyreshöjningar är just en ombildning till bostadsrätt.

5 kommentarer:

  1. Men vad får man i månadskostad då om man tar ett lån på 2,7 miljoner?

    Det lär ju bli bra mycket mer än vad man skulle betala i hyra även ifall hyran höjs!

    SvaraRadera
  2. Anonym 15:30

    Om du klickar på länken "Bolånekalkyl 3:a SBAB" uppe i högerkanten kommer du till SBAB:s kostnadskalkyl. De förinställda värdena gäller en 3:a, men det är bara att ändra siffrorna till vad som gäller för din lägenhet.

    Kalkylen tar dock inte hänsyn till den ränterabatt vi i Linjalen får vid ett köp, och amortering på lånet ingår. Månadskostnaden blir alltså lägre än det du får fram i kalkylen. I dagsläget blir månadskostnaden ca 5000 kr + amortering (räknat på en 4:a på 111 kvm BV till priset 2751495 kr)

    SvaraRadera
  3. Hej kära grannar, våren är här och livsglädjen blomstrar.

    Gröna textilier som betyder "jag/vi vill bo i hyresrätt" är bra. Hyresrätt är det 3:e alternativet för boendeform anser jag. Har inget emot hyresrätt, utan vill bara inte bo i företag som är vinstdrivande, spelar ingen roll om dom heter Wallenstam, Klövern eller Svenska Bostäder.
    Alternativet för de som vill bo i hyresrätt är SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening).
    Har själv arbetat i 10 år inom allmännyttan (och ung och röd skapade jag många livliga diskutioner på fikarasterna då jag ansåg att allmänyttan INTE skulle leverera vinster till kommunen, fick tom den solialdemokratiska adm. direktören emot mig!)

    Underhållet som hyresgästföreningen tjatar om är Stockholmshems ansvar och försummas det, enligt Hyresgästföreningen, så utgår jag ifrån att Hyresgästföreningen tar upp nya förhandlingar med Stockholmshem om hyreshöjningarna för 2009 och 2010.
    År 2007 levererade Stockholmshem in 455 miljoner i vinst till kommunen, vilket kanske är bra för våra skatter.....

    Betänk alternativen:
    SKB = inget vinstdrivande
    Stockholmshem = Vinstdrivande
    Bostadsrättsförening = Inget vinstdrivande (inte heller för hyresgäster)

    Detta inlägg har skickats till både Rädda Linjalen och Ombilda Linjan så får vi se vilka som vill publicera.
    Joakim

    SvaraRadera
  4. Till och med Hyresgästföreningens Södermalmsavdelning medger att vi kan vänta oss stora hyreshöjningar i innerstan. Se vad de säger i ett skarpt uttalande på sin egen hemsida...

    http://www.sodermalmsforeningen.se/


    "Hyresgästerna svikna av sin egen organisation. Skarpt uttalande från hyresgästföreningarna i innerstaden. Förslagen från HGF och SABO innebär stora hyreshöjningar för hyresgästerna och stora vinster för både privata fastighetsägare och allmännyttan. Förslagen illa förankrade i hyresgästföreningen"

    http://www.sodermalmsforeningen.se/

    SvaraRadera
  5. Märkligt att Federley/Johansson skriver en sån motion då Koch-utredningen tidigare samma år (2008) inte fick det gehör man trodde den skulle få...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.