onsdag 13 maj 2009

HGF:s interna strid om marknadshyror


Hyresgästerna svikna av sin egen organisation.
Till och med Hyresgästföreningen medger att vi kan vänta oss rejäla hyreshöjningar i innerstan.

Länk till "Skarpt uttalande"

Skarpt uttalande från hyresgästföreningarna i innerstaden. Förslagen från HGF och SABO innebär stora hyreshöjningar för hyresgästerna och stora vinster för både privata fastighetsägare och allmännyttan. Förslagen illa förankrade i hyresgästföreningen

Länk till hyresgästföreningens hemsida

Sällan har väl sådan svidande kritik och oro i leden i en organisation varit så synliggjorda. Tidningen Södermalmsnytt hade dessutom denna interna strid på förstasidan för en tid sedan.

De som med alla medel kämpar mot ombildning ignorerar detta fullständigt. Man kallar det för intern diskussion. Men denna interna diskussion kritiserar olika ledningsskikt och personer inom hyresgästföreningen och anklagelserna om svek, att mer eller mindre bluffa med sina hyresförhållanden och sälja ut rörelsen ligger ute på hemsidan. Ordval som "sanslöst", "bedrägeri", "upprop och namninsamling" , "Nu är måttet rågat" och liknande förekommer i stor mängd.
Ingen rolig läsning. Troligen heller inget roligt scenario inför framtiden för de som invaggats i tron att vi kommer att sitta med samma nivå på hyror i innerstaden som utanför tullarna efter valåret 2010.

Det kanske är läge att tänka om nu avseende ombildning. Vi har fortfarande chansen att möta kommande hyreshöjningar. Ett mycket klokt sätt är att äga sin lägenhet själv.

16 kommentarer:

  1. Det skarpa uttalandet är en riktig sågning liksom det dokument som finns länkat lite längre ner på hemsidan under "Vi vill ha en hyresgästförening även för innerstadsbor"! Här anklagas HGF centralt för att ha vikt ned sig gentemot fastighetsägarna samt för att centralstyra och köra över den lokala nivån i förhandlingarna. Inget nytt för elefantorganisationer i och för sig men när kritiken kommer inifrån de egna leden så bekräftas intrycket att HGF knappast är något att hålla i handen om/när liberala politiker och fastighetsägare gör gemensam sak i riktning mot marknadshyror... 2010 är som sagt valår så då lär marknadshyreskramarna ligga lågt men vad händer sen om dessa återigen vinner valet?

    SvaraRadera
  2. Personer i HGFs ledning anklagas också av de egna medlemmarna för att låtsasbo i hyreslägenhet fast man egentligen bor i villa. Om detta stämmer så äger man alltså redan sitt boende, med alla fördelar detta innebär, samtidigt som man med alla medel stödjer och finansierar de nätverk som lokalt arbetar emot enskilda ombildningsprocesser. Det känns ju sådär. HGF har många fördelar men man måste hålla med föregående kommentar att i denna fråga är HGF inte så mycket att hålla i handen. Och detta är ingen liten fråga.

    SvaraRadera
  3. Det här var droppen! Det framstår ju som helt klart att hyresgästerna enda skydd mot kommande hyreshöjningar håller på att luckras upp fullständigt.
    Om jag nu ska ha ett dyrt boende i framtiden betalar jag hellre till mig själv och banken via lån. Då har jag möjlighet att köpa mig något mindre i stan eller var jag vill, än tvingas ut i en förort med lägre hyresnivåer, dvs ett mindre attraktivt miljonprogramsområde än det vi bor i nu.

    SvaraRadera
  4. I RLs senaste utfall - i vanlig ordning främst fokuserat på antaganden om vad brf's styrelse gör och inte gör blandat med ylanden om brutna löften (trots att alla vet att styrelsen inte hade mandat att ge sådana löften) - finns följande märkliga stycke:

    "Brf-förespråkare har satt upp förfalskade brev, som man själva undertecknat med styrelsemedlemmar i Hyresgästföreningens lokalavdelningar, där man målar upp skräckscenarier om marknadshyror. Citat lösryckta ur sitt sammanhang. Dessa förfalskningar kommer Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen att återkomma till."

    Förfalskade brev? Vad menar RL egentligen? Har bara sett utskrifterna av "Skarpt uttalande" som suttit på diverse anslagstavlor... har det satts upp andra dokument som jag missat och som varit förfalskade? Eller anar man desperation över den "bomb" som hyresgästföreningen själv har apterat?

    Alla kan ju själva läsa "Skarpt uttalande" på Hyresgästföreningen Södermalms hemsida, med underskrifter och allt, och jämföra med utskrifterna på tavlorna. På hemsidan finns även flera andra dokument som alla indikerar att om det är några som uppfattar "skräckscenarierna" som högst realistiska så är det de som befinner sig närmast processen, d v s ordförandena för de lokala hyresgästföreningarna i innerstaden!

    SvaraRadera
  5. Lägger in ett inlägg som ser ut att ha blivit censurerat på RL hemsida.

    Men Annelie om Brf stadgar säger att om 10 % vill ha en ny köpstämma så bör väl det i demokratins namn respekteras och då kan väl inte styrelsen lova att det inte skall hållas någon ny köpstämma. Det vore om något odemokratiskt?
    /Hennin

    SvaraRadera
  6. Jag har inte heller sett, och känner inte till, några förfalskade brev. Det brev som upprepade gånger rivits nerfrån anslagstavlan, och som "diskussionen" sannolikt handlar om kan du läsa i sin helhet nedan. Brevet finns upplagt på Södermalmsföreningens hemsida. Läs det gärna direkt från källan.

    http://www.sodermalmsforeningen.se/HGF-SABO%20f%F6rslagen/Hyresg%E4sterna%20svikna%20av%20sin%20egen%20organisation.pdf

    _________________________

    Hyresgästerna svikna av sin egen organisation

    I många år har Hyresgästföreningen sagt sig värna om självkostnadsprincipen och att allmännyttans hyror ska utgöra ett tak för privathyrorna. Nu har plötsligt förbundsordföranden Barbro Engman, utan förankring bland medlemmarna, tillsammans med allmännyttans branschorganisation SABO presenterat ett förslag som helt frångår de tidigare principerna. I lagförslaget slås fast att hyresjämförelser i framtiden får göras både med privat och kommunalt ägda hus i stället för som nu endast med den kommunalt drivna allmännyttan. Det finns privatägda fastigheter med avsevärt högre hyror än de kommunala. Med den föreslagna förändringen blir de styrande för alla hyror. Dessutom blir det möjligt att successivt saxa upp hyror på ett helt annat sätt än idag. Detta drabbar även allmännyttans hyresgäster. Hundratusentals människor kan få sin ekonomi spolierad eller tvingas lämna sina hem.

    Barbro Engman har utan mandat från medlemmarna kapitulerat för fastighetsägarnas krav på ökade vinster. Att föreslå att allmännyttan ska bli affärsmässig och drivas på marknadens villkor rimmar illa med en organisation vars främsta uppdrag är att tillvarata hyresgästernas intressen. Det finns ur hyresgästens perspektiv inga som helst skäl för att fastighetsägarna ska få större vinster och att kommunerna ska få ökade möjligheter att finansiera kommunal verksamhet med hjälp av oskäligt höga hyror.

    Tvärtom borde Hyresgästföreningens ledning påvisa de stora konsekvenserna av hyreshöjningar och verka för en allmännytta med skärpt självkostnad och skärpta villkor för hyresjämförelser med allmännyttan som grund.

    Varför görs inte detta!?


    Stockholm den 23 april 2009

    Hyresgästföreningarna på Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm

    Britt Helin Beatrice Eriksson Jaana Andersson Bror Sandström Bo Sundler
    ordföranden för respektive styrelse

    SvaraRadera
  7. Återigen: RÄDDA LINJALEN ägnar sig inte åt en seriös faktagrundad debatt utan endast osaklig PROPAGANDA! Att påstå att de uppsatta affischerna är förfalskingar är rent FÖRTAL! De är ograverade citat, fullständigt återgivna från Södermalmsföreningens hemsida. Det skarpa uttalalandet från HGF står för sig själv och kan tolkas av alla läskunniga. Det är förstås pinsamt och generande för RL att det blir så uppenbart att de lurar in godtroende människor i vanföreställningen att de med fortsatt hyresrätt hos Stockholmshem ska få låga boendekostnader i framtiden. Det slaget är förlorat.... marknadshyran är på ingång. Uppenbart för alla utom tydligen RL. Men det är naturligtvis en prestigeförlust att erkänna det...och att man haft fel hela tiden.

    Rösta JA på köpstämman och få en rimlig boendekostnad - som ägare eller hyresgäst!

    BRF- kooperativt boende för gemensam nytta!

    SvaraRadera
  8. Hej Markus
    En fråga jag får från mina grannar är vad Landahl Öhman gör nu. De ska ju få 4 miljoner för sitt arbete men efter köpstämman så har de inte hörts av. Samtidigt så verkar det som om samarbete fortsätter. Vad är det som gäller?
    /trogen brf-medlem

    SvaraRadera
  9. På Rädda Linjalens blogg påstås att hyrorna för våra resthyresgäster skulle bli högre än med stockholmshem. Detta är inte sant eftersom vi inte har ngt vinstkrav. Det betyder att det bara är driftskostnaden + ev. ränteutgifter som måste tas ut och det borde hamna långt under nuvarande hyror. Om man räknar på det så innebär det hyressäkningar med åtskiliga tusenlappar per år.

    Sen så tror jag vi alla kan hålla med om att det är smartare att betala räntor till SBAB än att bidra till allmänyttans hutlösa vinster. Varför sponsra stat och kommun som redan sitter på en fet kassakista!

    Olwe

    SvaraRadera
  10. "– Det här är ett steg i rätt riktning, säger Terje Gunnarson, ordförande på Hyresgästföreningen Region Stockholm. Det oerhört viktigt att vi aktörer på hyresmarknaden gemensamt skapar ett hållbart system, som speglar hyresgästernas värderingar och tryggar hyresrättens framtid. Hyresrättens och hyressättningens framtid är alldeles för viktigt för att överlåtas på politiska viljor som växlar över tid."

    Hahaha, överlåtande till politiska viljor är ju precis vad Hyresgästföreningen nu själva medverkar till... Nuvarande bruksvärdesystem har definitivt begränsat möjligheterna för marknadsliberala politiker och vinstsugna fastighetsägare/kommuner även om det kanske rent objektivt sett varit lite väl gynnsamt för innerstadshyresgäster (antar dock att ingen som bor i innerstan har protesterat).

    Ännu är vad jag förstår inga hyresnivåer kopplade till förslaget men bara zonernas existens kommer att öppna möjligheter till särförhandlingar för respektive zon med mycket svagare koppling till vad som händer i övriga zoner (ungefär som när arbetskraften delas in i turordningskretsar vid varsel för att arbetsgivaren friare ska kunna frångå turordningsreglerna). Man kan redan se framför sig hur allmännyttan och privatvärdarna i respektive zon kommer att klättra på varandras ryggar för att succesivt få upp hyrorna.

    Nej, det ser ut som om HGF har vikt ner sig totalt i utbyte mot att man får ha kvar en plats vid hyresförhandlingsbordet (inklusive fortsatt möjlighet att plocka pengar av alla hyresgäster får man förmoda). Det räckte uppenbarligen med hoten från Odell och Koch för att "parterna själva" skulle "komma överens" och därmed ta hand om den heta politiska potatis som Alliansen annars haft i knät inför valrörelsen nästa år. Bra jobbet, så ska en politisk slipsten dras...

    Nu känns det verkligen som läge att vi på riktigt räddar kvar Linjalen åt oss som bor här genom att köpa kvarterat... ingen lär tacka dig för att du "räddade" allmännyttan åt de knösar som kommer att flytta in efter att du blivit bortmotad av "Stockholmsmodellen" och kommunens vinstintresse (allmännytta=nya vinstmöjligheter för kommunerna om förslaget går igenom att de framöver ska få driva konkurrensutsatt verksamhet på helt affärsmässiga grunder och använda vinster i en verksamhet till drift av andra verksamheter).

    ----------

    Anonym 22:56:
    "Nu ska vi ändra röstningssystemet så att alla måste ta ställning. Om man inte röstar så kommer rösterna att nollas på köpstämma 2."

    Att icke-röster räknas tror jag är reglerat av lag så hur gärna man än skulle önska annat så är nog inte ovanstående lagligt...

    SvaraRadera
  11. Olwe, även om jag är för så är ditt exempel med SBAB inte så bra... De är nämligen helägda av staten och all vinst levereras rakt in i statskassan. Så den delen är inte annorlunda tyvärr. Men välj gärna ett annat institut om du vill, vill man att det ska gå till något bättre än bankerna så är Folksam o Länsförsäkringar kundägda, Swedbank ägs indirekt delvis av Folksam och stiftelser. Sen finns JAK-banken t ex, som iofs blir tokdyrt.

    SvaraRadera
  12. Så arg så man dånar. Rädda Linjalen VÄGRAR att ta in inlägg som det minsta går emot deras linje! Jag är ingen ombildningstaliban, men i brist på bättre vill jag iaf se om ni kan publicera min kommentar. Att behöva gå till er för att de inte svarar känns helt absurt.
    Detta skrev jag iaf vid lunch idag: "Se artikeln idag från Metro, så vet vi mer om läget om skräckscenarior: http://www.metro.se/2009/05/20/97382/nu-ska-laget-avgora-hyran/

    Det låter inte riktigt som vad Johan sagt innan, sitter inte du i lokala hyresgästföreningen och borde inte du veta detta? Jag vill ha saklig information från er, er sida ska jag iaf kunna lita på!"

    Jag undrar varför de inte kan svara på en som jag tycker jäkligt berättigad fråga.

    SvaraRadera
  13. VANN ni den förra köpstämman?? Har jag missat nåt?

    SvaraRadera
  14. Anonym den 20 maj 2009 00:08

    Samarbetet med Landahl Öhman fortsätter, och dom kommer även framöver hjälpa till med vår ombildning.

    För den som har frågor till våra konsulter finns nu deras kontaktuppgifter på Brf Linjalens hemsida.

    SvaraRadera
  15. Medborgar:
    En tänkbar förklaring finns i FÖRBANNADs kommentar (generande prestigeförlust). Dock måste man ge Johan att han (till skillnad från flertalet i RL) är en rätt slipad debattör så förmodligen sitter han och funderar på ett inlägg med anknytning till din berättigade fråga as we speak... blir intressant att se vad han kommer upp med.

    SvaraRadera
  16. Alberto Osorio27 maj 2009 kl. 00:15

    I senaste SvD kan man läsa en intressant inlägg om HGF inställning framöver. Länken är följande:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2951119.svd

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.