onsdag 1 juli 2009

Pengar att spara!

Du får köpa din lägenhet till ett pris som ligger väldigt långt under marknadsvärdet. Dessutom gör de låga räntenivåerna att månadskostnaden kraftigt sänks efter en ombildning.

Jag som bor i en trea sparar f.n. ca 3000 kr per månad. Det är 36000 kronor bara det första året! Klicka här för att se hur mycket du sparar! (excel-fil)

Lite mer omfattande kalkyler där du ser boendekostnader med olika bindningstider på lånen och boendekostnader efter framtida hyreshöjningar ser du genom att klicka här. (.pdf)

Båda kalkylerna hittar du på http://www.brflinjalen.net/

Stockholmsmodellen kan göra att hyrorna skenar för oss i innerstaden, vilket gör att alla inte kommer att ha råd att bo kvar. Köper vi kvarteret behöver vi inte oroa oss för detta! Vågar du chansa med ditt boende som insats? Har du råd att avstå den här chansen?

Att vi dessutom får köpa lägenheterna till ett pris som är så lågt att vi, den dagen vi väljer att flytta härifrån, gör en vinst större än vad de flesta kan spara ihop under en livstid är en bonus. Att vi själva får styra över kvarterets framtid och utveckling gör att vi dessutom kan göra Linjalen ännu trevligare än vad det är idag.

Fantastiskt! De flesta drömmer bara om att få den här möjligheten. Vi har fått den, och det enda vi behöver göra för att det ska bli verklighet är att rösta JA den 27 augusti!

(Och nej, jag kommer inte att flytta härifrån efter ombildningen. Men de flesta flyttar faktiskt någon eller några gånger under sitt liv, och den dagen realiseras vinsten efter denna fantastiska affär. Om du skulle börja spara till en bra pension idag, hur mycket skulle du då behöva spara per månad för att få ihop 1 miljon kronor? Har du möjlighet att spara så mycket? Tänkvärt!)

Länk till aktuella kvadratmeterpriser på Södermalm. Titta gärna på de priser som gäller på marknaden idag, och räkna ut vad din lägenhet egentligen är värd!

40 kommentarer:

  1. Rädda Linjalen2 juli 2009 kl. 00:56

    Tack Markus!

    Jag har funderat fram och tillbaka koch många gånger tänkt på för och nackdelar. Är det värdet i lägenheten eller månadskostnaden som spelar roll.

    Visst är det schysst att kunna testamentera pengar till efterlevande om jag får såna... ;)

    men det är ju min boendekostnad som spelar roll. tack för att du tar dig tid att räkna på oliak exempel åt mig.

    Även om jag "år 1" inte sparar massa pengar så blir det ändå vid "normala hyreshöjningar" snabbt billigare för mig i BRF

    Tack igen - det klarande för mig nu!

    Mvh

    Magnus Ladulås

    SvaraRadera
  2. Snyggt jobbat Markus!

    Det blir svårt för HRF eller RL att räkna sig ur detta!

    kan de räkna?

    / Martha

    SvaraRadera
  3. Mycket slagkraftig info! Den borde delas ut i brevlådorna!!

    SvaraRadera
  4. Vad händer då efter år 1 om man bor kvar i sin bostadsrätt..? Det framgår väl inte riktigt?

    SvaraRadera
  5. ...och idag sänkte Riksbanken räntan igen och banker och bolåneinstitut sänker bolåneräntan ytterligare. Om man får tro prognosmakarna kommer räntorna att ligga fortsatt lågt under de närmaste åren.

    Det är bara att tacka och ta emot, boendekostnaderna i en br-lgh kommer de närmaste åren att bli såpass mycket lägre att man kan spara undan en bra slant till kommande räntehöjningar (eller till något annat om man har marginaler för räntehöjningar i sin löpande ekonomi).

    För självklart kommer räntorna att gå både upp och ner i framtiden vilket förstås direkt påverkar den egna boendekostnaden i br (om man har rörlig ränta vill säga). Det fina med detta är dock att klarar man att hantera uppgångarna så får man även del av nedgångarna. Hyran går däremot alltid bara åt ett enda håll, nämligen uppåt, och fort kan det gå också när HGF+SABOs förslag samt Stockholmsmodellen genomförs.

    Under perioder av högre ränta (över ca 5% vid full belåning) så kan boendekostnaden temporärt hamna över den nuvarande hyran. Med all säkerhet blir dock genomsnittskostnaden över tiden lägre i br än om vi stannar kvar i en affärsmässig vinstdrivande allmännytta där självkostnadsprincipen slopas och bruksvärdena sätts tillsammmans med privatvärdarna (allt enligt HGF+SABO-förslaget). Om dessa radikala förändringar av regelverk och lagar för hyressättningen i allmänhet dessutom kompletteras med Stockholmsmodellens hyressättande parametrar så riskerar hyrorna i Linjalen lyfta ordentligt. Läser man vilka parametrar som ska betygssättas så inser man lätt att kvarteret kommer att få massvis med pluspoäng.

    Detta bekräftar att Linjalen är ett attraktivt område (inget nytt för oss som bor här!) vilket innebär att vi förutom lägre boendekostnader även får möjligheten att göra en god affär den dagen det blir dags att flytta.

    Alltså över tiden lägre genomsnittskostnader så länge man bor kvar, ökat värde den dag man flyttar... vad är det att tveka om?

    SvaraRadera
  6. Magnus Ladulås
    Jättekul att du uppskattade informationen. Det är dock inte jag som gjort kalkylerna, utan jag har bara gjort dom tillgänliga via bloggen. Kalkylerna finns på Brf Linjalens hemsida.

    Anonym den 2 juli 2009 13:15
    Jag förstår inte riktigt vad du menar skulle hända efter ett år? Precisera gärna vad du funderar på! Den låga räntan kommer sannolikt hålla i sig under ganska lång tid framöver, och då kan vi fortsätta glädjas åt extremt låga månadskostnader. Läs gärna kommentaren ovan (17.51) Men som sagt, precisera gärna dina funderingar.

    SvaraRadera
  7. Hurra för denna kalkyl som tagits fram av styrelsen.

    Billigare Boende
    Bättre Boende
    En säker investering
    Demokratiskt boende
    Kompetent upphandling
    Pingisbord och replokaler
    Inglasad tvättstuga i garaget
    m.m, m.m

    Det här är ju så glasklart bra så att man nästan måste nypa sig armen och övertyga sig själv att man är vaken. Ytterliggare räntesänkningar gör det ÄNNU billigare. Det känns faktiskt som om vi fått fastigheten till skänks.

    Nu är det dags för oss att börja flagga igen. Låt oss hänga ut bruna tygstycken från balkonger och fönster. Låt oss visa att vi är fler än det "gröna laget".

    Edvin

    SvaraRadera
  8. De uppenbart ironiska skribenterna här (flagga brunt, hehe) får gärna komma med bättre kalkyler om boendekostnaderna.

    Vad gäller excel-bladet så ger det ingen långtidsprognos utan en bild av läget nu och (troligen) under de närmaste ca två åren, vilket också tydligt framgår.

    Pdf-bladen innehåller däremot beräkningar av framtida boendekostnader i hr och br med antagande om olika räntor respektive hyrehöjningar. Dessa beräkningar kan knappast anklagas för att skönmåla verkligheten i br-vänlig riktning. Tvärtom kan man undra om inte hyresutvecklingen snarare är tilltagen i underkant, åtminstone om man jämför med den vördering av Stockholmsmodellen som kom i brevlådan för ett tag sen.

    Analysen är gjord hyresrättsförespråkaren Björn Alfredsson som bl a RL tidigare citerade flitigt men som det nu varit tyst om ett tag. Utifrån ett omfattande statistiskt underlag baserat på marknadsvärderingarna av fastigheter i inner- respektive ytterstad kom han fram till att HGF+SABO-förslaget tillsammans med Stockholmsmodellen kommer att leda till hyreshöjningar på 70-80 procent i innerstaden. Kalkylen i pdf-bladet landar på totalt 28 procents höjning på 7 år inkl "innerstadspåslaget"... behöver jag säga mer?

    Inget fel med att ironisera men om ni vill tillföra något av värde så presentera gärna egna kalkyler och analyser med hänvisning till vad de baseras på.

    SvaraRadera
  9. Kalkylerna är jättebra och den som fortfarande tvivlar kan ju bara kontrollräkna själv. Matematik är vetenskap och inte tyckande så kalkylerna blir svåra att kritisera. Men varför skulle någon vilja det? När folk svart på vitt ser hur mycket lägre boendekostnaden blir är jag säker på att MÅNGA fler röstar ja i augusti! Tack till dig som tagit dig tid att göra dom!

    Jag går i pension om 20 år och skulle behöva spara 4170 kr/mån fram till dess för att ha en miljon på pensionsdagen. Det kan jag knappast. Jag får köpa min lägenhet för minst en miljon under det verkliga värdet. Det är pengar jag kommer ha nytta av efter pensionen eftersom jag inte har något pensionssparande.

    Jag röstar ja för att sänka mina boendekostnader, kunna leva värdigt när jag blir gammal och för att kunna påverka och bestämma över mitt eget boende redan idag. Ni andra kanske har andra anledningar, men jag hoppas verkligen att ni tar er till stämman och röstar ja i augusti!

    SvaraRadera
  10. JO:
    Kunde inte sagt det bättre! Kan även tillägga att om man skulle ha oturen att bli av med jobbet och därmed få problem med räntorna så är en br i Linjalen rena "boendeförsäkringen". Bara att räkna: min lgh ger mig med dagens br-priser på ca 15 000 kr per kvm över vårt inköpspris en vinst på ca en miljon efter reavinstskatt. Jag kan alltså köpa en hyfsad lägenhet i någon trevlig närförort för upp till en miljon utan att behöva ta en krona i lån.

    SvaraRadera
  11. Jag tittade på PDFen med räkneexemplen, jättebra om det blir billigare, men det är ju bara avgiften för år 1 som nämns. Var det inte så att avgiften skulle öka med tiden? I den kalkyl som presenterats tidigare var det ganska stora höjningar i avgiften efter några år eftersom den är subventionerad med lån under övergångstiden. Det spekuleras ju om hyreshöjningarna efter 8 år i kalkylen, varför nämns inte avgiftshöjningarna?

    Det spelar ju ingen roll för föregående inläggare som har tänkt att flytta till någon trevlig närförort, men för oss som har tänkt att bo kvar är det av intresse.

    SvaraRadera
  12. Anonym 14:44:
    Hej föregående inläggare här. Tror inte jag blir av med jobbet så jag har inga som helst planer på att flytta men det är bra att möjligheten finns om något skulle hända. En kollega, vars lgh efter en separation egentligen var lite för dyr både som hr och br, utnyttjade denna möjlighet. Kollegan köpte sin br och bytte sedan ner sig till en mindre lgh med låg månadsavgift och fick därmed ner sin boendekostnad med 3500 kr/mån.

    En annan fördel är att man borde kunna utnyttja skillnaden mellan inköps- och marknadspris till att belåna sin lgh över inköpspriset och byta ut dyra privatlån mycket billigare bostadslån.

    När det gäller din fråga så ser jag också att tabellen gäller för år 1. Hade jag gjort beräkningarna så hade jag nog gjort tabellerna lika långa som bindningstiderna på lånet. Men du kan enkelt räkna ut det själv genom att ta månadsavgiften i den ekonomiska planen och lägga ihop den med räntan beroende på hur du tänkt lägga upp ditt lån. Själv tänker jag ta helt rörlig ränta åtminstone de närmaste åren för att dra nytta av dagens låga räntor.

    SvaraRadera
  13. Jag misstänker att man ville skapa en lättläst kalkyl, och att därför valde att presentera år 1. De årliga höjningarna av månadsavgiften presenteras nedan:

    Årsavgift per kvm enligt Brf Linjalens ekonomiska plan.

    År 1, 181 kr (1312 kr)
    År 2, 190 kr (1378 kr)
    År 3, 200 kr (1450 kr)
    År 4, 218 kr (1581 kr)
    År 5, 238 kr (1726 kr)
    År 6, 259 kr (1878 kr)
    År 7, 283 kr (2052 kr)
    År 8, 308 kr (2233 kr)
    År 9, 321 kr (2327 kr)
    År 10, 321 kr (2327 kr)
    År 11, 321 kr (2327 kr)

    Siffrorna inom parentes är månadsavgiften för en trea på 87 kvm. Månadsavgiften höjs bara fram till år 9.

    Månadsavgiften ökar alltså med 1015 kr fram till år 9. Det är en ganska blygsam höjning fördelat på 9 år! Särskilt med Stockholmsmodellen i åtanke, där vi har all anledning att oroa oss för hyreshöjningar på flera tusen kronor i månaden.

    Det är höjningen i kronor och ören som är intressant. Anger man det i procent låter det mer, närmare bestämt 77 procent på 9 år. Det finns dom som vill få det att låta mycket, men kontrollera gärna själv hur mycket det handlar om i pengar istället. Vi utgår från en nivå som är så låg att det i praktiken inte blir några stora höjningar i kronor räknat.

    Ett par gånger har blogg-besökare i kommentarer undrat vad som händer sen, efter år 1, som Anonym den 2 juli 2009 13:15 här ovan. För en trea på 87 kvm ökar månadsavgiften med 66 kr till år två. Räkna gärna ut själv vad som gäller för din lägenhet.

    SvaraRadera
  14. Rädda Lilnjalen från hyresrätten6 juli 2009 kl. 10:44

    Och ni som pratar om avgiftshöjningar... Att bo i BRF är att bo till självkostnad. Ni betalar det som ni tillsammans äger och vårdar.

    Istället för att betala till Stockholsmhems förväntade vinst.

    Tittar man på de hyreshöjningar som NI VET att ni får så ligger de på 3% om året.

    Därtill Stockholmsmodellen som kommer att ge ytterligare ökningar på det

    Vad betyder då 3% < 7% i hyreshöjningar per år i 9år?

    3% ökning i 9 år = +30% i hyra
    5% ökning i 9 år = +55% i hyra
    7% ökning i 9 år = 83% i hyra.

    Grattis! den enda skillnaden är att man som hyresgäst är ju "gäst", med fokus på

    - Någon annans regler
    - Någon annans prislista
    - Någon annans hus

    Det är ju givet att man får hyreshöjningar, de kommer alltid och har alltid gjort.

    I bostadsrätten går kostnaden ner över tid. Och då ÄGER man sin bostadsrätt. Och med det övervärde som det innebär.

    // Johan

    SvaraRadera
  15. Håller med föregående talare!

    I BRF får man:

    1. Kapitalvinsten - grattis, ni blir miljonärer!
    2. Inflytande som boende på allvar. Detta sker inte i allmännyttan
    3. Lägre boendekostnader DIREKT och på sikt.

    Det är bara hyresgästföreningen som svartmålar ombildningar för att det försvagar deras inkomster och medlemstal - se igenom detta!

    Fråga hyresgästföreningen vem som betalar deras tjänstemän och "kampanjer"

    Det är ni hyresgäster! oavsett om ni är medlemmar eller ej!

    Kör så det ryker Marcus - tack för att du orkar berätta sanningen i den otäcka och politiserade atmosfär som RL skapat!

    // S. Järvliden

    SvaraRadera
  16. Några reflektioner bara...

    Om nu RL skulle ha rätt i att:

    * Huset är fallfärdigt
    * kommer att ramla omkull
    * Att räntorna kommer att rusa i höjen - till nya "världsrekordnivåer"
    * Att den ekonomiska planen är glädje/ljug/falsk

    Hur kommer sig det då att:

    * De är så nöjda med en värd (Stockholmshem) som har låtit deras hus förfalla och deras boende bli så dåligt? Var inte stockholmshem guds gåva till hyresgästerna...?
    * Att de bor kvar i ett farligt och fallfärdigt hus?
    * Att räntorna VARJE GÅNG de ropat om att de skall gå upp - i själva verket gått ner. Hur analyserar det sin omvärld?
    * Om den ekonimiska planen är ljug/glädje etc...kalla den vad man vill.

    Men har man inte uppfattat ordet "plan då" - dvs en förväntad utveckling. Ett verktyg. Ser man att det avviker så vidtar man åtgärder.

    Och om nu den är falsk/ljug... hur kommer det sig att svensk myndighet (boverket) godkänner den. Är det en konspiration ni pratar om?

    Sluta tramsa nu - kom in i matchen.

    // Martha

    SvaraRadera
  17. Polare Persson6 juli 2009 kl. 23:06

    Marcus!

    Jag läste din kalkyl i excel - snyggt illustrerat! Tror att många väntat på den uppställningen.

    Nu kan man även se att räntan gått ner ytterligare, så de faktiska besparingarna jämför hyresrätt är nu ä-n-n-u större :)

    Man kan även notera att om man är politsikt aktiv och fattar beslut om att inte ombilda har en alternativkostnad.

    Man kan utläsa att alla som säger nej / inte köper kommer att betala extra direkt!

    1 rok 41 kvm kostar 2049kr / extra per månad
    1 rok 41 kvm kostar 2256 / extra per månad
    2 rok 62 kvm kostar 2396 / extra per månad
    2 rok 62 kvm kostar 2399 / extra per månad
    3 rok 87 kvm kostar 3009 / extra per månad
    4 rok 107 kvm kostar 3523 / extra per månad
    5 rok 123 kvm kostar 3851 / extra per månad

    Tycker alla ni i RL och nej-sägare i allmänhet att det är värt att betala extra för att ha ett nej engagemang?

    Er personliga kostnad för att säga nej och "rädda hyresrätten" kostar er tusentals kronor i månaden. Tänk på det och fatta ett nyktert beslut nu. Såklart är det inte värt tusenlappar.

    Säger ni ja på stämman ger ni er själva möjligheten att välja.

    Klockan tickar.

    // Polare Persson

    SvaraRadera
  18. Nu duggar påhoppen tätt mot mig och andra Brf-förespråkare på Rädda linjalens blogg. I ett inlägg skrev jag följande:

    "När Rädda Linjalen ringer på hos gamlingarna och övertalar dom att gå ur föreningen, då är det för deras "bästa".

    När jag och andra ringer på för att få dom att gå med i Brf och kanske skriva på en fullmakt, då är det att terrorisera. Snacka om dubbelmoral."

    Det här kallar RL för en avskyvärd mäniskosyn. Orsaken är väldigt enkel. Dom vill ha största möjliga tystnad om frågor som rör ekonomi och hyror. Självklart är det så att vi måste kunna kontakta våra grannar och förklara vad som gäller för att segra på köpstämman i augusti.

    RL vill istället diskutera frågor om moral och demokrati för att slippa undan de väsentliga frågorna.

    Vi får inte låta Rädda Linjalen bestämma vårt taktiska upplägg, då kan det bli ett NEJ i augusti igen. Om vi däremot kör på så det ryker om det så kommer vi att vinna köpstämman.

    Jag har ringt på hos många grannar och det är flera stycken, som tidigare varit emot, som nu kan tänka sig att köpa (tack vare att jag pratat med dom). Visst har några blivit sura men det får man ta. Vi har i nuläget inte råd att hålla oss med Rädda Linjalens hycklande "finmoral".

    SvaraRadera
  19. Polare Persson

    Mycket intressant vinkling. Det är väldigt dyra pengar nej-sidan får betala för sitt engagemang om dom skulle "segra" på stämman. Frågan är om det verkligen är många som är beredda att betala mellan 2000 och 4000 kr extra i hyra VARJE MÅNAD för sitt nej-engagemang? (givetvis drabbar det oss alla lika hårt)

    Hoppas att alla tagit till sig den nya informationen om Stockholmsmodellen och hur vi har glädje av de låga räntorna. Det är en ännu bättre affär nu än det varit tidigare. Den som tar till sig informationen kommer att rösta ja!

    SvaraRadera
  20. Hej alla JA-sägare! Jag vill verkligen köpa min lägenhet i augusti, kan vi försöka bli ännu mer aktiva så att det verkligen blir försäljning då?? Tack på förhand!

    SvaraRadera
  21. Martha i Dalen8 juli 2009 kl. 14:00

    Och favorit i repris:

    http://www.sodermalmsforeningen.se/Hyrespressen/HP_nr2_2009_low.pdf

    Läs särskilt sidan 3 där det står om hyresgästföreningens "bidrag" från fastighetsägarna om 36 miljoner varje år.

    Inte undra på att de gör som de blir tillsagda. Stockholmsmodellen är priset som hyresgästerna får betala för hyresgästföreningens girighet.

    och så kan man vidare läsa:

    * Allmännyttan skall drivas på affärsmässig basis med vinstintresse
    * Allmännyttan kommer inte att vara hyresnormerande.
    * + 20% (minst) på nuvarande hyror.

    Är alla med nu? Dags att ombilda och ta ansvar för boendekostnaderna själva.

    Endast ett ja på stämman i augusti ger oss alla möjlighet att välja!

    SvaraRadera
  22. Nej-bloggen använder nu all sin fantasi för att misstänkliggöra styrelsen genom finurliga kopplingar mellan formuleringar i bloggkommentarer, "blogg-generaler" och styrelsen.
    Jag tycker det är jättebra att vi på ja sidan slutat svara upp på deras påhopp. Även tidigare anhängare av nej-sidan ser nu att det inte finns mer än misstänkliggörande på agendan. Argumenten mot ombildningen saknas helt och man ägnar sig bara åt att förtala personer på ja-sidan i allmänhet och styrelsen i synnerhet.
    Om vi nu fortsätter på den här vägen och fortsätter föra ut information och helt ignorera påhoppen finns det nog mycket goda chanser att många många fler inser vilken helt otrolig möjlighet vi fått. Att de självutnämnda ekonomiexperterna i Rädda Linjalen konstant kritiserar den ekonomiska planen, som är (med beröm) godkänd av Boverket, kan nog tyvärr ändå göra några osäkra. Beräkningar och exempel som gjorts här som klart och tydligt visar vilka siffror det handlar om är nog helt rätt väg att gå. Alla har nog inte orken att läsa igenom hela den ekonomiska planen och räkna ut vad som gäller för just dom, så tydliga exempel för varje lägenhetsstorlek är förmodligen till stor hjälp för många. Då slipper dom ta sitt beslut baserat på nej-sidans fantasiberäkningar som saknar verlighetsförankring och bara syftar till att göra folk osäkra och därför rösta nej.
    Att få köpa en lägenhet i Stockholms innerstad vid en ombildning är den bästa affär man någonsin kan göra.
    Om vi alla hjälps åt att tydligt och lättförståeligt förklara vad som gäller kan det inte bli annat än ett ja på den sista köpstämman. Vi har mycket kvar att göra och många fler att prata med, men det här är en mycket bra början.

    SvaraRadera
  23. Polare Persson9 juli 2009 kl. 14:57

    Helt klart är det så att när man börjar bryta i beslutsunderlaget och titta på det med nyktra ögon och prata om det ur ett boende perspektiv. Och ur ett ekonomiskt perspektiv

    - så blir det logiskt att ombilda.

    Tyvärr är det inte så RL ser på de hela. Deras syn är politiskt och det är litet av en hobby att vara "nej" för dem.

    - då blir det med deras alldeles egen logik just logiskt att säga nej nej nej. och nej.

    Det tråkiga är nog mest att de som sitter emellan och som är försiktigt intresserade, men kanske inte så drillade i siffror eller beslutsfattande. De får det svårare.

    Men som sagt - BRF Linjalen och Markus, fortsätt att jobba för dem som vill och de som har ett behov av information.

    De dogmatiska och politiska nej-sägarna + deras inringda vänner från diverse "nej" och "rädda" de når ni aldrig. Och det är inte dem ni gör det för.

    Fokusera och diskutera det som är viktigt. Boendekvalitet, medbestämmande för de boende, rusande hyror, den goda affären och fördelen med att bo i brf där det är självkostnaden som anger månadskostnaden.

    Sunda, sanna och verkliga argument kommer att vinna även hos er.

    Lycka till alla i Linjalen!

    SvaraRadera
  24. Spiken i kistan...9 juli 2009 kl. 19:28

    Jag tycker inte heller vi ska bemöta rädda linjalens dumheter. Om vi ger igen med samma mynt får dom precis det dom vill och det är mera prat om olyckliga formuleringar och personangrepp. Om dom får fortsätta med sin klubb för inbördes beundran hjälper dom själva till att omvända folk till den positiva sidan. Det som sattes upp i portarna idag är så patetiskt att det antagligen ger fler nya ja röster än folk som går ur brf. När nu precis allt talar för ja sidan har man ingenting att komma med utan försöker helt desperat få folk att går ur brf utan motivering. Jag tror att det här är början till slutet för rädda linjalen.

    "hur ska man redan i maj kunna veta om man har förhinder att närvara vid en köpstämma under hösten"

    Precis ja. Det är ju därför det är så bra att lämna in en fullmakt eftersom man inte kan veta. Texten fanns konstigt nog på rädda linjalens lapp som handlar om hur dumt det är med fullmakter. Med fullmakten är man säker på att att ja rösten lämnas in även om man inte kan komma på stämman. Om man bryr sig om sitt boende och isn ekonomi är det klokt att lämna in sin fullmakt. JA!

    SvaraRadera
  25. Spiken i kistan:
    Ja, underligt nog har nej-sidan ihärdigt försökt få det till att en fullmakt per definition är något suspekt. I själva verket är ju en fullmakt bara ett sätt att tillvarata sin rösträtt för den som inte är säker på att själv kunna närvara vid stämman. En fullmakt behöver inte nödvändigtvis vara för en ja-röst, den kan lika gärna avse en nej-röst, även om det senare med tanke på majoritets- och röstningreglerna vid köpstämmor nog inte lär vara så vanligt förekommande. Se bara till att den som får fullmakten vet hur du vill rösta - vill du rösta ja så är det bara att fylla i fullmakten som kan hämtas här, på brf's hemsida eller från ditt portombud.

    SvaraRadera
  26. Fullmakter används i hela samhället och på alla nivåer. Det är ett bra sätt att verkligen beskriva vad man vill skall ske.

    I ett fall är det en instruktion till en VD hur han får agera och i ett annat fall är det gamla mormor som ger sitt barn-barn rätten att hjälpa henne med bankärenden.

    Allt helt i sin ordning. Observera att en fullmakt i princip betyder "som om man var där", det är alltså INTE en vidarebefordran av en röst.

    En annan sak som är bra med fullmakter är just att stämman är lättare att förbereda, det gör även rösträknarnas arbete enklare - och det ger en trygghet för alla att det går rätt till.

    KLART att man skall lämna in fullmakt. Dels för att ge sin röst - men även för att stödja styrelsen och hjälpa rösträknarna i denna så viktiga process. Skriftligt verifikat.

    Att RL gör som de gör har att göra just med avsaknad av argument. De är politiska och det är svårt för dem att hitta korrekta och verkliga argument. För vem betalar hyran med politiskt dravel?

    Därför förfaller de till förtal, smutskastning och misstänkliggörande.

    Skulle de agera likadant mot dig om du vunnit 1 miljon på tipset? Med ombildningsprocessen i färskt minne så är svaret ja - de bryr sig inte om dig eller din ekonomi. De bryr sig om SIN IDEOLOGI.

    Missa inte ditt livs beslut och ditt livs affär. Rösta JA på köpstämman - och ge dig själv chansen att vänta och se.

    Du väljer din boendeform först vid tillträdet!

    Gå inte på RL propaganda. Den är självisk, synisk och INTE ägnat till att göra det bra för dig.

    RL mål är politiskt och strävar till att göra det bra för DEM.

    Mvh

    Polare Persson

    SvaraRadera
  27. RL har inte kunnat analysera situationen rätt. Deras antaganden och argument är bottenlöst felaktiga.

    Och hur kan de tvivla på att alla ni smarta, tänkande och friska människor inte kan sköta erat hus och fatta smarta beslut?

    Lyssnar man på det så får man en känsla av att de vill fatta beslutet "åt er" för "ert eget bästa". Rena rama kina eller DDR över deras argumentation.

    Klart att ni kan! Klart att ni kan driva huset, fatta goda beslut och bestämma över vad som är bäst för er.

    I RL och Stockholmshems värld kan ni det inte. Därför skall de bestämma åt er och över era huvuden.

    För att citera en känd ledare av rang:
    "YES WE CAN!"

    KLART ATT NI KAN!

    Rösta ja på stämman så ger du dig själv och alla andra chansen att vänta och se. När ni tillträder har ni facit på räntan och de nya marknadshyrorna.

    Rösta ja på stämman och ge dig själv bästa föeutsättningar att hålla dina boendekostnader låga!

    YES YOU CAN!

    SvaraRadera
  28. Till polare persson med flera..som om NI bryr er om andra!!, ni bryr er bara om er själva och er ekomoni. Om ni hade brytt er om andra hade det aldrig gått så här långt. Du får nog tala till dig själv istället, för några mer egoistiska människor än dom som vill köpa finns nog inte.
    Ni skiter totalt i andra människor och vad dom känner och vill.

    SvaraRadera
  29. Det finns starka viljor på båda sidor, det vet vi. Att de som vill köpa kvarteret skulle vara egoistiska förstår jag dock inte hur du kommit fram till. Förbättringarna och möjligheterna en ombildning ger kommer ju alla till godo. Och vi vill väl att alla ska få det bättre?

    Är det egoistiskt att själv vilja bestämma över sitt eget boende och samtidigt sänka sina boendekostnader? Är det egoistiskt att att vara rädd för konsekvenserna av Stockholmsmodellen och att kanske behöva lämna sin lägenhet i Linjalen för att hyrorna skenar? Jag tycker verkligen inte det!

    Att avstå denna fantastiska möjlighet för att vara lojal sin politiska övertygelse kan i och för sig vara väldigt osjälviskt. Att medvetet tacka nej till sitt livs bästa affär och samtidigt betala 2000-4000 kr extra varje månad är att straffa sig själv. Jag skulle aldrig ha råd att betala det priset nu när jag kan välja, men det är ju underbart om ett antal tydligen har den ekonomin.

    Däremot kan jag tycka att det är väldigt egoistiskt att genom lögner och förtal driva sin politiska agenda och försöka lura boende att till att tacka nej till detta fantastiska erbjudande. Ett av nej-sidans argument är att man inte ska profitera på allmänna tillgångar. Att det är en bra affär är alltså ett argument MOT ombildningen för vissa, hur konstigt det än kan låta. På vilket sätt ligger de i de boendes bästa att inte göra en bra affär?

    "Dom som vill köpa" är inte grupp onda människor som träffas i soprummet på nätterna och smider egoistiska planer. Det är flera hundra av dina grannar som ser möjligheterna att förändra och förbättra boendet i Linjalen. Och det gäller både dom som köper och dom som väljer att bo kvar som hyresgäster.

    - Dom som vill köpa skiter i andra människor och vad dom känner och vill, säger du.

    Då har vi nog inte nått fram riktigt med fördelarna med ombildningen. Hela grundidén är ju att vi kan bestämma själva i området. Alltså ta framtida beslut med hänsyn till vad vi själva känner och vill. Det vore intressant att höra vad vår nuvarande hyresvärd gjort för att ta reda på vad du känner och vill och vilka påverkansmöjligheter du känner att du har idag.

    "Dom som vill köpa" är som sagt flera hundra av dina grannar. Dom du ser gå till jobbet på morgonen eller fika på innergården på helgen. Helt vanliga människor som du och jag. Den enda skillnaden är att dom som vill ombilda ser alla de fördelar som ombildningen skulle ge oss.

    Om du sätter dig in i förutsättningarna ordentligt och är kritisk mot argumenten som förs fram skulle det förvåna mig mycket om du inte du också såg alla fördelarna med ombildningen. Och när du ändrat ståndpunkt är du inte någon annan och definitivt inte någon sämre människa för det. Och du är väldigt välkommen till alla oss som vill ombilda!

    SvaraRadera
  30. Svart till "Anonym"

    "Till polare persson med flera..som om NI bryr er om andra!!, ni bryr er bara om er själva och er ekomoni. Om ni hade brytt er om andra hade det aldrig gått så här långt. Du får nog tala till dig själv istället, för några mer egoistiska människor än dom som vill köpa finns nog inte.
    Ni skiter totalt i andra människor och vad dom känner och vill."

    den 10 juli 2009 11:35


    Låt oss bryta ner vad du säger:

    * "vi" bryr oss inte om andra"
    * "några mer egoistiska människor än dom som vill köpa finns nog inte."
    * "Ni skiter totalt i andra människor och vad dom känner och vill"

    Ja du... kanske man skulle börja med att prova att byta ut alla "vi" - som är för brf med: Samer, Zigenare eller homosexuella? .. då känns dina uttalanden riktigt obehagliga.

    Men - lets not go there.

    Som du uppenbarligen inte förstått är det som så att Linjalen har fått ett erbjudanden om att köpa sitt hus. Det vore v-a-n-s-i-n-n-e att inte utvärdera detta.

    Vidare är det så att man klart ser att det blir billigare att bo i brf än hyresrätt.

    Därtill kommer hyrorna att höjas nu, med det nya hyressystemet. Och hänvisa nu inte till hyresgästföreningen - de är part i målet. Eller skall vi säga "skyldiga" till att alla i hyresrätt nu kommer få dramatiskt höjda hyror. - Men som sagt, de får ju 36 miljoner av fastighetsvärdarna om året, så något måste de ju "betala tillbaka" med.

    Slutligen. Det är en demokrati vi lever i. Vi gör som vi vill givet att man följer reglerna.

    Brf Linjalen har medlemmar, är registrerade hos prv och följer en stadga. Allt reglerat i lag.

    till stillnad från diverese "rädda".

    Vad betyder då allt detta? Jo

    * Brf är en sammanslutning av människor som vill ombilda. Även de som inte är medlemmar får rösta. Det borgar för demokrati

    * Det är tydligt att det ur en ekomomisk och demokratisk synvinkel är vesäntligt mycket bättre att bo i Brf än i hyressätt. Man kan helt sonika komma på möten och rösta - om i princip allt.

    * Alla gör en bra affär - ni köper era lägenheter 40-50% under marknadsvärdet

    * en Brf kan man överlåta om man vill. Nåt som inte går i hyresrätten

    * Visst betalar man eget underhåll i Brf - men det gör man även i hyresrätten. Underhållet har förhandlats bort av Hyresgästföreningen

    Därtill är det så att värdeökningen på en Brf gör att man i princip (avskrivning) kan bygga om sitt kök vart femte år. GRATIS!

    * i Brf går kostanden alltid ner över tiden, medans hyran alltid stiger i hyresrätten.

    Som du ser - listan kan göras lång. MEN det är på dessa goda skäl som man skall ombilda. För egen skull och alla andras skull!

    Det är inte alla som kan tillgodogöra sig en kalkyl, eller som lånat pengar till en insats innan. Beröva inte dem, era grannar, rättigheten att få hela beslutsunderlaget. DET vore egoistiskt.

    Att rösta ja på stämman är det enda logiska. Man säkrar sin rätt att vara hyresgäst och man har även valet att köpa. Men det är BARA om det blir ja - som ALLA får den rätten

    Mvh

    // Polare Persson

    SvaraRadera
  31. Hej alla,

    Litet reflektioner.

    vad är det som är så bra med hyresrätten? Är den helig oavsett förutsättningar? Är den som ett gammalt hus exempelvis en kyrka - som man skall bevara till varje pris. Oavsett pris?

    Eller är det så att man skall utvärdera varje situation på ett konkret sätt och fatta ett väl underbyggt beslut?

    I hyresrätten är man ju hyresgäst, med tyngdvikt på "gäst". Alltså:

    * någon annans hus
    * Någon annans reger
    * Någon annans prislista / hyra.

    I Bostadsrätten är man bostadsrättsägare. Man "äger" och man har "rätt"

    * Rätt att ha insyn och medverka vid beslut
    * Man har ekonomisk trygghet och kontroll på boendekostnaden (bind ränta i 7år om du är "rädd" för att räntekostnaden skall vara ett problem)
    * Alla beslut fattas på lokalt plan och i demokratisk församling (årsmöten). Är man inte nöjd så ger man inte styrelsen ansvarsfrihet. Enkelt.

    Vad är det att fundera på?

    Är ni rädda för att ta ansvar? vara delaktiga? att bli rika? - eller ha insyn och möjlighet att påverka?

    Jag är det inte rädd! :)

    // Martha

    SvaraRadera
  32. Polare Persson:
    "* Brf är en sammanslutning av människor som vill ombilda. Även de som inte är medlemmar får rösta. Det borgar för demokrati"

    Utmärkt sammanfattning. Dock bör tilläggas att de som inte är medlemmar INTE får rösta vid köpstämman om jag fattat saken rätt. Just vid köpstämman räknas visserligen icke-medlemmar in i nej-underlaget men de får inte rösta aktivt. Den som vill rösta JA till ombildning måste alltså vara medlem i föreningen så är du det minsta intresserad av ta den fantastiska chans vi fått, börja med att bli medlem. Hur man gör står på denna blogg samt på brf's hemsida. Eller kontakta ditt portombud.

    SvaraRadera
  33. Bra sagt Martha!

    SvaraRadera
  34. Maja B.

    Skicka mig ett mejl så ska jag besvara din fråga!

    Mvh

    Markus

    SvaraRadera
  35. Calle Lindquist12 juli 2009 kl. 22:44

    Lyssna inte på RL! De är politiska haverister och hjälper liktänkande i andra hus också! De tänker inte på vad som är bra för er i huset - utan de har en politisk agenda!

    De gör likadant i massa hus! De har tex försökt i Svärdet, men det går inte så bra för dem där!

    Låt dem inte lura er!

    - Calle Lindquist

    SvaraRadera
  36. De försökte i Skottet också. Men utan framgång.
    Alla såg igenom deras själviska och politiska snick-e-snack.

    Hur ska de kunna känna till de specifika förutsättningarna i andra hus? Det verkar inte ens göra det i sitt eget. Det är tydligt när man läser RL bloggen och den ekonomiska planen.

    Och hur kan ni låta en blogg (oavsett) sida vara en källa för information?

    Det ger bara den handfull personer som RL är mer utrymme än de förtjänar.

    Hur många är det i RL? 5? 10? 25? 50? - alltså inte på långa vägar i närheten lika många som er förening alltså.

    Se igenom deras rökridåer.

    SvaraRadera
  37. Rädda Linjalen är några stycken. Med något enstaka undantag exakt samma människor som i den lokala hyresgästföreningen. Kolla namnen på lappen i porten och jämför med namnen på Rädda Linjalens blogg (om det är någon som missat det). Eftersom Rädda Linjalen = Hyresgästföreningen är det lätt. Hyresgästföreningen gör vad som helst för att behålla sina medlemmar. Det har ingenting med det bästa för Linjalenborna att göra, utan handlar om att dom vill behålla sina medlemmar som betalar medlemsavgift. Hyresgästföreningen kan inte bedriva en så ohederlig kampanj som det här varit, och därför gör man det under namnet "Rädda Linjalen" istället. Alla inlägg på Rädda-bloggen är skrivna av företrädare för Hyresgästföreningen. Tänk på den när du bedömmer trovärdigheten. Hyresgästföreningen tjänar pengar på att du röstar nej. Att det kostar dig tusentals kronor extra i månaden spelar ingen roll. Att du går miste om ditt livs chans rör dom inte i ryggen. Bara du fortsätter vara hyresgäst och betala din medlemsavgift. Tänk på det när du bedömmer trovärdigheten.

    Lämna in en fullmakt till stämman så du är helt säker på att din röst kommer in. Spara pengar på att gå ur Hyresgästföreningen som ändå använder dina medlemsavgifter för att motarbeta dina intressen. Stockholmsmodellen är ett tydligt exempel.

    En dryg månad kvar till vi kan göra verklighet av den här chansen. Tänk vad mycket bra vi skulle kunna göra i Linjalen när vi själva beslutar om vad som ska göras. Allt som sker blir då för vårt eget gemensamma bästa, och inte för att ge så hög vinst som möjligt åt stockholmshem.

    Rösta ja så väntar en ljus framtid i Linjalen!

    SvaraRadera
  38. RE: Anonym den 14 juli 2009 00:39

    ==

    Precis! Och de får även 36 miljoner per år från hyresvärdarna för i förhandlingspeng. Klart att de sitter i knät på dem.

    Stockholmsmodellen är verkligen beviset på att Hyresgästföreningen kapitulerat och numera tänker mer på sitt inflytande än sina medlemmar.

    Och titta på hur P-O Brogren springer runt och kampanjar. Ren propaganda mot ombildningar.

    Det är inte att folk får det bra som de vurmar om - det är att alla skall bo i hyresrätt och ge dem makt.

    Nu kommer Stockholmspaketet med upp till 30% höjda hyror i innerstaden. Även om man bara ser till de "normala" hyreshöjningarna är de ju 3% om året. För vad? Inte har service, standard eller boendekvaliteen ökat precis.

    Ombilda och rädda er från hyresrätten

    Tack för ordet.

    SvaraRadera
  39. När det sätts upp lappar om händelser som är lika sannolika som en hyressänkning i innerstan blir följande plötsligt akutellt. Nej-sidan - ni får använda informationen i er propaganda om ni vill. Jag bjuder på den!

    "22 februari 1944 - Ryska flygplan bombar Stockholm. Även om Sverige stod utanför kriget så bombades det här också. I februari 1944 fällde vilsekomna ryska plan bomber i Eriksdal i Stockholm samt vid Saltsjö-Järla, Södertälje och Strängnäs. De ryska flygarna ingick i en offensiv mot Finland och bombat Sverige i tron att det var en bit av Åland. Två personer skadades och glasmästarna fick byta tiotusentals spruckna rutor"

    Givetvis måste det följas upp med en fråga - Om det här skulle hända oss i Linjalen, vem betalar då för fönstren om vi har ombildat?

    Nä, nu får det räcka med dumheter!

    SvaraRadera
  40. Och här kommer en analys av Stockholmsmodellen som Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet gjort.

    De är kritiska till hyresgästföreningen och SABO´s förslag. Och de är inte för ombildningar.

    http://boendetrygghet.se/Angaende_andringar_av_hyreslagen_mm.pdf

    Det är inte svårt att läsa sig till hur dyrt det kommer att bli framöver i hyresrätt - och vilket svek förslaget var mot Hyresgästföreningens medlemmar

    Dags att ombilda

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.