torsdag 25 juni 2009

Medlem i bostadsrättsföreningen?

Har du bestämt dig för att investera i din egen och kanske dina barns framtid?
Vill du att vi själva ska bestämma över utvecklingen i Linjalen?
Är du orolig för Stockholmsmodellens konsekvenser och vill ta kontroll över kostnaderna, istället för att riskera skyhöga hyror inom ett par år?

Den 27 augusti är det dags för köpstämma, och detta är vår sista chans att köpa vårt fina kvarter. Sommar och semestrar gör att tiden kommer att gå fort. Se därför gärna till att bli medlem i bostadsrättföreningen redan nu - givetvis kostar det ingenting. Och om du redan nu skriver en ja-fullmakt och lämnar in är du säker på att din ja-röst lämnas in på stämman, även om du skulle få förhinder. Varje röst är viktig, och en utebliven röst blir automatiskt en röst för nej-sidan.

Medlemsansökan Brf Linjalen

Ja-fullmakt till köpstämman

Konsekvenserna av Stockholmsmodellen och hyresutvecklingen för oss innerstadsbor är något som av förklarliga skäl skrämmer många. Om du köper din lägenhet eller väljer att bli hyresgäst hos Brf Linjalen kommer din månadsavgift/hyra inte gå till stora vinster i ett affärsmässigt drivet fastighetsbolag. Varenda krona kommer istället att gå direkt tillbaka till driften av vårt fina kvarter. Är detta vad du önskar är det väldigt viktigt att du lämnar en ja-röst!

Nej-sidan försöker få oss att inte rösta, och därmed ge vår röst till nej-sidan. Det är sant att man får bo kvar som hyresgäst eller köpa sin lägenhet även om man inte röstar ja på stämman, men det krävs fortfarande att 67 % av oss aktivt röstar ja för att detta ska bli möjligt. Om du röstar ja på stämman och vi uppnår 67 % får du möjligheten att köpa din lägenhet till ett pris långt under marknadsvärdet, men du kan också välja att bo kvar som hyresgäst om du önskar.

Nej-sidans argumentation handlar nu bl.a. om storleken på lapparna som bostadsrättsföreningens programförklaring skrivits ut på. Att vi samtalar på gården framställs som att de äldre "jagas". Ordet Brf används konsekvent på ett sätt som beskriver en ondskefull grupp på ett fåtal personer. Bostadsrättsföreningen består av nästan 300 personer som är våra grannar och personerna du ser varje dag på gården. Det är inte en liten grupp, utan väldigt väldigt många som ser fördelarna med att äga sitt boende och samtidigt göra sitt livs affär. Och jag har svårt att se något fel i att trygga sin egen och sina barns ekonomiska framtid. Vi är också ett stort antal personer som anmält till bostadsrättsföreningens styrelse att vi är beredda att engagera oss mer och hjälpa till att informera om ombildningen.

Nej-sidan tar varje möjlighet att styra diskussionerna till att handla om allt annat än sakfrågorna, och man kritiserar mycket hellre mig och den här bloggen än att motivera vad vi har att vinna på att avstå denna fantastiska möjlighet. Låt dig inte luras av detta! Det handlar bara om att skapa oro och en vi-och-dom-känsla som gynnar nej-sidan. Den som avstår sin röst ger den till nej-sidan. Det ligger inte i nej-sidans intresse att fördelarna med en ombildning kommer fram, och därför diskuterar man hellre formuleringar i blogg-kommentarer eller papperstorlekar. Se igenom detta!

Är du fortfarande osäker och har möjlighet - sök så mycket information du kan själv. Läs de spaltmeter med artiklar som skrivits om Stockholmsmodellen den senaste månaden och ta själv ett beslut om du vågar spel rysk roulette med kommande hyreshöjningar. Titta själv på lägenhetsannonser och se vad värdet på en bostadsrätt på Södermalm är. Räkna själv ut vad din månadskostnad blir efter en ombildning. Läs bostadsrättsföreningens programförklaring för att se hur man avser driva området efter ombildningen (länkar till en del av denna info finns uppe i högerkanten). Den som lurats av skrämselpropagandan som förts ut blir nog förvånad! Vi har fått en helt fantastisk möjlighet, och den 27 augusti har vi den absolut sista chansen att ta över vårt kvarter.

För att denna möjlighet ska bli verklighet är det viktigt att:

Bli medlem i Brf Linjalen

Skriv och lämna in en Ja-fullmakt till stämman den 27 augusti
(Eller själv komma på stämman och rösta ja. Fullmakten gör dock att du är säker på att din röst lämnas in även om du skulle få förhinder)

26 kommentarer:

  1. Gäller fullmakten jag skrev på till stämman i april?
    /Osäker

    SvaraRadera
  2. Osäker

    Den tidigare fullmakten gällde bara på stämman den 2 april, och den som vill rösta via fullmakt igen måste därför skriva en ny för den kommmande stämman.

    Den nya fullmakten är dessutom bättre formulerad och det framgår tydligt att det är en ja-röst man lämnar och ingenting annat.

    Tack för att du tog upp det, det är en jätteviktig fråga som säkert fler funderat på!

    /M

    SvaraRadera
  3. Hej Markus
    Jag börjar bli allt mer irriterad på allt som sätts upp på anslagstavlorna. I våras var Rädda Linjalen värst men nu är det ni. Jag tror nog att de flesta bestämt sig vid det här laget och ser fram mot en lugn och skön sommar. Vi har ändå blivit bombarderade med information för/emot sedan september.

    Varför sätta upp er programförklaring som en A3:a. Förstår ni inte att det gör mer skada än nytta. Nu finns inte längre nån plats att sätta upp sådant som inte rör ombildningen. Och sen alla dessa tidningsurklipp från er och RL.....ingen orkar läsa det.

    Så snälla Markus, kan du inte tala med styrelsen och be dom sluta upp. Jag tänker själv rösta JA och vill inte se mer skräp på anslagstavlorna och inte heller ha era portombud ringande på min dörr och tigga om min fullmakt (skulle aldrig skriva på en in-blanco-fullmakt).

    Om ni vill vinna det här så är det bästa att överlämna till oss boende att ta beslut. Gör ingenting! Allt är redan sagt! Alla vet vad som gäller!

    För att du ska förstå allvaret kan jag berätta att två grannar till mig som tidigare röstat JA tänker bojkotta köpstämman i ren protest mot BRF:s sätt att bedriva sin kampanj. Ni har blivit som en kopia av Rädda Linjalen och det skapar inget förtroende. Låt istället Landahl Öhman sköta informationen i portarna och använd er av hemsidan och bloggen för era egna utspel.

    För att upprepa mig. Alla vet exakt vad som gäller för röstning, fullmakter och medlemsskap i Brf.

    Sur JA-röstare

    SvaraRadera
  4. Är i valet och kvalet om jag ska flytta och köpa en borätt i Sundbyberg. Det är en 20-talare till ungefär samma pris som erbjudandet till Linjalen. Har svårt att bestämma mig då det handlar mycket om att gissa hur det kan gå på köpstämman i augusti. Många jag pratar med är uppgivna och menar att det finns minst 33% av hushållen här som inte skulle köpa ens om dom fick lägenheten gratis. Stämmer ryktena att vi inte har 67% som medlemmar i nuläget?

    Hur bedömer ni aktiva i Brf möjligheterna till ett JA i augusti?

    Håller också med sur Ja-röstare att den kampnaj som nu bedrivs av Brf inte leder till att fler blir positiva till ombildning. Programförklaringen ger ett ganska flummigt intryck tycker jag. Det är tex mer trovärdigt att skriva att hyrorna inte ska bli högre hos oss än i allmännyttans hyresbestånd än att skriva att vi ska verka för lägre hyreshöjningar. Risken är att vi inte blir trodda.

    Tror precis som Sur ja-sägare att det är bättre att låta Landahl Öhman ta hand om informationen. Dom ska ju få 3,8 miljoner så nåt ska dom väl göra!

    I valet och kvalet

    SvaraRadera
  5. Sur JA-röstare:
    Du har säkert rätt i att de flesta redan bestämt sig men trots alla informationsinsatser kan man nog inte vara säker på att alla vet vad som gäller för röstning och fullmakter själva köpstämman. Efter förra köpstämman framkom det att folk valt sofflocket i tron att icke-röster inte påverkar utgången (som i t ex riksdagsvalet), vilket de ju som bekant gör vid en köpstämma. Antar att styrelsen försöker se till att alla ska veta vad soffliggande innebär.

    Dessutom har det tillkommit ny information om framtidens hyressättning som är för viktig för att överlåtas till nej-sidans tolkningar. Senast idag damp det ner en ny lapp från RL i brevlådan där man lättvindigt avfärdar hoten från HGF+SABOs överenskommelse och Stockholmsmodellen genom att skriva "Hyrorna kommer att förhandlas även i fortsättningen och det kommer inte att bl några plötsliga stora hyreshöjningar eller "marknadshyror"". Detta kan vi första påseende låta betryggande men att hyrorna ska förhandlas säger ju inget om på vilka nivåer de kommer att hamna när förutsättningarna för hela hyressättningen förändras radikalt. Att det kanske kommer att finnas övergångregler som fördelar de stora hyreshöjningarna över flera år är inte till någon större tröst om man vill bo kvar på längre sikt. Det finns även idéer om att begränsningarna i de årliga hyreshöjningarna endast ska gälla för befintliga hyresgäster medan nyinflyttade ska åka på hela höjningen från dag 1. Detta skulle i så fall göra bytesmöjligheten ganska värdelös och förmodligen minska rörligheten på bostadsmarknaden kraftigt när folk cementeras fast i sitt befintliga boende då man inte har råd att betala de hyror som HGF+SABO samt Stockholmsmodellen kommer att resultera i.

    SvaraRadera
  6. Detta skickar jag till båda bloggarna:

    Det känns som om de två sidorna just nu har två olika utgångspunkter; den ena försöker åtminstone för det mesta framföra argument för sin egen sak medan den andra f n mest verkar ägna sig på att hacka på vad motståndarna ev har eller sägs ha gjort. Som ännu ej övertygad blir jag inte imponerad av att läsa vad ja-sidan tycker om nej-sidan och vice versa. Jag skulle önska att båda sidor slutade kommentera vad den andra sidan gör och istället började tala FÖR sin egen sak. D v s det duger inte länge att som RL helt koncentrera sig på att anklaga brf/styrelsen för dörrknackning (vad det nu är för farligt med det?) och annat eller att folk på ja-sidan ägnar sig åt att avfärda nej-sidan med hänvisning till företrädarnas politisk bakgrund.

    Nej fram för saklga argument FÖR den egna åsikten och bort med argument som bara talar MOT vad den andra sidan säger, då kanske debatten äntligen skulle rensas upp från allt ovidkommande BS. Är detta möjligt eller bara en from förhoppning?? Jag kommer att återkomma med samtidiga frågor till båda bloggarna--- / R

    SvaraRadera
  7. Sur JA-röstare

    Jag kan hålla med dig om att det blir mycket information på anslagstavlorna. För oss som redan bestämt oss kan det bli tröttsamt, men alla är ju inte lika säkra. Det är boende i området som hittar information som de vill ska komma fler till del, och mycket av informationen har handlat om Stockholmsmodellen som förmodligen är det som kommer påverka vår ekonomi mer än allt annat om vi bor kvar i allmännyttan. Det är information som för många är helt avgörande för beslutet om att köpa eller ej. Idag kom det information från styrelsen, men övriga tidningsartiklar med mera sätts upp av boende i området som precis som du och jag ser den fantastiska möjligheten i att få köpa sin lägenhet vid en ombildning.

    Jag tillhör inte styrelsen men är givetvis medlem i Brf Linjalen. Jag har ingenting med vare sig programförklaring eller portombud att göra. Jag antar att man valt A3 för att det ska bli tydligt och lätt att läsa.

    Tyvärr tror jag inte som du att alla vet vad som gäller. Många frågor som dök upp efter förra stämman visade att ett flertal boende haft felaktig eller för liten information om vad en ombildning innebär.

    Många har inte datorer, eller tycker inte om att söka information via nätet. Den här bloggen har ca 150-200 unika besökare varje vecka. Det är jättebra, men om vi antar att lika många (förmodligen samma personer) besöker Brf Linjalens hemsida så räcker inte detta medium till för att få ut informationen till alla som bor i området. Det behövs skriftlig information och samtal grannar emellan för att få ut informationen. Det blir mycket papper just nu, men det är inte långt kvar till stämman...sen blir det mycket plats på anslagstavlorna!

    Att du har ett par grannar som bojkottar stämman och därmed lägger sin röst på nej-sidan låter mycket tråkigt. Det vi röstar om är ju om vi vill få möjligheten att köpa vårt kvarter, inte vem som bedrivit den bästa kampanjen. Styrelsen fick kritik tidigare när Landahl Öhman stod för mycket av informationen, och nu har man valt att informera mer själva, främst via hemsidan. Själv tycker jag det viktigaste är att fakta kommer fram till alla som bor här. Är dina två grannar beredda att avstå sitt livs bästa affär och möjligheten att trygga sin framtida ekonomi för att dom tycker det sitter för många lappar på anslagstavlan tycker jag det är mycket beklagligt, och jag hoppas verkligen att de flesta tar sitt beslut på andra grunder.

    Om du med in blanco-fullmakt menar att du företräds av ett portombud som du kanske inte tycker att du känner ordentligt finns också alternativet att ge fullmakt till en namngiven person. Den fullmakten hittar du på http://www.brflinjalen.net/images/jafullmakt2.doc

    Det blev ett långt svar, men det var också en ganska lång fråga.

    Trevlig helg

    /Markus

    SvaraRadera
  8. Hej Kära Grannar!

    Raxe efterfrågar för och nackdelar med ombildning.

    Här kommer några;

    Nackdelen om man köper är att man inte får spis/kyl/frys utbytt om/när de varorna går sönder, å andra sidan så tjänar du så mycket mer på att köpa din bostad och kan själv precis bestämma vad du vill lägga ner på din lägenhet och därmed öka värdet. Du kan också helt själv bestämma över vilken färg du vill ha på väggarna eller om du vill ha klinkers i hallen eller köket, idag med stockholmshem som värd riskerar du att få återställa till ursprungligt skick om du flyttar från din lägenhet.

    En annan anledning till att köpa är Stockholmmodellen, den innehåller många parametrar som kommer att tas i beaktande vid hyressättning så som tillgång till tvättstuga, gård, närhet till kommunikationer, läge med mera, de flesta av dessa parametrar som värderas har vårt område, vilket sannolikt kommer att leda till kraftiga hyreshösningar. I stockholmsmodellen står det på näst sista sidan att i andra städer där man infört olika former av hyresmodeller har det inneburit en hyresökning på 30% eller mer att bo i innerstaden, det behöver självklart inte betyda att det kommer att bli så här...... Men sannolikheten är överväldigande, varför skulle det skilja mindre i huvudstaden Stockholm än t ex i Malmö?

    Den ekonomiska planen är mycket väl tilltagen, alla kostnader har beräknats på om vi skulle välja det dyraste alternativet av t ex förvaltning. Så det finns utrymme för räntehöjningar eller andra oförutsedda utgifter.

    Att köpa sin bostad är en investering för livet, rösta JA på köpstämman!

    Soliga hälsningar/ Johanna, Styrelseledamot

    SvaraRadera
  9. Vem är egentligen kassör i Brf ? Vore intressant att diskutera de ekonomiska aspekterna med henne.

    Edvin

    SvaraRadera
  10. Christel Nistell är kassör i bostadsrättföreningen. Gå in på www.brflinjalen.net och klicka på "Styrelsens medlemmar" Där hittar du presentationer av de av våra grannar som sitter i styrelsen och kontaktuppgifter.

    /M

    SvaraRadera
  11. Tack
    Christel känner jag och det verkar vara ett bra val som kassör. Det känns tryggt att veta att ekonomin är i goda händer.

    Edvin

    SvaraRadera
  12. På Rädda Linjalenbloggen bedrivs en elak kampanj mot oss som knackar dörr i allmänhet och mot mig i synnerhet.Även Markus får sin släng av sleven.

    Det var tydligen väldigt illa att påpeka att gamla mäniskor ofta hör illa och kan ha svårt att förflytta sig.Därav min uppmaning att ringa flera signaler och ha lite tålamod.

    Att kontakta deras anhöriga rynkas det också på näsan åt hos Rädda Linjalen. Själklart ska barn och barnbarn ha möjlighet att säga sitt om det handlar om en äldre hyresgäst som kanske inte alltid vet sitt eget bästa. Det handlar ju i slutänden om en investering för framtiden.

    Så mitt råd till alla brf:are är: Var inte blyga man måste våga var lite fräck ibland. Prata med dina grannar, ring på eller telefonera!Vill vi på allvar vinna köpstämman i augusti så har vi inte råd att hålla oss med den hycklande "finmoral" som Rädda Linjalen yvs över.

    Tänk också på att ha med dig en fullmakt och inträdesansökan i Brf om du skulle få napp.Det gäller att fånga möjligheten när den dyker upp!

    Viktor(y)

    SvaraRadera
  13. Ensamstående mamman13 juli 2009 kl. 16:00

    I Skottet fick de 175 ja röster. Alla de kan väl inte vara knasiga och knäppa? De är väl som vi - tänkande människor? Inte blev de väl lurade?

    Vi måste ombilda -annars har inte jag råda att bo kvar i alla fall :(

    - ensamstående mamma

    SvaraRadera
  14. Och jag kan säga dig ensamstående mamma, att jag har råd att bo kvar om det ombildas!

    Hur kan du inte ha råd att bo kvar i en hyresrätt med så billig hyra?
    Hur kan du ha råd att bo kvar med ett lån på flera miljoner, i en förening där det blir dyrare och dyrare för varje år att bo?
    Förstår inte??

    SvaraRadera
  15. Visst blir det dyrare för varje år. Min månadsavgift höjs med knappt 70 kr år två. Höjningarna är jättesmå!

    Billig hyra nu, men hur blir det sen med HGF:s stockholmsmodell? 30-80 procentiga hyreshöjningar beroende på vem man frågar. Det är nog därför ensamma mamman är rädd att inte har råd att bo i allmännyttan. Ombildar vi kan hon spara ca 3000 kr i månaden till sämre tider


    Årsavgift per kvm enligt Brf Linjalens ekonomiska plan.

    År 1, 181 kr
    År 2, 190 kr
    År 3, 200 kr
    År 4, 218 kr
    År 5, 238 kr
    År 6, 259 kr
    År 7, 283 kr
    År 8, 308 kr
    År 9, 321 kr
    År 10, 321 kr
    År 11, 321 kr

    SvaraRadera
  16. Står fel på anonym 07.56. Jag menar ju såklart att jag har INTE råd att bo kvar om det blir bostadsrätt!

    Och är det någon på riktigt som tror på den ekonomiska kalkylen här ovan?
    Har ni någon som helst aning om hur det funkar i en nybildad brf?

    SvaraRadera
  17. 11.10

    Jag undrar lite om du satt dig in i vad Stockholmsmodellen innebär?

    Visst, det finns en osäkerhet vid en ombildning. De första åren är det jättemycket billigare, men om räntan går upp blir lånen dyrare. Den som vill vara säker bör därför binda räntan och med nuvarande räntor kan du binda under lång tid för att vara säker på att ha låga kostnader många år framöver.

    Den osäkerheten måste ställas mot osäkerheten som Stockholmsmodellen innebär. Du kan få hyran fördubblad de närmsta året, och då finns det ingenting annat för dig att göra än att flytta om du inte har råd. Tyvärr går det ju inte att binda hyran...

    Om framtiden vet vi inte mycket. Men genom att göra ett klokt val och rösta ja så kan vi iallafall ta kontroll över våra boendekostnader. På köper får vi själva bestämma vad vi vill göra i våra lägenheter och i hela området. Linjalen blir precis som vi själva vill ha det. Och den som vill bo kvar som hyresgäst bör också rösta ja för att få en hyresvärd som driver området till självkostnadspris. Stockholmsmodellen innebär ju att allmännyttan framöver ska drivas med så stor vinst som möjligt, och det går inte på annat sätt än att ta ut högre hyror från innerstadsborna.

    SvaraRadera
  18. Ja jag har satt mig in i den såkallade Stockholmsmodellen, ja, jag har satt mig in i den ekonomiska kalkyl som är gjord för linjalen, ja, jag vet hur det är att bo i hyresrätt, ja, jag vet hur det är att bo i bostadsrätt.

    Och jag tror definitivt inte på den kalkyl som är gjord här till Linjalen.

    Jag är övertygad om att det bästa boendet här är att inte köpa!!

    SvaraRadera
  19. Anonym den 15 juli 2009 12:31

    Det vore intressant att höra varför du är så övertygad om det!

    Vi vet ett par saker:

    Hyrorna kommer att gå upp, eftersom dom alltid gör det. Antagligen väldigt mycket de kommande åren. Hyrorna kommer inte att gå ner.

    Det blir initialt mycket billigare att bo i bostadsrätt. Det går att binda räntan i 5-10 år och ändå hamna på samma månadskostnad som nu, för den som vill veta precis vad det kostar lång tid framåt.

    Vi vet alltså att det blir dyrare varje år med hyresrätt. Vi vet att det blir billigare nu med bostadsrätt, men det är ju ingen hemlighet att räntekostnaden ökar när räntan går upp (för den som inte bundit räntan)

    Vi vet alltså säkert att det blir dyrare och dyrare med hyresrätt. Och vi vet att det kan bli dyrare med bostadsrätt. Dock inte troligt om vi jämför månadskostnaden med den hyra som Stockholmsmodellen kommer ge oss. Trots detta måste vi ju säga att vi har två osäkerheter framför oss.

    Varför är det bättre att välja den osäkerhet som inte ger oss någon som helst möjlighet att påverka och som garanterat kommer att kosta massor av pengar framöver? Vår hyresvärd ska bli vinstdrivande och vi betalar vinsten. Vi får inget underhåll i våra lägenheter, och det kommer knappast bli mer pengar över till underhåll när Stockholmshem får krav på sig att generera stora vinster.

    Alternativet bostadsrätt ger lägre boendekostnader nu och på sikt. Vi styr själva över hur vi vill att området utvecklas. Vi väljer själva om och hur vi vill rusta upp våra lägenheter. Den som gör det får flerdubbelt tillbaka den gång man väljer att flytta. Det ger oss en ekonomiskt stabil grund som boende i hyresrätt normalt saknar. Vi betalar precis vad driften av Linjalen kostar och ingenting till något storbolags vinster. Engagemanget hos de boende ökar, och därmed trivseln. Mindre klotter och skadegörelse eftersom färre förstör något de själv äger. Listan kan göras mycket längre....

    Den ekonomiska planen är granskad och godkänd av Boverket. Av ekonomer och jurister. Det är en av de bättre planer dom sett. Varför skulle en myndighet godkänna en plan som inte håller?

    Jag är övertygad om att det bara finns ett enda alternativ för oss som vill bo kvar här. Rösta JA! den 27:e augusti.

    SvaraRadera
  20. Hej. Det är ju trevligt att du ställer frågor, det är ju bara det att när jag svarar så tar du inte med det, har ju försökt ett stort antal gånger, men jag gör ett försök.

    Anledningarna till att jag är jag vill fortsätta bo i hyresrätt är många, bla så har jag valt att bo så, och vill fortsätta med det.

    Jag är övertygad om flera av dom som vill köpa, gör det för att dom vill köpa, sälja, flytta. Att göra sig ett "klipp".
    Även om ni/dom inte vill erkänna det.

    Jag vill inte det. Inte flytta. Inte ta miljonlån.
    Jag tror inte ett skvatt på att det blir billigare att bo i bostadsrätt.
    Ang den ekonomiska planen, så är det även flera ekonomer och jurister som tittat på den och sagt att den är ett skämt!
    Så visst det beror på vem du pratar med.

    Jag trivs i hyresrätt(eller just nu är det jobbigt men hoppas det blir bra,när detta är över).Är inte intresserad av att göra nåt "klipp", tycker att det har funkat alldeles toppen med S-hem i alla år.

    Många som vill köpa är beredda att gå hur långt som helst med detta, har jag märkt, och det tycker jag är otäckt, tänker bara på sig själv! Inte ett dugg på andra! (även om du/ni tycks tro det så), ni/dom gör detta för egen vinnings skull!

    Jag är övertygad om att det bara finns ett alternativ..Rösta NEJ!

    SvaraRadera
  21. Jag tackar för dina synpunkter.

    Du verkar tyvärr inte verkar särskilt intresserad av att tala om förutsättningarna för ombildningen utan vill hellre fokusera på att tala illa om några hundra av dina grannar. Det var därför jag nekade några kommentarer där språket var mycket tråkigt (väldigt likt 6:e stycket i din kommentar ovan. Jag antar därför att det kan ha varit dina kommentarer). Att kasta grundlösa och väldigt otrevliga beskyllningar omkring sig för inte debatten framåt.

    Jag är fullständigt övertygad om att du kommer att rösta nej, och anledningarna du angivit är:

    Du har valt att bo i hyresrätt. Att förutsättningarna dramatiskt håller på att förändras spelar ingen roll för dig.

    Du är övertygad om att många som vill köpa vill göra ett "klipp", vilket du anser vara något mycket mycket dåligt. Du vill inte göra något klipp. (Antagligen är du ekonomiskt oberoende och behöver inte bry dig om pengar)

    Du TROR inte att det blir billigare med bostadsrätt, trots rekordlåga räntor och mycket förmånliga lån. Dessutom får du en miljon till skänks till att börja med, men den vill du inte ha. Att det blir flera tusen kronor billigare i måndaden som läget är nu går lätt att räkna ut, men du väljer istället att TRO att det inte stämmer.

    Det har funkat bra med Stockholmshem trots att underhållet är bortförhandlat och lägenheterna förfaller om du inte underhåller själv. I en Brf skulle det antagligen bli betydligt bättre än tidigare för den som bor kvar som hyresgäst, men nuvarande förvaltning duger tycker du. Att Stockholmshem nu ska bli vinstdrivande spelar heller ingen roll för dig, även om det kostar dig tusentals kronor extra i månaden. Du vill inte ha möjlighet att påverka vare sig din lägenhet eller områdets utveckling. Det är tillräckligt bra som det är idag tycker du.

    Du är övertygad om att många som vill köpa gör det för egen vinnings skull. Du tycker att människor som du anklagar för att göra saker för egen vinnings skull är dåliga människor. Du anser dig vara bättre än dessa människor, och om dom röstar ja så röstar du nej.

    Därför tar du hellre risken att rösta nej för att genomleva Stockholmsmodellens konsekvenser de kommande åren. Då är det iallafall ingen som gör en bra affär!

    Jag tror tyvärr att vi kommer ha mycket svårt att mötas i vår diskussion. Du tycks vara mot ombildningen av ideologiska skäl, och då biter ju som bekant inga argument. Om ens huvudargumentet mot ombildningen är att man inte vill att någon ska göra en bra affär så är man nog väldigt emot. En bättre affär än så här är det få som får möjlighet att göra under sitt liv.

    Tack för att du tog dig tid att besöka oss, men jag tror tyvärr inte vi kommer längre i just den här diskussionen.

    /M

    SvaraRadera
  22. RE: Anonym den 16 juli 2009 18:05

    ==========

    Att du har valt att bo i hyresrätt är ju din fria vilja - och det kan jag respektera. Ditt val. Fritt land. Din vilja.

    Men ...ja - du vet, tider förändras. En gång i tiden - på devisen "det var bättre förr", så dog folk i diverse sjukdomar, det fanns lösdriverilagar och det var förbjudet att vara homosexuell etc.

    Vad menar jag nu med det? Jo - tider förändras, och med den förändingen måste vi alla lära oss att omvärdera och analysera våran omvärld.

    Jag kan bara beklaga att du inte ser vad som sker på boendemarknaden i allmänhet och i Stockholm i synnerlighet. Stockholmsmodellen är den s-t-ö-r-s-t-a förändringen i hyressverige på 40år (!!). Det kommer att gå snabbt nu - och dyrt blir det.

    Inse att det är HFR och SABO som lägger förslaget. Tror du på allvar att sittande regering kommer att säga nej? Förslaget kunde ju lika gärna komma från dem!

    Där du har f-u-n-d-a-m-e-n-t-a-l-t fel är om att det blir dyrare i bostadsrätt. Det är fel.

    Det kan vara svårare att säga exakt när det blir billigare och det kan röra sig något över tid. Men över tiden kommer hyresrätten bli mycket dyrare.

    Och med Stockholmsmodellen kommer detta att ske mycket snabbt. Inom tid kommer räntan att vara en allt mindre faktor att väga in - jämfört hyresrätten. Just för att hyresutvecklingen kommer att vara så aggressiv!

    När hyrorna gått upp de föreslagna 30% så kommer det att spela mindre roll om räntan är 2% 4% eller 7% - eftersom hyran är väsentligt högre.

    Visst - det kan tyckas knepigt att fatta ett komplext beslut just nu, och då väga in framtida skeende. Men det är BARA nu ni kan fatta beslut för köp.

    Är du osäker ÄR det logiska och optimala för JUST DIG att rösta ja. Då köper ni er tid.

    Först vid tillträdet väljer du boendeform. Men som sagt - ge dig chansen att välja. Rösta ja.

    Mvh

    Polare Persson

    SvaraRadera
  23. RE:(IGEN) Anonym den 16 juli 2009 18:05

    Och hur kan du veta att alla som vill ombilda bara skall sälja och dra? Och - vad är det som är så fel med det egentligen?

    Är det så att bara för att man en gång fattat ett beslut (läs: "valt hyresrätt", "Valt bostadsrät" eller "Köpt Volvo") att man ABSOLUT INTE kan ändra det?

    OM det nu är så att människor väljer att utveckla sitt boende på olika sätt... Någon bygger om, någon flyttar, någon säljer och köper segelbåt i thailand. En tredje kan förverkliga sin dröm och flytta till ett hus på landet med barnen..

    Vem är DU att peka finger och säga att det är fel?

    Skall man även hindra folk från att byta stadsdel eller att flytta till en 4:a för att 3:an är för trång?

    Vad är det för smyg-moralism och DDR-kontroll du pratar om? Ska folk inte få välja boende och hur de vill göra själva?

    // Polare Persson

    SvaraRadera
  24. Hej Alla,

    Det är inte bara styrelsens ansvar att det blir en ombildning. Det är allas vårat ansvar!

    Prata med dina grannar om det. Prata med dem i hissen, i affären eller på annat ställe om fördelarna.

    Kanske du kan hjälpa dig själv, dina grannar och styrelsen med något?

    Som sagt - det är allas ansvar att se till att detta sker. Engagera dig!

    // Din Granne

    SvaraRadera
  25. Min granne

    Väl talat. Nu gäller det verkligen att kavla upp ärmarna och hugga i den sista månaden. Hjälpa till att informera och ta varje tillfälle att hjälpa dom som inte har hela bilden klar för sig. Det arbetet vi lägger ner nu kommer påverka vårt boende så länge vi bor kvar i Linjalen, och vår ekonomi för resten av livet (till det bättre naturligtvis).

    Det blir billigare att leva. Området sköts bättre och vi väljer själva hur vi vill ha det i Linjalen. Alla blir delaktiga. Nu måste vi alla hjälpas åt så att folk förstår det. Det här är sista chansen!!

    SvaraRadera
  26. RE: Anonym den 24 juli 2009 17:39

    Jag ber att få bifalla föregående talare.
    Nu måste vi alla hjälpas åt att driva igenom detta.

    Det är en otrolig möjlighet alla fått! Det blir billigare att bo, mer insyn och så är det ju inte fel att vi alla tjänar en hacka också.

    Räntorna fortsatt låga. Hyrorna på väg upp brant.

    Alla nu: Prata med era grannar och diskutera saken. Prata i hissen och mataffären - berätta om vilken bra möjlighet detta är och hur mycket bättre det blir!

    Tack för ordet!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.