torsdag 30 juli 2009

En knapp månad kvar!


En knapp månad kvar till stämman. Läget, priset, räntan, planen, påverkansmöjligheterna, månadskostnaden, Stockholmsmodellen och vädret. Precis allt talar för ett ja på stämman den 27:e.

Om bara alla fått och tagit till sig informationen kommer det att bli ja. Den som fortfarande, trots att ha blivit överbevisad ett otal gånger, säger att "det blir för dyrt" att ombilda trots att det för närvarande blir flera tusen kronor billigare varje månad går inte att övertyga. Dom har redan bestämt sig och lyssnar inte på sakliga argument. Dom röstar nej även om Stockholmsmodellen gör att hyrorna skenar och tvingar många av oss att flytta om ett par år. Själv har jag inte råd att betala flera tusen kronor extra varje månad för det tveksamma nöjet att kunna säga att jag bor i allmännyttan och därmed inte har några som helst möjligheter att påverka mitt boende.

Det viktiga är att alla dom som tidigare inte visste tillräckligt mycket för att rösta ja nu fått den information dom behöver. Har dom inte fått den måste dom få den nu!

Den som fått sin information från nej-sidan tror att ingen vill köpa lägenhet på söder, att Stockholmsmodellen inte får några som helst konsekvenser för oss som bor i Stockholm (Media-Sveriges samlade rapportering och innerstadsföreningarnas stenhårda kritik betyder ingenting. Det är bara Rädda Linjalen som förstått vad Stockholmsmodellen innebär. Nämligen ingenting!) Dessutom tror man att 24000 kronor kvadraten för något som är värt 35-45000 är dyrt. Inte nog med det - huset välter antagligen vilken dag som helst. Trots att nej-sidan helt tiden hävdar att Linjalen är i uselt skick gör man aldrig kopplingen till förvaltningen. Man hävdar att allmännyttan är det bästa för Linjalen, samtidigt som man hävdar att området förfaller. Svårbegripligt! Dessutom ser man det som något dåligt att räntan är rekordlåg och att den förutspås ligga kvar på dessa nivåer under lång tid. Att passa på att binda räntan i 10 år är inget man ens funderar på.

Nu är nej-sidans största argument att de tror att några kommer sälja och flytta. Jaha? Om någon använder de 1-2 miljoner varje hushåll tjänar på denna affär till att exempelvis förverkliga drömmen om ett hus är det väl svårt att kritisera det? Jag har varit i kontakt med många på ja-sidan, och inte hört någon som planerar att sälja. Någon gör det säkert, och gör dom det så är det helt upp till dom. Jag anser att valfrihet är något positivt. Om det sedan leder till att dom får sitt drömboende är jag den första att gratulera! Det är speciellt att bo i Linjalen. Speciellt på ett sätt som de flesta av oss uppskattar. Vi vill bo här, och det kommer vi fortsätta göra. Vi vill bara få Linjalen att bli så bra det kan bli. Jag skulle istället vilja vända på den här frågan - hur många av de som varit väldigt aktiva på nej-sidan har sedan köpt sin lägenhet vid nyligen genomförda ombildningar i innerstan? Och framförallt - varför har de sedan köpt sina lägenheter? Det är något ni som är övertygade nej-sägare borde kräva svar på!

Nu gäller det att kavla upp ärmarna och jobba stenhårt den sista månaden. Lyckas vi ser det ljust ut. Vi får det precis det Linjalen vi vill ha, och vi sparar samtidigt flera tusen kronor varje månad. Vi företräds av en styrelse vi själva väljer. Vi slipper oroa oss för Stockholmsmodellens konsekvenser och gör samtidigt vårt livs bästa investering. Vi bestämmer gemensamt om det som rör oss alla, och vi bestämmer själva i våra egna hem. Den som bor kvar som hyresgäst får en hyresvärd som driver verksamheten helt utan vinstintresse.

Nu gäller det!


Nedan en helt färsk artikel i Södermalmsnytt.


Läs gärna hela artikeln i Södermalmsnytt genom att klicka här. Artikeln hittar du på sidan 4.

9 kommentarer:

  1. Apropå tidningsklipp (som man inom parentes inte bör ha som enda grund för sitt ställningstagande) så länkade nej-bloggen till ett antal artiklar i sitt senaste inlägg med hänvisning till "verkligheten utanför kvarteret Linjalen". Artiklarna känns dock föga relevanta annat än (i vissa fall) i ett väldigt kortsiktigt perspektiv. Jag skrev därför nedanstående kommentar vilken tycks ha refuserats och jag därför lägger upp här:

    Tidningsklippen avser nuläget eller kortsiktiga tendenser och säger oss inte mycket.
    - DIs kvällstidningsaktiga rubrik om tvärnit följs bara av halvårsstatistik från Bolagsverket men ingen analys av vad minskningen kan bero på (dock nämns en del möjliga förklaringar i kommentarerna till artikeln).
    - DIs makropanel talar om prisfall på 10-15% från toppnivån förra året men det är ju mest intressant ifall man köpt till de nivåerna och tänker sälja. Köper man till 40% under aktuellt marknadsvärde och dessutom tänker bo kvar spelar kortsiktiga rörelser hos marknadspriserna ingen som helst roll.
    - Anders Borg pratar i så allmänna ordalag att man knappast kan dra några slutsatser.
    - Johan Norberg skriver om politikernas insatser kontra banksystemets stabilitet. Inte mycket konkret att gå på där för potentiella br-köpare.

    SvaraRadera
  2. En sommar i verkligheten

    Ja och räknar man sig igenom försäljningspriserna på högersidan i artikeln så ser man att priserna är bra. Riktigt bra.

    Swedenborgsgatan, 82kvm = 42600Kr /kvm
    Hammarby Allé, 48kvm = 45600Kr /kvm
    Klippgatan, 27kvm = 58800Kr /kvm
    Närkesgatan, 58kvm = 47400Kr /kvm
    Folkskolegatan, 23kvm = 54000Kr /kvm

    Genomsnitt: 49600Kr /kvm

    På södermalm, i juli, i Stockholm
    - i verkligheten.

    Jämför detta med de priser vi får köpa till - vi köper till halva priset!

    Bara ett Ja på stämman ger oss alla chans att välja boendeform!

    - Johan J

    SvaraRadera
  3. Det är BARA om det blir JA på stämman som vi alla får chansen att välja boendeform. - Och som alla får chansen att köpa.

    Röstar du NEJ eller inte röstar ja så motverkar du din egen möjlighet att köpa.

    Rösta Ja på stämman!

    SvaraRadera
  4. Och till alla som "tror sig veta" att Stockholmshem är en sån grym värd. Det finns inga belägg för detta.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2593865.svd

    SVD.se (mars 2009) "Rapportens slutsats – efter intervjuer med de större privata hyresvärdarna, berörda politiker och företrädare för socialtjänsten – blir att det inte finns något som tyder på att privata fastighetsägare tar ett sämre ansvar än vad de kommunalt ägda bostadsföretagen gör."

    / Martha

    SvaraRadera
  5. Nu är den försåtlige låtsas-neutral igång med inlägg på RL igen. Allt läggs precis som vanligt fram som sanningar. Ingen annan fattar. Bara han. Alla andra är dumma (du kan ju räkna ut det själv, om du klarar av det, som han säger)

    En sak har han faktiskt rätt i. Om man ska bo kvar för alltid i sin lägenhet kan man lika gärna vara kvar som hyresgäst. Om man är nöjd med att inte ha något underhåll och inte oroar sig för stockholmsmodellen. Om man dessutom har så mycket pengar att man inte har någon nytta at ett ekonomiskt tillskott på sisådär 1-2 miljoner kronor. Om man har en jättebra pensionsförsäkring som tryggar ålderdomen, och inte har några barn som man vill lämna något till. Om man aldrig flyttar härifrån, inte ens på ålderns höst. Då har han rätt.

    Hur många som bor här har aldrig flyttat?

    SvaraRadera
  6. Skickat till båda bloggarna:

    Matematik är förvisso vetenskap men resultaten av beräkningarna beror helt på vilka data man stoppar in de matematiska modellerna. Som något ljushuvud (tillskrivs ibland Markus M. Ronner, ibland Niels Bohr) myntade för många decennier sen så är det svårt att sia och särskilt om framtiden. Det enda man säkert vet är att hyrorna garanterat aldrig kommer att sänkas... inte ens nej-sidan torde kunna påstå annat.

    Vad är en rimlig ränta att räkna med? Hur stora höjningar innebär Stockholmsmodellen och SABO/HGF-förslaget tillsammans? Ingen kan veta säkert men mångas erfarenhet är att över tiden så blir det billigare att bo i br, just för att räntan över tid går åt båda hållen medan hyran bara går åt ett håll, d v s uppåt. Hu mycket räntor och hyror kommer att variera/gå upp är upp till var och ens egna spekulationer. Min miniräknare har tyvärr pajat men funderar på att bygga mig ett excelblad att leka med... under tiden kan man läsa dessa båda artiklar som försöker få med båda perspektiven (även om man bör ha i minnet att det erbjudna försäljningspriset för Linjalen ligger långt under marknadspris):

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2944887.svd

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2944889.svd

    SvaraRadera
  7. Ännu en skickad till båda bloggarna:

    Till f.d. Neutral:
    HGF och SABO kallar själva sitt förslag för den största ändringen på hyresmarknaden på 40 år. Parterna bakom Stockholmsmodellen säger att minst 30 procents skillnad mellan hyror i inner- och ytterstad är rimligt och förväntat. Du avfärdar allt om framtida hyror som spekulationer men är det inte rimligt att göra en uppskattning av riskerna även om man inte har historiska data att falla tillbaka på? Du hänvisar till såväl gamla räntenivåer som gamla hyresnivåer som motivering till att dina beräkningar ska tas som korrekta. Men om nu HGF+SABO-modellen innebär den största förändringen på 40 år, hur kan du då påstå att bara historiska data och förutsättningar ska vara giltiga?

    SvaraRadera
  8. Valfrihet? Vi som aktivt valt att bo i hyresrätt med allmännyttan. Vad hände med vår valfrihet? Så till dig Lisa om jag röstar ja röstar jag bort den boendeform som jag en gång valt och trivs bäst med.

    SvaraRadera
  9. Anonym 15:10:
    Lite hårklyveri kanske men när blev "hyresrätt i allmännyttan" en egen boendeform?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.