torsdag 9 juli 2009

Din pensionsförsäkring

I den föregående tråden "Pengar att spara!" framkom önskemål på fler konkreta exempel på de ekonomiska frågorna. Här jämförs marknadsvärdet på våra lägenheter med det fantastiskt låga pris vi betalar vid ombildningen. Genom att rösta ja ger du dig själv en ekonomisk trygghet samtidigt som du sänker dina månadskostnader. Du får själv bestämma hur du vill ha det i din lägenhet, och tillsammans med dina grannar bestämmer du hur området ska skötas.

Under punkten "Din vinst" anges den vinst du skulle göra om du den dag du flyttar bara skulle få ut det absolut lägsta pris som betalats för en lägenhet av din storlek under juni. De flesta flyttar ett antal gånger under sin livstid. Även vi som planerar att bo kvar kan exempelvis bli sambo eller få barn och behöva en större lägenhet. Den som är äldre kanske flyttar till ett äldreboende en dag. Den som har barn som flyttar ut kanske behöver en mindre lägenhet. Den dagen realiseras vinsten, och då kommer vi vara väldigt glada att vi röstade ja den där augustidagen 2009.

Samtidigt som du sänker dina månadskostnader kraftigt och ger dig själv möjligheten att påverka ditt boende och Linjalens framtid skaffar du dig samtidig en pensionsförsäkring som få har möjlighet att spara ihop till under en livstid. Det är inte fult att göra en bra affär - det är en investering i din egen framtid! Har du råd att avstå?

Nedan följer uppgifter för några vanliga lägenhetsstorlekar:

1:a, 41 kvm
Du betalar vid ombildningen 965.502 kr
Lägsta pris per kvm betalt för en 1:a på Södermalm under juni – 39.800 kr
Medelpris per kvm betalt för en 1:a på Södermalm under juni – 51.400 kr
Lägenhetens marknadsvärde 1.631.800-2.107.400 kr
Din vinst – 666.000 kr

2:a, 62 kvm
Du betalar vid ombildningen 1.536.871 kr
Lägsta pris per kvm betalt för en 2:a på Södermalm under juni – 33.300 kr
Medelpris per kvm betalt för en 2:a på Södermalm under juni – 45.500 kr
Lägenhetens marknadsvärde 2.064.600-2.821.000 kr
Din vinst – 528.000 kr

3:a, 87 kvm
Du betalar vid ombildningen 2.156.577 kr
Lägsta pris per kvm betalt för en 3:a på Södermalm under juni – 35.400 kr
Medelpris per kvm betalt för en 3:a på Södermalm under juni – 43.600 kr
Lägenhetens marknadsvärde 3.079.800-3.793.200 kr
Din vinst – 923.000 kr

4:a, 107 kvm
Du betalar vid ombildningen 2.652.342 kr
Lägsta pris per kvm betalt för en 4:a på Södermalm under juni – 35.400 kr
Medelpris per kvm betalt för en 4:a på Södermalm under juni – 43.600 kr
Lägenhetens marknadsvärde 3.787.800-4.665.200 kr
Din vinst – 1.135.000 kr

5:a, 123 kvm
Du betalar vid ombildningen 3.048.954 kr
Lägsta pris per kvm betalt för en 5:a på Södermalm under juni – 35.400 kr
Medelpris per kvm betalt för en 5:a på Södermalm under juni – 43.600 kr
Lägenhetens marknadsvärde 4.354.200-5.362.800 kr
Din vinst – 1.305.000 kr

Angivna lägsta- och medelpriser för 3:a, 4:a och 5:a är samma pga att statistiken anger priserna för ”3:or och större” lägenheter

Låter det nästan för bra? Kontrollera gärna siffrorna själv! Statistiken hämtad från Södermäklarnas hemsida som du hittar här. Övriga siffror hämtade från Brf Linjalens ekonomiska plan som du hittar här.

Väg gärna detta mot nej-sidans argument. Anser du att nej-sidans argument är så bra att du är beredd att betala 2000-4000 kr EXTRA VARJE MÅNAD för att avstå denna fantastiska affär? Och då har vi inte ens tagit hänsyn till effekterna av Stockholmmodellen!

6 kommentarer:

  1. Jag var rätt ointresserad innan förra stämman och röstade inte. Alltså nej. Motståndarna hördes mest innan och vi var alldeles för många som litade på dom. När man berättar för bekanta att vi håller på och ombildar säger dom grattis och vilken tur man har. Skäms nästan för att ha röstat nej då...

    Har nu pratat med en del som bor i brf och läst allt jag hittat. Och så är det mycket bättre med info från brf nu. På nästa stämma röstar jag ja. Det är självklart nu när vet bättre vad som är sant och inte. Fortsätt komma med bra info som stämmer så blir det ja nästa gång

    SvaraRadera
  2. Alltså kan markanden dyka 40% från dagens värde - och ni får ÄNDÅ igen pengarna! Förstår alla nu vilken GRYM affär ni gör?

    Det är utan risk.

    Under den mörkaste tiden av den kris vi genomlider nu gick priserna ner knappa 20% (!!). Nu har marknaden återhämtat sig.

    Oavsett om det är en marknad "dopad" av låga räntor eller att det finns faktiska faktorer såsom att Stockholm växer - och folk måste bo. Eller en justering till mer europeiska (högre) priser är ointressant. Ni sitter helt utan risk.

    Köper ni nu kan marknaden, och det gör den inte, falla 40% och ni får ändå tillbaka era pengar som ni betalat för insatsen.

    Notera att det inte byggs mer i Stockholms innerstad. Alltså kommer det ALDRIG bli billigare att bo / köpa där.

    Utbud och efterfrågan - priserna stiger på både hyresrätt och bostadsrätt. Alla vill bo i innerstaden.

    Om ni sedan lägger till att ni bundit räntan i ex 3-5 år är det ändå billigare i månaden jämfört hyresrätt. i erat hus. nu.

    Under samma tid (3-5 år ovan) kommer hyrorna att ha ökat uppåt +15%. Och då äger ni ingenting. Får inte del i värdeökningen.

    Det vore vansinne att inte ombilda - i alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv.

    Sedan kan man sitta och säga att det inte är demokratiskt och andra löst underbyggda argument...

    MEN - det är ni, ni boende, som bestämmer över ert hus. Tror ni att ni skulle fuska, och luras och dumma er mot grannarna? Alltså i förlängningen er själva... eller?

    Ja... ni känner er själva bäst. Är ni en bunt bovar och banditer - eller är ni vanliga människor som kan uppföra er som folk?

    Klart att ni skall ombilda - allt annat är bara dumheter.

    // Polare Persson

    SvaraRadera
  3. Det är en otroligt pris vi får köpa för. Det är nog min enda chans i det här livet att ha råd att köpa en bostadsrätt mitt i stan, och antagligen min enda chans att ha råd att bo kvar i stan. I alla fall i en så stor lägenhet som jag vill ha/behöver.

    Jag pratade med en mäklare som trodde att man utan problem skulle få 40000 kr per kvadrat i Linjalen. Nejarna säger att det är ett vanskött ruckel där ingen vill bo. Ändå bor dom här själva och säger att stockholmshem är den bästa värd man kan ha. Hur ska dom ha det egentligen? Tycker dom att att stockholmshem vansköter linjalen eller tycker dom att det sköts jättebra? Jag blir inte klok på det. Den här gången hoppas jag i alla fall att många fler har fattat hur bra det här är.

    SvaraRadera
  4. Håller med Anonym den 14 juli 2009 00:55.

    Huset vanskött och fallfärdigt enligt RL - samtidigt är Stockholmshem väääärldens bästa värd.

    Hur ska de ha det? Vända kappan efter vinden?

    -----
    Allan i Dalen

    SvaraRadera
  5. Hej Allihopa,

    jag har ägnat litet av min semester åt att sätta mig in i debatten på båda sidor och nysta i respektive "röda tråd". Det är ju stämma snart och det börjar dra ihop sig till ett beslut - i alla fall för mig.

    Det som slår mig i debatten är ju främst att nej-sidan pratar mycket om demokrati, folkvilja, personers eventuella moral etc

    På ja-sidan pratar man mycket om ekonomi, förväntad vinst och marknadshyra.

    Jag tror att vi som sitter emellan är någonstans emellan argumenten. Vi vill säkra vårat boende - och boendeformen är mer ointressant. Det är vad man betalar som är intressant.

    Visst kan man tycka saker om bostadspolitiken - men litet som man kan göra i denna process. Det blir ju litet att "rösta med plånboken" om man röstar nej. Även Ja faktiskt.

    Det som också slår mig är... och detta skrämmer i alla fall mig. Googlar man på namnen som anges på respektive bloggar och siter (RL, BRF etc) så kryper det på en hur många "nej" som är aktiva på vänsterkanten. Rent ut sagt kommunister. Jag trodde att alla tänkande människor lämnat denna hemska lära när sovjet föll?

    För i mina ögon har dessa personer som kollektiv ingen trovärdighet. Jag blir omedelbart JA JA JA - bara av det skälet. Att de är just ultra-vänster.

    Alltid har de värsta diktaturena svängt sig med ord som "folkets", "demokratiska..." etc. På känt manér lägger man in namnet "Demokratiska... och sedan landets namn". Detta trots att alla vet att det i själva verkat är precis tvärt om. Och det är inte långt borta i debatten här och nu.

    Hur är detta möjligt? är det en samling ultra-vänster och kommunister som är på Nej-sidan, eller är det bara en slump?

    Kan någon svaret på på detta?

    // Örjan

    SvaraRadera
  6. Räntan ner ytterligare och alla som äger sitt boende är återigen de mest gynnade.

    Är det någon som missat detta eller ännu inte fattat?

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\02\343624&sectionid=Dinapengar

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\15\344825&sectionid=Dinapengar

    De som bor i hyresrätt, speciellt med Stockholmsmodellen i åtanke, är de verkligt stora förlorarna.

    Fast inte i RL och HGFs värld förstås... Men i den riktiga världen utanför. DÄR är det så.

    Alla som äger är vinnare. Så är det.

    // Slut på rapport från verkligheten.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.