söndag 12 juli 2009

Vilka är dessa människor?

Nedan följer presentationer av fyra olika personer. Kan du gissa vilka dom är? Ett par ledtrådar - alla bor i kvarteret Linjalen och är positiva till ombildningen. De fyra är slumpvis valda ur en grupp på tio. Klarar du inte av att gissa finns svaren längst ner på sidan. Lycka till!


Jag heter XX och arbetar som rättslig expert - jurist - på Skatteverket med frågor som rör obetalda skatter. Mitt jobb handlar mycket om konkurser, företagsrekonstruktioner och skuldsanering. Jag har alltså en hel del kunskaper om ekonomi och skatter. Jag har bott i Linjalen i 20 år och hoppas kunna bo kvar när jag blir pensionär om några år. I två år var jag med i styrelsen i den lolkala hyresgästföreningen i förhoppning om att tillsammans med andra få inflytande över vårt boende. Det var inte roligt. Stockholmshem höll inte sina löften t. ex. om ombyggnad av garageentrén, nyplanteringar på gårdarna och förbättringar av tvättstugor och grovsoprum. Stockholmshem har rätt att som hyresvärd göra som de vill. Hyresgästerna har inget inflytande bara rätt att lämna förslag som inte följs. Mitt främsta skäl för att vara med och driva frågan om ombildning till bostadsrätt är att då kan vi som bor här själva bestämma över vårt boende.
__________

Född: 1948 på Lidingö Yrke: Ekonom och universitetsstudier. Arbetat hela livet inom allmännyttan och HSB. Familjebostäder som ekonom, Svenska Bostäder som kontorsansvarig,samt i olika befattningar på HSB Stockholm. Styrelseledamot i ett antal av HSB´s Bostadsrättsföreningar. Fortfarande ledamot i tre brf. Numera glad tjänstepensionär men har som synes en stor erfarenhet av bostadsrätt och dess administration. Familj: Gift, tre särkullbarn, 4 barnbarn och hunden Charlie . Boende på Södermalm under hela 70 talet och sedan 1992 återigen söderbo. Bostadsrätten upplever jag som den optimala boendeformen vad gäller demokrati, påverkansmöjligheter och insyn i fastigheternas skötsel.
__________

YY, infödd stockholmare. Företagsekonom. Har arbetat med reklam- och marknadsfrågor merparten av mitt arbetsliv. Har haft en egen reklambyrå i 30 år - sålde den våren 2008. Har suttit med i ett antal olika styrelser, främst inom idrottsvärlden. Är för närvarande bl a vice ordförande i Svenska Bordtennisförbundet sedan början av 90-talet. Är övertygad om att bostadsrätt i det långa loppet för alla oss boende i Linjalen är den bästa lösningen- inte enbart av ekonomiska skäl!
__________

ZZ, 48 år och 5:e generationens stockholmare. Flyttade till kvarteret för snart 8 år sedan. Gift, med hemmaboende tonåring. Är förvaltningssocionom, chef och projektledare inom Stockholms läns landsting, där jag jobbar med ekonomistyrningsfrågor inom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. Det jag kan tillföra styrelsen (förutom mitt engagemang) är lång erfarenhet av att arbeta i en stor politiskt ledd organisation, administrativ professionalism, drivkraft, vana vid projektledning och samordning samt av att hantera stora budgetar. Jag har bott såväl i Brf som privat och allmännyttig hyresrätt och tycker att skillnaden är stor. Bostadsrätt är i särklass den boendeform som ger mesta trivsel och engagemang i bostadsområdet och bidrar till att anonymiteten bland de boende minskar. Det är dessutom över tid den ekonomiskt mest fördelaktiga boendeformen, oavsett om räntorna går upp eller ner. Jag trivs i Linjalen och vill bo kvar här. Min ambition med Brf Linjalen är att alla som bor här, såväl lägenhetsägare som hyresgäster, ska tycka att de fått ett bättre boende efter en ombildning än under tiden med Stockholmshem

Ett litet antal människor som är mot ombildningen försöker ge en helt annan bild av personerna som beskrivs ovan, vilket kan göra det lite svårare att gissa. Du hittar svaret genom att titta här. Klicka på namnen för att se deras självpresentationer.

27 kommentarer:

  1. Magnus Ladulås14 juli 2009 kl. 11:29

    Hej Marcus,

    På tal om sommar och sol - det har kommit ut nya rön från Hem & Hyra.

    2009-07-13. Mindre sommar för hyresgästen

    Hyresgäster har sämre möjligheter att njuta av sommaren. De har sällan fritidshus och alla har inte ens en balkong eller en gräsmatta utanför hyreshuset.

    http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_1443423.e24

    Ett väl så gott skäl att ombilda. Trivseln är större i bostadsrätt.

    Man får mer livskvalitet helt enkelt - sannolikt beroende på att den privata ekonomin blir mycket starkare i bostadsrätten. För alla.

    Och så klart att vi boende får bestämma hur vi skall göra med vårt hus!

    Mvh Magnus Ladulås

    SvaraRadera
  2. Fick just Rädda Linjalens klisterdekal i brevlådan. Den åkte omedelbart i papperskorgen.
    Jag förbehåller mig också rätten att ringa på mina grannar för att informera om ombildningen, klisterlapp eller inte. Nu får det vara sluttramsat från RL:s sida. Ingen bestämmer vad jag får och inte får göra fram till köpstämman 27 augusti. Om någon blir störd, be it!, här talar vi om vårt livs viktigaste ekonomiska beslut.

    SvaraRadera
  3. Siggan

    Tack så jättemycket för dina uppmuntrande ord!

    /Markus

    SvaraRadera
  4. St: Göran & Linjalen16 juli 2009 kl. 16:26

    Spännande att läsa på nej-bloggen hur upphetsade de är över klistermärkena de fått från Hyresgästföreningen.

    Och man kan även läsa hur dessa självutnämnda experter på ekonomi och fastigheter uttalar sig.

    Att de kan såga en ekonomisk plan som

    A) Är framställd av ett företag som yrkesmässigt jobbar med fastighetsjuridik.

    B) Är granskad och godkänd av Boverket. En svensk myndighet.

    C) Är genomgången och godkänd av styrelsen för er BRF.

    Ynkligt. Är det för att man inte förstår alls, eller är det för att man är rädd att få ansvar som gör man är så emot? Är de "rädda" för ansvar?

    = St: Göran & Linjalen =

    SvaraRadera
  5. Det var som f-n. Har faktiskt inte läst presentationerna innan men det är ju inte precis den bild av styrelsen som nejsidan försöker ge. Det vore kul att se likadana presentationer från allvetarna i rädda linjalen som kastar så mycket smuts på styrelsen.

    SvaraRadera
  6. Skribenterna på nej-bloggen verkar fortfarande inte kunna skilja väsentligheter från betydelselösa detaljer. Nu tror de sig veta att någon i förbättringsgruppen har planer på att köpa hus efter en eventuell ombildning. Hu hu så hemskt, detta är ju verkligen ett "starkt" argument (OBS! ironi) för att bortse från att vi som väljer att bo i br i ett ombildat Linjalen fortfarande skulle få lägre boendekostnad, mer inflytande över vårt boende och nån miljon eller så i (förvisso orealiserad) vinst. Rimligen kan inte flertalet vara så enkelspåriga att de röstar nej baserat på denna typ av icke-srgument. Nej-sidan saknar fortfarande bra argument, man säger bara nej, nej och åter nej utan att kunna presentera några bättre alternativ till hur vi exempelvis ska ha råd att bo kvar med Stockholmsmodellen. Nej-sägeri funkade ju dock inget vidare i EU-valet, förhoppningsvis blir det samma sak här.

    SvaraRadera
  7. "Debatten" på nej-sidan är sorglig nu. Fähundar kallas vi bland annat. Att det publiceras på RL/Hyresgästföreningens blogg kan väl tolkas som att det är hyresgästföreningens officiella ståndpunkt. Seriöst! (Gå ur hyresgästföreningen. NU!)

    Inga som helst argument förs fram, men genom att riva ner våra lappar och sätta upp slumpvis valda tidningsartiklar utan relevans tar dom ändå plats och försöker få folk osäkra. I värsta fall lyckas dom ibland.

    Vi behöver ta krafttag nu med bara en dryg månad kvar. Prata med grannar. Sätta upp lappar med relevant information i portar och på anslagstavlor. Tydliga exempel för var och en. Skriva på bloggen. Informationsmöten och frågestunder för alla som fortfarande har frågor.

    Vi har argumenten, vi har fått möjligheten. Det enda vi inte har är tiden, så det gäller att komma igång nu igen. Nu är det viktigara än någonsin att få ut fakta om ombildningen. Nej-sidan vill till varje pris förhindra att fakta kommer ut (klistermärken och annat)och det visar bara på att det inte finns något annat klokt alternativ än att ombilda. Och det gäller både oss som vill köpa och de som önskar bo kvar som hyresgäster.

    SvaraRadera
  8. Glömde en viktig sak - vi har en styrelse med relevant och bred kompetens. Läs själv ovan och på brf:s hemsida. Vi har massor av engagerade på ja-sidan. Sannolikt långt många fler än den lilla klicken hyregästfundamentalister i Hyresgästföreningen/Rädda Linjalen. Allt talar för ombildningen. Med Stockholmsmodellen finns inga argument kvar för att bo i allmännyttan. (tack, eller vad man ska säga, Hyresgästföreningen)Nu är det bara att sätta igång att informera så ror vi det här i hamn.

    SvaraRadera
  9. Skrev nedanstående inlägg på nej-bloggen men misstänker att det inte kommer att publiceras så jag lägger ut det här också. Min kommentar riktade sig till de skribenter som smutskastar styrelsen samt anser det "omoraliskt" att någon i förbättringsgruppen tydligen sagt sig ha planer på att flytta till hus:

    För det första: Om nu någon (hur vet ni det förresten?) som kanske länge funderat på hus genom en ombildning får de ekonomiska förutsättningarna att förverkliga sin plan, blir det därigenom på något sätt sämre för oss som bor kvar?
    För det andra: Själv vill jag bo kvar i kvarteret med ett av Söders bästa lägen (tycker i alla fall jag). Möjligheterna att kunna göra detta utan att behöva betala skjortan ser betydligt större ut i br än i hr som försökskanin för diverse experimenterande med hyressättninssystemet. I det mer långsiktiga perspektivet känns det därför inte särskilt relevant vad nuvarande styrelse gjort eller inte gjort. Styrelser kan bytas ut av de boende men det kan inte hyresvärdar...

    SvaraRadera
  10. Idag sänkte SBAB boräntan. Igen!

    "Ett tvåårigt lån får en ränta på 2,58 procent och ett femårigt lån en ränta på 4,50 procent. Tremånadersräntan lämnas dock oförändrad på 1,74 procent"

    Och då är inte ens vår rabatt medräknad. Helt otroligt!

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\22\345749&sectionid=Privatekonomi

    SvaraRadera
  11. "SBAB tror att boräntorna kommer att sjunka lite till och förbli låga under en lång period framöver. Det skriver det statliga bolåneinstitutet i en ny analys."

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\22\345766&sectionid=Privatekonomi

    SvaraRadera
  12. Anonym 09:57:
    Hur stor är vår rabatt? Har glömt...

    SvaraRadera
  13. 0,3 procentenheter om jag minns rätt!

    SvaraRadera
  14. Magnus Ladulås23 juli 2009 kl. 09:08

    Lustigt! När man läser presentationen av Brf Linjalen ovan känner man förtroende för personerna och de verkar alla ha kompetens inom olika områden och på olika sätt. De har även visat på i handling att de kan driva företag, förtjäna bra jobb och att nå uppsatta mål

    Sedan springer man på detta - vilken kontrast!!

    Läs citatet nedan

    "Kommunistiska Partiet kräver ett omedelbart stopp för utförsäljning av allmännyttan."

    klicka på länken för att se vilken / vilka RL personer som står för det: http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1793&Itemid=30

    För er som inte känner till Tidsskriften Proletären är det en blaska på den absoluta väntserkanten. Så till den milda grad att de utan att skämmas kallar sig kommunister. Och det är 2009 som vi pratar om.

    Mvh

    Magnus Ladulås

    SvaraRadera
  15. RL/Lokala HGF har fört en livlig diskussion om att vi förvägras underhåll så länge BRF inte drar tillbaka intresset att köpa Linjalen. Nu står en ny berså på gården. Det var ju besynnerligt!! Kan det vara så att RL/Lokala HGF bara ljög??

    SvaraRadera
  16. Re: en 23 juli 2009 12:17

    I krig och kärlek är allt tillåtet tycks det. - Men klart är ju att HGF inte vill att det skall ombildas för det gör att de förlorar medlemmar och enorma intäkter (bla 36 miljoner från hyresvärdarna varje år).

    Klart att de svartmålar en process där folk tjänar pengar, får inflytande och kommer ur hyresfällan.

    Det är logiskt - HGF slåss för sin överlevnad. Men som de beter sig mot vanligt hederligt folk

    Rösta JA på stämman så slipper vi även HGF!

    SvaraRadera
  17. Räntan ner ytterligare och alla som äger sitt boende är återigen de mest gynnade.

    Är det någon som missat detta eller ännu inte fattat?

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\02\343624&sectionid=Dinapengar

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\07\15\344825&sectionid=Dinapengar

    De som bor i hyresrätt, speciellt med Stockholmsmodellen i åtanke, är de verkligt stora förlorarna.

    Fast inte i RL och HGFs värld förstås... Men i den riktiga världen utanför. DÄR är det så.

    Alla som äger är vinnare. Så är det.

    // Slut på rapport från verkligheten.

    SvaraRadera
  18. Ett stort tack till dig som satt upp ypperligt bra information i portarna. Det är sådan information som kommer göra att alla förstår hur klokt det är att rösta ja. Att rösta nej är en otrolig risktagning, samtidig som vi går miste om alla dom uppenbara fördelarna med att köpa våra lägenheter.

    Tack också till dig som satt upp artikeln på anslagstavlan som visar att ingen i innerstan tackar nej till ett sådant här fantastiskt erbjudande.

    SvaraRadera
  19. Ordförande Persson27 juli 2009 kl. 10:46

    RE: Anonym den 25 juli 2009 23:03

    Vad var det för artikel? Missade visst den - men det skulle inte förvåna mig om någon nej rivit ner den.

    vad var det för tidning / websida och datum... tack!

    Nu kör vi!

    SvaraRadera
  20. Inga ekonomer i styrelsen säger herr Johansson i sitt senaster alster. Han verkar inte ha läst presentationerna. Men varför skulle han göra det...

    SvaraRadera
  21. Rädda Linjalen sprider lögner om att den rörliga räntan låg i genomsnitt på över 5% hos SBAB under 2008!
    DEtta måste bemötas! Det är helt enkelt inte sant. Den rörliga räntan låg på ca 2,5% 2008.

    EDDIE THE POOP

    SvaraRadera
  22. Magnus Ladulås30 juli 2009 kl. 01:01

    Informationen i portarna är kanon!
    Det visar att hyran med Stockholmsmodellen skulle öka med nästan 300:- mer i månaden fram till 2016 än med nuvarande upplägg! Detta om ngt visar på att bostadsrätt är ett måste om man vill ha fulll koll på ekonomin. Här handlar ju skillnaderna snarae om några tior hit eller dit beroende på ränteläget. Att det blir biligare än hyresrätt. oavsett ränteläge, har vi redan bevisat.

    SvaraRadera
  23. Magnus Ladulås:
    Och då är ändå uppskattningen av Stockholmsmodellens effekter förmodligen i underkant... Den kände hyresgästföreningskritikern OCH ombildningsmotståndaren Björn Alfredsson har efter en grundlig genomgång (som delades ut i brevlådan för några månader sen, fanns på HGF Södermalms hemsida men numera är borttagen, var väl förmodligen alltför avslöjande) omvandlat erbjudna försäljningspriser till troliga hyresnivåer och kommit fram till att vi på sikt kan se fram emot 70-80% högre hyra i innerstan jämfört med i ytterstaden. Med tanke på att vi i Linjalen idag har hyror i klass med Rinkeby så kan ju varje tänkande människa själv lista ut vad detta innebär...

    SvaraRadera
  24. Ordförande Persson30 juli 2009 kl. 09:40

    Vidare har RL med utopikern Herr Johansson återigen missat hela omvärldsanalysen. De är i fundamentet h-e-l-t fel ute. Men det har att göra med att de ser världen ur ett radikalt vänsterperspektiv. Kolshos, pravda och partibok.. ni vet..

    Hur som helst - nu följer information från verkligheten:

    Alla banker - inklusive riksbanken tror på fortsatt låga räntor bortåt mitten av 2011.

    Usa's ekonomi på väg att hämta sig enligt Barack Obama

    Tysklands och även EU's ekonomi ser ut att ha vänt. Senast i veckan gick EU ut med denna information

    Sveriges ekonomi går allt bättre. Varslen har avstannat. Positiv BNP och inköpsindex up.

    Börsen upp i Stockholm 37% hittills i år.

    .. fast detta passar ju inte RL agenda. Det skulle ju ge folk viljan att ombilda. Att få inflytande och en reellt stärkt ekonomi.

    Ombildning är och förblir den bästa affär vi alla kan göra - kanske under hela vår livstid:

    * Radikalt förbättrat inflytande och insyn.
    * En spektakulärt förbättrad ekonomi för alla boende i kvarteret.
    * Kontroll på boendekostnader i en hyresmarknad som fullständigt urartat.
    * Att vi slipper hanteras som "boskap" och en "grå dum massa" av hyresgästföreningen

    Ett ja på stämman i augusti är det enda logiska. Det ger oss alla chansen att välja.

    Ordförande Persson

    SvaraRadera
  25. ~ Ensamma mamman ~30 juli 2009 kl. 09:51

    varför pratar RL hela tiden om kriser, tragedier och att allt är båg och lurendrejeri?

    Om, observera "OM", de nu vore stjärnor och skarpa hjärnor... varför sitter de inte som analytiker på någon bank? Eller jobbar på finansdepartementet - eller annat trovärdigt institut.

    Lyssnar man på dem så försöker de får det till att de har "hela bilden". De känner sanningen.

    Men googlar man på dem så är det inte precis superstjärnor på ekonomi som målas upp. Klart att alla inte kan vara det - men som rådgivare skulle jag aldrig ta dem. Det har ingen erfarenhet eller kompetens på området.

    Och det hoppas jag alla andra har förstått nu?

    Kramar till alla som jobbar så hårt för ett ja!

    ~ Ensamma mamman ~

    SvaraRadera
  26. Ett litet utdrag ur bostadsrättslagen.

    2 § Den ekonomiska planen skall vara försedd med intyg av två personer. Av intyget skall framgå
    1. att förutsättningarna för registrering enligt 1 kap. 5 § är uppfyllda,
    2. att de i planen lämnade uppgifterna är riktiga och stämmer överens med tillgängliga handlingar, samt
    3. att gjorda beräkningar är vederhäftiga och att den ekonomiska planen framstår som hållbar.

    I intyget skall intygsgivarna också ange de huvudsakliga omständigheter som ligger till grund för deras bedömning och vilka handlingar som har varit tillgängliga för dem. Lag (2003:31).

    3 § Intygsgivare utses bland dem som regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer har förklarat behöriga att utfärda intyg.

    (i det här fallet är det ju Boverket)

    "Planen framstår som hållbar". De viktiga sakerna vid intygsgivningen är att siffrorna stämmer och att planen framstår som hållbar.

    Vilken kompetens har dom på nej-sidan som hävdar att planen inte är hållbar? Utöver den kunskap som man ser finns i styrelsen är planen kontrollerad och godkänd av en statlig myndighet som har till uppgift att kontrollera att planen är hållbar.

    Inga nyheter direkt, men det finns ju en och annan av motståndarna som hävdar att intyget bara bevisar att man inte gjort några räknefel (och att dom själva anser planen som ej hållbar). Det stämmer inte och därför tål det att nämnas igen. Man kontrollerar att planen är hållbar.

    SvaraRadera
  27. Och dessutom har styrelsen ett eget intresse av att ekoplanen är hållbar, om den visar sig inte vara det kan föreningen vägra styrelsen ansvarsfrihet vilket i sin tur innebär att styrelsemedlemmarna kan bli personligt ansvariga för medvetna fel och eventuella ekonomiska följder.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.