tisdag 16 juni 2009

Rapport från Skottet 2 (Räddat!)

Nedanstående inlagt som kommentar under "HGF:s möte om framtidens hyror " Jag lägger upp det här och passar samtidigt på att gratulera alla de boende i Skottet!

____________________

Skottet 2 Räddat!

Vid en köpstämma den 11:e juni 2009 röstade hyresgästerna i kvarteret Skottet för en ombildning.

Därmed har alla boende i kvarteret Skottet räddat sin möjlighet att välja hyresrätt eller bostadsrätt.

Festen och hurra-ropen rungade sent in på kvällen i kvareter!

De tre absolut viktigaste skälen till att medlemmarna röstade ja var:

1. De kommande marknadshyrorna. Kalla det läges/system/stockholm. Hyrorna kommer att rusa nu - det är bara att läsa Stockholmsmodellen

2. Den fantastiskt bra affären! Dels får du ett övervärde direkt när du skriver på - det är den bästa affär man någonsin gjort.

Men även sett till boendekostnad är det bättre. Hyresrätt blir ALLTID DYRARE. Ständiga hyreshöjningar. Bostadsrätt blir ALLTID BILLIGARE med tiden.Det är oundvikligt

3. Den i många fall osakliga propagandan från olika nej fraktioner. De försöker att göra politik av ett ekonomiskt beslut.

Vem röstar med plånboken? Ett nej idag betyder att man tvingas betala tusentals kronor extra i månaden för sitt politiska engagemang. Vem vill det?

SKOTTET 2 RÄDDAT!

17 kommentarer:

  1. Grattis Skottet!

    SvaraRadera
  2. Hur ställer du dig till att det var den 5:e köpstämman som gav det resultatet? Hur tänker du agera om det blir ett nej på nästa köpstämma som linjalen har? Hur ser du på demokrati?
    Och varför censurerar du så mycket på din blogg? Rena personangrepp skulle jag kunna förstå, men allmänna åsikter?

    Anna

    SvaraRadera
  3. Grattis Skottet och alla era medlemmar!
    Vilken fantastisk möjlighet ni gett er själva.

    Grattis!

    SvaraRadera
  4. Vi hade besök av Johan Johansson "aka Rädda Linjalen" på Skottet. Tror att han var där med "rädda joppe".

    Men det var ingen som ville lyssna på polistiska och bombastiska utfall om "Ombildningsmonster" och hur "farligt BRF är".

    Nä - folk kände inte att de behövde räddas. De kan tänka själva och fatta sina egna beslut.

    Så Johan fick lomma hem igen utan några anhängare.

    Och varför stoppar "rädda linjalen" inlägg på sin blogg? Klarar de inte av den "öppna debatt" man pratar så mycket om?

    Kanske det är så att Rädda linjalen i själva verket är en väldigt LITEN men HÖGLJUDD grupp människor?

    Så var det i Skottet. Så även i Svärdet. En liten grupp människor - men ack så högljudda.

    Stå på er BRF Linjalen! Även i ert kvarter kommer det sunda förnuftet segra.

    SvaraRadera
  5. Nu har vår BRF lagt upp en programförklaring på www.brflinjalen.net
    Den innehåller konkreta punkter för vad vi kommer få ut av vår BRF i framtiden. Hoppas verkligen de lyckas få ut budskapet till de boende i Linjalen också så vi kanske får ombilda till hösten.
    En storm av propaganda från RL/Lokala HGF är naturligtvis att vänta.

    SvaraRadera
  6. haha, det är kul när du anonym 23.35.. skriver "varför stoppar RL inlägg på sin blogg". Marcus stoppas i stort sätt allt som inte har med hans åsikter att göra!!! Så hur menar du? att det inte är så här?

    Och tycker verkligen ni att det är demokrati att ha 5 köpstämmor, att hålla på ända tills det blir som "ni" vill? Snacka om att "gå över lik".

    SvaraRadera
  7. Anna
    Hur vet du att jag censurerar så mycket? (Behöver inte besvaras, det är inte något som har med ombildningen att göra)

    19:35
    Demokrati är folkstyre. Mer än 67 procent vill ombilda, alltså folkets vilja. Om det är på första eller femte stämman spelar väl mindre roll. Ju mer de boende satt sig in i förutsättningarna, ju fler är det som röstar ja. Det kanske är anledningen till varför det är så man ska fundera på och inte antalet stämmor?

    Även du påstår att jag stoppar allt. Hur vet du det? Är du och Anna samma person och fått en kommentar stoppad? Eller har du läst det på Rädda Linjalen? (Behöver inte besvaras, det är inte något som har med ombildningen att göra)

    Jag försöker styra diskussionerna till att handla om sakfrågorna, så att vi lär oss mer och blir klokare. Då kan vi ta rätt beslut. Nej-sidan försöker till varje pris undvika sakfrågorna och hela tiden styra diskussionen till att handla om någonting annat. Titta bara på hur många gånger man på ett negativt sätt nämner den här bloggen i det senaste inlägget på Rädda Linjalen. Man kan inte motivera varför det av någon anledning skulle vara bättre att bo kvar i hyresrätt, och då är det mycket lättare att smutskasta eller hela tiden ifrågasätta allt. Svar på tal besvaras alltid med motfrågor, och man svarar själv aldrig på några frågor.

    Eftersom jag vill prata om sakfrågorna måste jag ibland avvisa kommentarer med personangrepp, smutskastning eller allmän nej-propaganda som bara syftar till att styra diskussionen åt fel håll. Nej-sidan har en egen blogg, och Ja-bloggen startades av anledningen att alla positiva kommentarer stoppades på RL. Inte för att repetera det som redan finns på nej-bloggen. Vill vi ha mer av den varan så vet vi var vi hittar det.

    Följ gärna länken nedan för att diskutera det som är intressant. Och jämför gärna ja- och nej-sidornas argument. Det är det enda vi borde vara intresserade av!

    http://ombildalinjalen.blogspot.com/2009/05/ombildningens-for-och-nackdelar.html#comments

    SvaraRadera
  8. Bra Marcus, du valde att svara. jag skrev inte att du stoppar allt men ganska mycket(iallafall för ett tag sen)
    Ja, demokrati är folkstyre och då borde man respekterat första resultatet.
    ja, jag har skickat inlägg tidigare som ej kom med men då skrev jag anonymt. Däremot har både jag coh min sambo sett att antalet kommentarer minskat tidigare under tidigare inlägg. När det fr början var rätt många och sen blev det mkt mindre..
    Följer din blogg;inte varje dag men nån gång i veckan och sen följer jag många andra bloggar om ombildningar både för och emot. Är själv i en sån process just nu, men inte där ni bor. Och ja jag följer båda sidors argument.
    anna

    ps. bra att du svarade iallafall.

    SvaraRadera
  9. Sex uppfattningar om vad som bör eller kommer att hända med hyrorna

    2. Bostadsrättsmotståndare i Linjalen m fl:
    Hyrorna är inget att oroa sig för. Hyresgästföreningen har kontroll på detta och ingen hotas.
    Kommentar: Detta är drömuppfattningar vars enda syfte är att motverka argumentation för ombildning till bostadsrätt.

    Se: http://www.sodermalmsforeningen.se/Om%20hyressattning/Hyressattningsuppfattningar.htm

    SvaraRadera
  10. Ja den lokala Hyresgästföreningen blundar för realiteter om framtida hyror i sitt "blinda hat" mot Bfr. Man glömmer vad hyresgäst organisationen har för främsta uppgift(och som de skapades för) nämligen att bekämpa höga hyror.
    Läs också punkt
    5. SABO-HGF förslagen för allmännyttan får genomslag.
    I förslagen ingår affärsmässighet på marknadens villkor för allmännyttan och avkastning på varje fastighet utifrån dess marknadsvärde. Kommentar: Förslagen ger kommuner fritt fram att sätta avkastningskrav på allmännyttan, vilket höjer hyrorna både i allmännyttan och i privatbeståndet. Möjligheterna att förhandla blir starkt beskurna. Eftersom marknadsvärdena för fastigheter sätts utifrån försäljning till bostadsrätt leder detta till både väsentligt högre hyror generellt och till väsentligt större hyresskillnader mellan olika fastigheter och områden.
    http://www.sodermalmsforeningen.se/Om%20hyressattning/Stockholmsmodellen%20v%E4rderad.pdf

    Här har en kille gått igenom 1021 allmännyttigt
    ägda fastigheter med sammanlagt 61 386 lägenheter och 356 erbjudanden om köp omfattande
    21 850 lägenheter. På det bygger han statistik som visar att de kommande hyreshöjningarna blir 70-80% och detta utan propagandistiskt svammel(läs den se länk ovan). Det måste ligga hårt arbete bakom den analysen.
    Det är sådana personer som gör att jag är kvar i Hyresgästföreningen.
    /Pelle

    SvaraRadera
  11. Jo jag tänker svara..jo jag vet att du inte lägger ut kommentarer för att jag har skrivit väldigt många gånger, och bara ett fåtal är med!

    Och som Anna säger, du tar även bort kommentarer, tex från Johan.

    Och som Anna säger:
    Demokrati är folkstyre och då borde ni verkligen respektera första resultatet!!

    SvaraRadera
  12. Någon påstod att Johan hade skrivit artikeln i Hyrespressen. Johan dementerade detta. Jag lät både påstående och dementin ligga kvar en dag för att de inblandade skulle kunna läsa. Sedan plockade jag bort påstående och därpå följande kommentarer. Eftersom det inte var sant ska det inte stå att läsa i den här bloggen.

    Det vore intressant att höra vilken inställning du har till Stockholmsmodellen med kommande hyreshöjningar, styrelsens uttalade inriktning med sin programförklaring, förbättringsgruppens förslag till åtgärder för att öka trivseln i området. Det är sådana diskussioner som lär oss mer och gör det lättare för alla att ta rätt beslut i ombildningsfrågan.

    Glad midsommar!

    SvaraRadera
  13. Det kan inte vara lätt att vara innerstadsrepresentant för Hyresgästföreningen just nu...

    Först kommer Riks-HGF överens med SABO om ett gemensamt förslag om lagändringar som lämnas till riksdagen. Enligt förslaget avskaffas självkostnadsprincipen för allmännyttiga bostadsföretag som istället ska drivas affärsmässigt och få generera vinst till komuunerna samtidigt som allmännyttans hyresledande roll avskaffas. Var kommer kommunerna att kunna göra störst vinst? Jo, där efterfrågan är störst och det finns de som vill betala rejält för att bo, d v s i innerstan.

    Strax därefter trycker Region-HGF igenom Stockholmsmodellen som är ett system för att realisera de vinstmöjligheter för fastighetsägarna som HGF-SABO-förslaget ger utan att det formellt innebär ren marknadshyressättning.

    Eftersom de troliga konsekvenserna av ovanstående, d v s kraftigt höjda innerstadshyror och i synnerhet i "halvgamla" bestånd som Linjalen där hyran varit förhållandevis låg, är lätta att identifiera för flertalet läskunniga så måste man attackera förslagen för att visa för sina medlemmar att man står på deras sida. Samtidigt vill HGF med alla medel motverka ombildningar och då står samma personer som skrivit i t ex Hyrespressen och försöker intala de boende att det nog trots allt ändå inte är någon fara. Stackars satar...
    De enda som inte verkar ha några problem med dessa dubbla budskap är RL som hävdar sig vara fristående från HGF (när det passar) samtidgt som man hyllar HGFs information (när det passar).

    SvaraRadera
  14. Alla ni som svänger er med ord som "demokrati" och "fult att ha flera stämmor". Ni har inte många rätt.

    Ombildningsprocessen drivs inte för eller av Hyresgästföreningen eller Rädda Linjalen.

    Den drivs av och för alla som är intresserade av att ombilda.

    En del ser fördelarna direkt - andra inte.

    Att man kan ha 1, 3, 5 eller 79 stämmor är en fråga om just demokrati. Det är nämligen styrelsen som kallar på medlemmarnas uppdrag.

    I detta fall är det en Bostadsrättsförening som kallar sina medlemmar till en extra stämma. Det är tillochmed SÅ demokratiskt att de som inte är medlemmar får rösta - i frågan om köpet.

    Skulle det inte gå igenom - så kan medlemmarna och styrelsen kalla igen. Och de gör inte det för/mot/med hyresgästföreningens eller rädda linjalens godkännande.

    Det är föreningen och dess medlemmar som bestämmer. Det är föreningens syfte att ombilda / upplåta till bostadsrätt.

    Precis som Hyresgästföreningen till varje pris skall "bevara och utveckla hyresrätten".

    Inte F-N står det massa husägare eller bostadsrättsägare utanför deras möten och skriker glåpord eller skriver strunt om dem på bloggar?

    Alla "rädda" och "Osäkra". Ta er samman. Fokusera på sakfrågan.

    Det är inte politik eller "rätt eller fel". Det handlar om att ta ansvar för sin egen boendesituation.

    Vill man beröva sina grannar valfriheten att välja BRF / Hyresrätt så får man ta ansvar för alternativet.

    Rädda Linjalen: Vilket ansvar tar ni för er grannar i frågorna..

    1. Kommer ni se till att hyrorna nu inte höjs enligt Stockholmsmodellen?

    2. Kommer ni se till att det bortförhandlade lägenhetsunderhållet kommer tillbaka?

    3. Kommer ni att ersätta de med svag ekonomi för den uteblivna kapitalvinsten som "Icke ombildning" innebär? (läs ensamma mammor, lågavlönade etc). Detta är deras chans att få en h-e-l-t annan ekonomi och ha en undansparad buffert

    4. Kommer ni att se till att Stockholmshem INTE renoverar huset och chockhöjer hyrorna på känt "lyxrennoverings" manér? (läs Husby)

    5. Kommer ni att garantera att Stockholmshem nu INTE förpackar "ert" hus i ett Aktiebolag och säljer det till (välj en): Boultbee, La Salle, AMF eller Alecta? - Och tror ni att de ägarna kommer att "hålla ner hyrorna" eller maximera dem i sant vinstmaximeringssyfte?

    Slutligen

    6. Om det nu är en intern process ni håller på med - varför är Rädda Linjalen ute och missionerar på andra hus? Är det kanske politiska aktivister vi har att göra med ... och inte en organisation som bryr sig om JUST DIG? (!)


    // Rädda Linjalen från hyresrätten

    SvaraRadera
  15. Snabb lektion i ekonomi:

    på minussidan: Insats, (ex) 2 miljoner kronor
    på plussidan: Marknadsvärde: 3,5 miljoner

    Skillnad: +1,5 miljoner.

    Visst kan de se ut som man är skuldsatt, men i verkligheten är man förmögen.

    En del vill se glaset som halvfullt andra ser det som halvtomt.

    Men ni gör ett klipp! I princip är det endast i linjalen man inte vill köpa något till halva priset - i resten av världen skulle folk stå i kö för att få ert erbjudande!

    Kolla marknadspriser på södermalm här:

    http://www.maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=Södermalm&LK=3005&Typ=Boratter&Months=12&Ant=611&Extra1=8888&Extra2=8888

    Eller här

    http://www.sodermaklarna.se/02_pris-stat.aspx

    Mvh

    En som tar reda på fakta innan hon talar!

    SvaraRadera
  16. Grattis till ombildningen Skottet!

    Nu skall bara Linjalen Räddas också. Det är bara att läsa innantill i Stockholmsmodellen hur blåsta alla i hyresrätt blivit. Hyresgästföreningen sitter med handen i syltburken...


    // Johan

    SvaraRadera
  17. Grattis Skottet!

    Trots att er tidigare ordförande tydligen var en riktig knall-hatt och att "Rädda" försökte stjälpa så gick det bra! Skönt för er att folk såg igenom vad de försökte göra.

    Lycka till!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.