onsdag 10 juni 2009

HGF:s möte om framtidens hyror

Den 11/6 håller HGF ett informationsmöte om framtidens hyror. Åsö gymnasium 19.30.

Jag misstänker att det kommer en del kommentarer om detta, så jag skapar en tråd för detta redan nu.

/Markus

4 kommentarer:

  1. Det är klart att hyresgästföreningen gått med på marknadshyror! Att byta namn och kalla det Stockholmsmodellen eller Bruksvärde gör det inte justare. Bäst att flytta medan det går om det inte blir BRF förståss.

    SvaraRadera
  2. Varför inte försöka byta med älskare av hyresrätten i nyligen ombildade områden? Man kan ju köpa upp till 6 månader efter köpstämman till ombildningspriset.

    SvaraRadera
  3. Skottet 2 Räddat!

    Vid en köpstämma den 11:e juni 2009 röstade hyresgästerna i kvarteret Skottet för en ombildning.

    Därmed har alla boende i kvarteret Skottet räddat sin möjlighet att välja hyresrätt eller bostadsrätt.

    Festen och hurra-ropen rungade sent in på kvällen i kvareter!

    De tre absolut viktigaste skälen till att medlemmarna röstade ja var:

    1. De kommande marknadshyrorna. Kalla det läges/system/stockholm. Hyrorna kommer att rusa nu - det är bara att läsa Stockholmsmodellen

    2. Den fantastiskt bra affären! Dels får du ett övervärde direkt när du skriver på - det är den bästa affär man någonsin gjort.

    Men även sett till boendekostnad är det bättre. Hyresrätt blir ALLTID DYRARE. Ständiga hyreshöjningar.
    Bostadsrätt blir ALLTID BILLIGARE med tiden.Det är oundvikligt

    3. Den i många fall osakliga propagandan från olika nej fraktioner. De försöker att göra politik av ett ekonomiskt beslut.

    Vem röstar med plånboken? Ett nej idag betyder att man tvingas betala tusentals kronor extra i månaden för sitt politiska engagemang. Vem vill det?

    SKOTTET 2 RÄDDAT!

    SvaraRadera
  4. Var på mötet och kan inte säga att man blev mycket klokare om man nu inte tror på att allt ska bli lugnt bara för att HGF säger det. HGF beskrev Stockholmsmodellen på exakt samma sätt som den beskrivs i rapporten från projektgruppen men tillförde inte mycket ytterligare information. Förutom att många pluspoäng ska ge högre hyra så är modellen mest ett tomt skal där allt HGF kan säga är att skalets innehåll "ska förhandlas". Modellen känns ganska akademisk och lär nog bli svår att omsätta praktiskt om man på allvar tror att det ska gå att besiktiga och individuellt poängsätta alla hyreslägenheter i Stockholms stad. Vad som inte togs upp vid mötet var konsekvenserna för de boende i Linjalen. Jag vet inte vad hyrorna ligger på här i närheten men om man kollar på t ex Stockholmshems interna byteskö eller Bostadsförmedlingen så verkar våra hyror ligga rätt lågt. Inte ens inbitna hyresrättsförespråkare kan väl tro annat än att Linjalen kommer att få många pluspoäng med tanke på läge, kommunikationer, balkonger, garage, tvättstugor, gård, förråd, garderober mm mm. Det enda vi knappast lär få höga poäng på är väl kanske charm ;-). Vi vet inte hur hyresskalan kommer att se ut men att Linjalen lär hamna högt upp på skalan känns inte som någon särskilt vågad gissning. Om nu hyresnivåerna framöver ska sättas enligt förslaget från HGF+SABO (d v s av privatvärdar och en allmännytta som inte längre ska drivas enligt självkostnadsprincipen utan affärsmässigt och med möjlighet för kommunen att använda vinsten till vad som helst) så lär hela skalan dessutom förflyttas uppåt rejält. Konsekvensen för oss i Linjalen blir i så fall att vi kommer att hamna högt upp på en skala som i sig ligger mycket högre än dagens skala. Om nu Stockholmsmodellen, som HGF hävdar, ska vara ett nollsummespel så lär vi i Linjalen garanterat hamna bland dem som får betala mest till spelet, sen återstår att se om det ger någon återbäring till boende i de yttre områdena.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.