måndag 8 juni 2009

Hyrespressen, juni 2009

I tidningen Hyrespressen, medlemstidning för Hyresgästföreningen på Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm står en hel del om de kommande hyreshöjningarna. Det har redan kommit en del kommentarer och mejl som hänvisar till denna tidning, och jag lägger därför upp en tråd där vi kan diskutera innehållet.

Läs tidningen genom att klicka här!

11 kommentarer:

  1. Bortsett från JJs pinsamma inlägg kan jag VERKLIGEN rekommendera alla att läsa Hyrespressen ordentligt. Hade börjat läsa dokumentet om HGF+SABOs "historiska överenskommelse" för att försöka skriva ihop något kort och hyfsat lättbegripligt men inser nu att det inte behövs, det mesta finns redan skrivet i Hyrespressen. Tyvärr verkar pressläggningen ha legat innan Stockholmsmodellen presenterades men redan det som skrivs baserat på vad som då var känt om systemstisk hyressättning och import av Malmömodellen är tillräckligt talande.

    Och detta är skrivet av hyresrättsaktivister, inte hyresrättsmotståndare... blir nästan lite komiskt när man i ledaren vädrar sin stora oro över framtidens hyressättning samtidigt som man i sista stycket uttrycker sin glädje över nejet i Linjalen. Ingen som tycker det känns lite skevt, typ "avgrunden öppnar sig men vi gratulerar dem som väljer att följa med oss ner"?

    SvaraRadera
  2. Väldigt viktig tidning nu, helt klar oberoende från Hyresgästföreningen lednings inflytande.
    Haka inte upp er på vad JJ skriver. Håller för troligt att vår lokala hyresgästförening och RL Johan&Olof stöder Hyresgästledningen(Barbro Engman och Terje Gunnarsson) i synen på Stockholm modellen och förslaget från SABO Hyresgästföreningen mm. Vår lokala hyregästförening och RL kör sitt eget race(till skillnad från övriga innerstads föreningar) i sitt stöd till ledningen och blir rikligt belönad med pengar diplom mm. Tror också att JJ kommer att belönas framöver från ledningen. De andra skribenterna(Björn Alfredsson,Mats Barrdunge,Mats Barrdunge,Ragnar v Malmborg) i Hyrespressen är rak ryggade och hederliga som vägrar att hålla tyst när de ser vad som sker. De måste vara under fruktansvärd hård press från ledningen(Barbro Engman och Terje Gunnarsson) och jag hyser stor beundran över dem.

    SvaraRadera
  3. Okej Johan du skriver
    "Vad gäller HGF vill vi i Rädda Linjalen ha vår egen inställning i frågan. Vi tar varken parti för eller emot någon. Vi har ingenting emot öppna debatter ."
    Jag tar dig på orden och frågar.
    Vilken är er inställning till Stockholm modellen, SABO&Hyresgästföreningen remissyttrande/förslag berätta det och är inte så hemlighetsfull som du brukar anklaga Brf för att vara.

    SvaraRadera
  4. David Qvintus - eldsignalering ropa9 juni 2009 kl. 22:47

    Hyresgästföreningen är så pass oroade över vad som sker i egna led att de ny hyrt en lokal den 15:e, 16:e OCH 17:e för att föklara "Stockholmsmodellen"

    Och, citat "Det har florerat en hel del "sanningar" om Stockholmsmodellen för systematiserade bruksvärdeshyror"

    Som en kommentar kan man säga att på sida 8 i "Stockholmsmodellen" kan läsa att det nya hyressystemet kommer att kunna innebära skillnade på +30% i hyra (beroende på vart man bor). Hela innerstaden är A-läge

    Inbjudan till Hyresgästföreningens förklaringsmöte finns att läsa i: MITT I SÖDERMALM,Nr: 24. tisdagen den 9:e juni, sida 9
    Filadelfiakyrkan

    SvaraRadera
  5. Ordförande Persson9 juni 2009 kl. 22:56

    Och vilket ansvar tar "rädda linjalen" för sina medlemmar? Nu är det ju klart att hyresrätten inte längre kommer att vara som den varit - de svaga kommer att få flytta först.

    Med bostadsrätt och en bunden ränta kan man redan idag bo billigare än i hyresrätt.

    Rädda linjalen vilseleder och skrämmer människor. Baserat på en verklighetsuppfattning som inte är i samklang med verkligheten.

    Att rösta ja är ju logiskt även för nej-sidan. Då kan de ju "vänta och se" och köpa sig tid.

    De kommer bli varse. de kommer att komma ikapp med verkligheten och då tacka sin lyckas stjärna att det finns BRF att rädda sig till

    SvaraRadera
  6. På torsdag arrangerar den av Innerstadsföreningarna hårt kritiserade regionala nivån av HGF ett informationsmöte om Stockholmsmodellen. Hittills har nej-sidan (som alltså tydligen inte håller med den lokala HGF där en ledande nej-förespråkare är styrelsemedlem) och även HGF centralt/regionalt försökt avfärda farhågorna om de sammanlagda effekterna av överenskommelser och förslag angående framtidens hyressättning med ganska ihåliga argument. Har inför mötet roat mig med att sätta ihop några av de vanligaste påståendena och fundera på vad det är som samtidigt inte sägs (eftersom det är några stycken att gå igenom så får jag dela upp dem i två kommentarer):

    1. "Hyran är redan förhandlad fram till 2010 så tills dess kommer inget att hända" ; sant men vem har ett 1,5-årigt boendeperspektiv?

    2. "Hyresdifferentiering har redan tidigare varit möjlig så därför blir det ingen större skillnad"; jo, det har ju funnits möjlighet att fördela den genomsnittliga höjningen för hela Stockholmshems bestånd inom ett intervall (typiskt ca 0,5-3%) vilket också gjorts och resulterat i att vi i Linjalen varje år så länge jag bott här har fått högre höjning än snittet. Förvisso blir det inte särskilt mycket i kronor räknat per enskilt år men om det upprepas år efter år så kommer ju en större höjning på en tidigare större höjning på en tidigare större höjning o s v att så småningom resultera i en viss skillnad. Dock har troligen denna differentiering ändå varit hanterbar för de flesta hyresgäster. Den differentiering det talats om i samband med Stockholmsmodellen är betydligt större och riskerar att gälla inte bara för de genomsnittliga hyresnivåerna utan för alla individuella hyror (se nedan). Projektgruppen som tagit fram Stockholmsmodellen skriver själva i sin rapport att i de större städer i Sverige där liknande modeller införts påverkar läget bruksvärdet med 30% eller mer beroende på ort.

    3. "Hyrorna i innerstan är redan 19% högre än i ytterstan"; ja tydligen, åtminstone enligt den utredning om hyresgästernas värdering av boendefaktorer som legat till grund för arbetet med systematiserad hyressättning. Antagligen delvis som ett resultat av ovan nämnda "lilla" differentiering. Uppenbarligen anser dock inte parterna i Hyreskommitténs projektgrupp för Stockholmsmodellen att detta är tillräckligt, varför annars ge sig på att genomföra denna omfattande förändring? Jo, för att vad de som använder detta argument brukar glömma att nämna är att de 19 procenten i nuvarande skillnad gäller genomsnittshyrorna i inner- respektive ytterstan. Inom olika områden skiljer sig hyrorna mycket åt tack vare byggnadsårets stora inflytande på hyrorna i nuvarande system. T ex tror jag knappast att vi i Linjalen har 19% högre hyror än liknande hus i ytterstaden utan misstänker att det är (oönskade?) tokrenoveringar och mer nybyggda hus i innerstan som drar upp snittet. Den stora skillnaden med Stockholmsmodellen tror jag kommer att bli att spridningen inom ett visst område minskar kraftigt så att alla jämförbara lägenheter i området hamnar mycket närmare genomsnittet, ett genomsnitt som dessutom riskerar att höjas avsevärt om HGF+SABO-förslaget omsätts i lag. Detta eftersom läget ska spela en avgörande roll och det dessutom förmodligen alltid kommer att finnas några andra faktorer (bland det nästan löjligt stora antalet (ca 20 st) bruksvärdespåverkande faktorer som nämns i modellen) som motiverar att varje område och lägenhet blir "jämförbar" med övriga områden/lägenheter och därmed motiverar en "minst genomsnittlig" hyra. Detta kommer särskilt att höja hyrorna i bestånd som haft relativt överkomliga hyror tack vare att de varken storrenoverade eller nybyggda, d v s sådana som Linjalen. Sen kan man ju även undra hur det ska gå till praktiskt att förhandla hyror med så många faktorer att ta hänsyn till... det måste vara en gigantisk statistisk utmaning men det är väl kanske en annan fråga.

    SvaraRadera
  7. Här är resten:
    4. "Allt är bara förslag som nu ska förhandlas"; så är det formellt men HGF+SABO-förslaget har applåderats av ansvarig minister och flera andra riksdagspartier och Mats Odell har aviserat en proposition om nödvändiga lagändringar under mandatperioden. Stockholmsmodellen har arbetats fram av en projektgrupp där alla betydande parter ingått. Alltså lär den vara väl förankrad och det är antagligen mest en formsak att få igenom den. HGF var ju t o m (såvitt känt) först med att godkänna den, inte oväntat blev debatten hård men det slutade med att innerstadsföreningarna i vanlig ordning blev överkörda av regionen/Terje, tydligen med hjälp av bl a kranskommunsföreningar(!).

    5. "Innerstadsföreningarna är ständigt på krigsstigen mot HGF centralt och regionalt"; jaha, och...? De behöver ju inte ha fel för det, den som orkar läsa dokumenten om HGF+SABO-förslaget och Stockholmsmodellen ser att det som skrivs i Hyrespressen är relevant.

    6. "De boende ska skyddas genom en spärr mot alltför stora enstaka hyreshöjningar"; ja, men det står inget om hur stor en enstaka hyreshöjning max ska få vara. Och hur trevligt är det att få en jättehöjning även om den skulle bli fördelad över några år?

    7. "Precis som idag ska det finnas ett hyrestak och hyrorna ska förhandlas fram"; jovisst, men man undviker att nämna att förutsättningarna kommer att vara helt förändrade när hyrestaket enligt HGF+SABO-förslaget ska bestämmas under inflytande av privatvärdar och en affärsmässigt driven allmännytta som inte längre är bunden av självkostnadsprincipen. Och att hyrorna förhandlas fram säger ju absolut ingenting om på vilken nivå de hamnar.

    Alltså; man använder argument som inte är direkt osanna men som heller inte säkert förmedlar hela sanningen. Så läs på (t ex Hyrespressen och Hyreskommitténs projektgrupps rapport om Stockhomsmodellen), håll öronen öppna och lyssna kritiskt på vad HGF har att säga och, om möjlighet ges, ställ relevanta frågor på torsdag... hoppas man hinner dit, det kan nog bli intressant.

    SvaraRadera
  8. 23:28 och 23:29, väl talat. Vilken bra sammanfattning. Tack!

    SvaraRadera
  9. Det ställs frågor till JJ här men denna blog tar inte in kommentarer från nej-sidan så vad ska det tjäna till? Frågorna förblir obesvarade. Vad är vitsen med en blog där alla är överens? Det blir ju bara en lång rad ryggdunkar. En eloge till dig dock, Markus, att du t o m lägger ut en bild på dig själv.

    SvaraRadera
  10. I de fall det kommit svar pà fràgor har dessa publicerats.

    SvaraRadera
  11. "Nu har Hyresgästföreningen och SABO kommit överens. Hyrestaket ska bort och allmännyttan ska drivas enligt affärsmässiga principer. Farväl till självkostnader och solidarisk bostadsförsörjning. Hos oss bland gräsrötterna förstår vi inte riktigt det som hänt. Så sent som i höstas slog Hyresgästföreningen i remissvaret på kochutredningen vakt om ett hyrestak, där allmännyttan var hyresnormerande. Nu ska plötsligt också alla förhandlade privathyror räknas in när hyrestaket sätts"

    Utdrag ur artikel i Hyrespressen sidan 3, skriven av Jaana Andersson och Bror Sandström ordföranden HGF Södermalm

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.