lördag 23 maj 2009

Brevet från demokratigruppen

Utskick från demokratigruppen den 23/5 2009

Alla har ju fått brevet, och jag känner därför inte att jag behöver lägga upp det här.

Det här rörde verkligen upp heta känslor från båda håll. Diskussionen angående de kommande marknadshyrorna avstannade helt, men jag tror att den diskussionen kommer fortsätta under lång tid framöver.

Det har kommit in ett antal kommentarer, både från förespråkare och motståndare som är upprörda. Ett par förespråkare är mycket upprörda över att motståndarsidan kartlagt de boendes sovvanor. Några skribenter har återtagit styrelsen som slagpåse, trots att det inte är styrelsen som gjort utskicket. Utskicket utnyttjas nu för att misskreditera styrelsen. Var kritisk och gå inte på detta!

Generellt har tonen har varit mycket aggressiv, och jag har därför inte publicerat någon av kommentarerna. Sluta rikta ogrundad kritik mot styrelsen! Rädda Linjalen skriver att det är styrelsen som gjort utskicket, men detta är lögn! Prata gärna om innehållet i utskicket, men gör det på ett sakligt sätt. Vi börjar nu om från noll i denna tråd.

I skrivande stund ramlade det ner ett nytt utskick, nu från Rädda Linjalen. "Tvärtemot vad Brf Linjalen hävdar är några s.k. "marknadshyror" inte aktuella" Nu är det ju inte Brf Linjalen som skrivit den flod av artiklar som publicerats i media under den gångna veckan. Det stämmer att motionen om marknadshyror röstades ner förra veckan. Sammanfattningen av riksdagens beslut låter så här -"När det gäller det framtida hyressättningssystemet hänvisar riksdagen till pågående arbete inom Regeringskansliet och framhåller samtidigt ett initiativ som nyligen tagits av två av bostadshyresmarknadens organisationer." Kan initiativet riksdagen framhåller vara det vi läst om i tidningarna under veckan? Om hyresmarknadens parter själva vill införa lägesanpassade hyror behöver inte riksdagen lägga sig i.

Med hopp om en sansad och givande debatt och en solig sommar.

/Markus

24 kommentarer:

  1. Fredrik i 72:an24 maj 2009 kl. 20:32

    Vill vara tydlig med att dokumentet som delades ut lördagen den 23:e maj inte har någon koppling till BRF-styrelsen mer än att vi bor i samma område och har vissa saker gemensamt som respekt för våra grannar. Rädda Linjalen hävdar att styrelsen står bakom detta utskick, vilket är helt fel.

    I vanlig ordning görs diverse påståenden som helt saknar verklighetsförankring. Det väcker givetvis funderingar kring hur mycket fakta som egentligen ligger bakom deras övriga uttalanden. Ett bra tips rill Rädda Linjalen är således att ta reda på fakta, i detta fall hade ett telefonsamtal alternativt ett mail räckt.

    Varför gjordes inte detta?

    Eventuella frågor eller synpunkter är vällkomna till demokratigruppen@gmail.com

    /Fredrik i 72:an

    SvaraRadera
  2. I dagens utskick påstods på fullt allvar att marknadshyrorna redan är här eftersom det blev 25 kr högre hyra inne i stan än utanför....HAHAHAHAHAHAHA...Det var roligt.

    SvaraRadera
  3. Gunilla i 78:an24 maj 2009 kl. 21:58

    Jag vill bara bekräfta Fredriks inlägg ovan. Styrelsen består av en liten grupp som kämpat länge i motvind och som är trötta efter att fått stå ut med alltför mycket påhopp från Rädda Linjalen. Vi är många nu som valt att engagera oss för en ombildning och som inte ingår i styrelsen. Det vi alla har gemensamt är att vi är trötta på Rädda Linjalens aktiviteter och ensidiga sk information. Några av oss har aktiverat oss i den sk demokratigruppen. Namnet har valts eftersom många vittnat om RL:s otrevliga metoder. Att registrera uppgifter om grannars dygnsvila i fastigheten eller ej tycker vi inte är "demokratiskt" utan osmakligt. Stockholmhem har godkänt alla röstberättigade i Linjalen - det borde räcka för alla.

    Att beskylla styrelsen för alla aktiviteter på Ja-sidan är en vald strategi av RL och ett sätt att försöka negligera att vi är jättemånga i kvarteret som vill köpa och som nu jobbar för det också. Utöver styrelsen.

    Föreningsdemokrati är att följa föreningens stadgar som säger att 10% av medlemmarna kan begära ny köpstämma. Styrelsen äger inte rätt att utlova något annat, om nu någon uppfattar att så skett.

    SvaraRadera
  4. Vad är det som är så osmakligt och upprörande med att någon bett Stockholmshem och BRFs egna advokatbyrå att undersöka om några personer som har röstat på köpstämman och förmodligen kommer rösta på nästa verkligen är berättigade till det.
    Är det inte det bra att allt går rätt till? Det borde väl ligga i en demokratigrupps intresse att det inte blir en omröstning på olaga grunder. Upprörande vore det däremot om inte försök till röstfusk togs på allvar, tycker inte demokratigruppen det?

    SvaraRadera
  5. Anonym 09:02:
    Det är väl i sig inget fel att stämmans justeringsman uppmärksammar potentiella oklarheter i röstlängden. Vad som däremot påminner en del om obehagliga Stasi-fasoner är att grannar uppenbarligen inte bara håller uppsikt över andras göranden och låtanden utan till råga på allt rapporterar sina iakttagelser vidare. Vad är detta om inte angiveri? Fullt förståeligt att folk blir förbannade.

    SvaraRadera
  6. Men Marcus, varför har du TAGIT BORT brevet?

    Du skriver att du inte behöver lägga upp det här men du har ju redan gjort det och sen tagit bort det.
    Varför?
    Tycker du/ni att det är jobbigt?

    SvaraRadera
  7. Jag sa inte att brevet var jobbigt för dig, jag frågade om det var det, eftersom du av någon anledning förmodligen ångrat att du lagt ut det.

    Andledningen att det även var "ni" med var för att jag vet inte om ni är fler än du på "Ombilda linjalen"

    SvaraRadera
  8. Anonym den 26 maj 2009 08:26

    Ja, jag har TAGIT BORT brevet. Jag vill ha en saklig debatt, men en endast en bråkdel av kommentarerna handlade om de saker som togs upp i brevet. Och gjorde dom det var tonen inte särskilt trevlig. Grundlösa beskyllningar mot styrelsen och mig själv förekom i rikligt mängd. Dessutom har alla fått brevet och det finns upplagt på Rädda Linjalens blogg.

    Varför menar du att brevet skulle vara jobbigt för mig? Och vilka är vi?

    Vi kan gärna diskutera innehållet i brevet när känslostormarna lagt sig och det har fått sjunka in lite. Så länge "diskussionen" bara består av en massa beskyllningar och förolämpningar från nej-sidan är det ointressant.

    SvaraRadera
  9. Anonym den 26 maj 2009 21:14

    Jag kompletterade mitt svar lite, så nu kom kommentarerna i oordning.

    Då tror jag nog att jag svarade på din fråga ändå, trots att jag missförstod den lite.

    Och faktum är att jag faktiskt har en medskribent på bloggen numera.

    SvaraRadera
  10. Skickar denna kommentar till båda bloggarna och ser om någon publicerar det:

    Nu handlar ju detta inlägg om Demokratigruppens utskick så det är väl bara naturligt att främst nej-sidan avreagerar sig men det är också typiskt att det som alla diskussioner på RLs blogg ALLTID spårar ur och landar i ett evigt frågande om vem eller vilka som sagt/gjort/skrivit/tycker vad, vilka som eventuellt visste om/sanktionerade/instämde med det och var informationen eventuellt kommer ifrån. Gärna med flitigt användande av det försåtliga uttrycket "jag utgår ifrån att..." vilket får egna spekulationer och gissningar att låta mer som sanningar och fakta!

    JAG utgår ifrån att denna taktik (väl känd från politiska valrörelser) är mycket medvetet vald. Genom att peppra motståndaren med frågor hoppas man - utan att det blir alltför uppenbart - kunna styra debatten till att handla om egna favoritfrågor och få bort fokus från icke önskvärda frågor. De eventuella svar man får är mest intressanta för att kunna hitta nya följdfrågor att peta i. Det är rätt uppenbart att Markus just nu är föremål för denna taktik... Det kan, liksom hockeyslagsmål, vara underhållande ett tag men blir snabbt enahanda och föga givande för en saklig debatt.

    I detta fall vill nej-sidan antagligen slå två flugor i en smäll och dels misskreditera styrelsen genom att försöka göra den ansvarig för Demokratigruppens utskick, dels få bort fokus ifrån de berättigade farhågor om kraftigt höjda hyror i centrala lägen som väckts av de båda förslag från HGF+SABO respektive Hyreskommitténs projektgrupp som kommit den senaste tiden. Genom att lättvindigt avfärda farhågorna som inbillning och därefter ägna sig åt det sedvanliga frågandet och petandet beträffande historiska (person)frågor hoppas man kunna avleda uppmärksamheten från något som skulle kunna öka den ekonomiska attraktiviteten hos en ombildning (i tillägg till övriga ja-argument om t ex ökad förvaltningseffektivitet och mer inflytande över det egna boendet). Detta verkar temporärt ha lyckats men förhoppningsvis kan fokus när den värsta upprördheten lagt sig återgå till de relevanta frågor som tillkommit med anledning av den nya informtionen om framtidens ramverk för hyressättning.

    SvaraRadera
  11. Hej alla ni som vill köpa, om ni nu har råd att ta miljonlån..2-3 milj, då har ni väl råd med futtiga marknadshyror och eller hyreshöjningar? Eller?

    SvaraRadera
  12. Problemet kanske primärt inte rör oss som vill och anser oss ha råd att köpa vår lägenhet - även om det i sig är betydligt bättre ekonomiskt än hyresrätt för det stora flertalet - särskilt om man är intresserad av att vårda sin lägenhet.

    Det är de som inte vill eller kan köpa som bör känna sig oroade. Risken för en högre framtida hyra är betydligt större med en fortsatt allmännyttig värd än via Brf!

    Många erfarenheter från tidigare ombildningar visar på att det blev storm i vattenglas! Nöjdare lägenhetsägare, nöjdare hyresgäster, trevligare ´mer välskött fastighet. Och nej-sägare som köper sina lägenheter när besluten väl är fattade! Se Brf:s hemsida för ex.

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Självklart finns det nöjda hyresgäster i bostadsrättsföreningar. Och självklart finns det missnöjda hyresgäster i bostadsrättsföreningar. De kortfattade exempel som visas på Brf:s hemsida ger inte direkt någon vägledning.

    SvaraRadera
  14. Hej alla debattörer. Det pratas mycket om "marknadshyror" på båda Linjalenbloggarna. Det är ändå viktig att komma ihåg att det inte är "marknadshyror" som införts. En mer nyanserad beskrivning av Stockholmsmodellen finns att läsa på http://tinyurl.com/oxyz54

    Bara så vi vet vad vi snackar om.

    /Henrik

    SvaraRadera
  15. Marknadshyror är när hyresvärden, utan förhandling, har rätt att sätta precis vilken hyra han/hon vill.
    I England är det t ex så.

    Detta är ju, om sanningen ska fram, inte vad som ligger som förslag här i Sverige nu.
    Det är ju inte tal om att ta bort hyresförhandlingarna, det måste väl ändå alla hålla med om?

    SvaraRadera
  16. RL senaste bidrag till grannsämjan är att man har visst polisanmält en granna/kritiker. Först hånar man folk för att de är anonym i sin kritik sedan spårar man upp de och polisanmäler. Gissa om folk då vill vara anonyma. Skrämmande!

    Men efter en ett eventuellt köp så brukar de starkaste kritikerna köpa. Vilket många i RL själva deklarerat att de kommer att göra. (Lite hycklande inställning kan man tycka.) Så då kommer nog lugnet.

    SvaraRadera
  17. Hej!

    Jag är en av dem som polisanmält demokratigruppens utskick.
    Då jag är kontaktperson för Rädda Linjalen och därmed står med namn och telefonnummer på allt material som skickas ut från dem så kände jag att det är bl a mig man anklagar för att ange, hota och förtrycka folk i Linjalen.

    Jag kände mig djupt kränkt av att anklagas för detta av någon/några som inte ens vågade gå ut med sina egna namn.
    Det kallas för förtal.

    För mig var det viktigt att stå upp för min åsikt i den frågan och därmed polisanmäla utskicket från demokratigruppen.
    Jag tar gärna hårda diskussioner och har full respekt för att man tycker olika. Några vill köpa - andra inte. Men jag har banne mig inte hotat, angett eller förtryckt någon!

    Jag har inte anmält någon person utan utskicket i sig.
    Är det någon som har en åsikt om detta så går det bra att ringa, jag finns som sagt på alla papper som kommer från Rädda Linjalen.

    Jag hoppas att kommande utskick från alla de nya grupperna inom brf(det var många som räknades upp på Rädda Linjalens öppna hus i måndags) är underskrivna med kontaktinfo och att nivån höjs ett snäpp för hur man uttrycker sig.

    Vänliga hälsningar
    Annelie Morey

    SvaraRadera
  18. Jag tror att styrelsen är djupt kränkt av allt som Rädda Linjalen hittat på och sedan skrivit om dom. Ni påstår tex att styrelsen gjort utskicket från demokratigruppen. Det är ju lögn och det vet ni. Nu tycker jag ändå inte att styrelsen ska polisanmäla er, men det är lite lustigt hur ni reagerar när någon (demokratigruppen) använder sig av samma metoder som ni brukar göra.

    SvaraRadera
  19. Ett intressant inlägg fån RL blogg om Brf årsmöte se nedan
    "Anonym sa...
    Men jag följde ju era upp tidigare uppmaning att gå ur Brf och kan jag ju inte rösta nu :-(.
    Gjorde ni det bara för att jag inte skulle kunna rösta på köpstämman?
    Känner mig förvirrad.
    Demokrati för andra men inte för mig."

    Och ett lika intressant svar från Maria
    "Maria sa...
    Svar till Anonym 2 juhi 20:34

    Jag förstår hur du känner! Det var ett stort antal medlemmar som tog det kloka beslutet att lämna Brf inför köpstämman. Många i kvarteret har därefter förvånats över att Brf har valt att strunta i det beslut som då fattades. En stor majoritet av de boende i kvarteret har valt att inte vara med i eller att gå ur brf.

    Vi som fortfarande är medlemmar och nu är kritiska mot styrelsens beteende kommer att rösta JA till motionen ikväll. Sedan lär styrelsen få se ännu fler medlemmar lämna föreningen. Det har de i så fall själva medverkat till i allra högsta grad.

    Det bästa den nya styrelsen kan göra är att visa att den respekterar beslutet från köpstämman den 2 april och lägger ner omvandlingsförsöket.

    Det är något både icke-medlemmar, fd medelemmar och även många medlemmar önskar (hela 25 % av oss röstade ju faktikst nej!)."

    Vad det visar är hur ledningen för RL drev ut många gamla osäkra att de skulle lämna Brf för att de skulle tappa sin möjlighet att rösta i Brf medan man själv sitter kvar i Brf. Detta kan endast bero på att man ej litar på hur folk skall rösta man ser sina grannar som röstboskap som måste drivas bort från valurnan. Visst mins vi propagandan och det högröstade tonläget i alla utskick att som uppmanade folk lämna Brf. Skulle vilja fråga Maria om det var klok att lämna varför gjorde hon då ej själv det?.
    Ställer mig oxå frågade till om detta är en medveten strategi från Hyresgästföreningen centralt och att detta fick man diplom för.
    Vill med detta inlägg bidraga med lite demokratiskt tänk.

    SvaraRadera
  20. I rättvisans namn så har det förekommit många anonyma beskyllningar från Rädda Linjalens sida också. jag har läst många anslag om ni giriga människor som borde flytta härifrån etc. att bara sätta ut förnamn är också anonymt som t.ex. Annie från Ringen eller Renee som ljög om mäklarutlåtandet.
    Det är en otrevlig stämmning i kvarteret som RL också till stor del är skyldig till.
    Det är inte kul att ha grannar som spionerar och är angivare. Hur ska vi komma över det?
    sign anonym rädd för poliser

    SvaraRadera
  21. Surfade runt lite på andra Rädda(kvarterets namn) bloggar. Det är samma skiva som spelas upp hela tiden. Förföljelse misstänktliggrörande av Brf styrelsen och dess personer hela tiden personfrågor aldrig ekonomi. Håller för troligt att det måste vara styrt. Men ingen annanstans har de gått så långt att man har polisanmält sina grannar.

    SvaraRadera
  22. Anonym 22:57
    Jag vill nog påstå att det tyvärr är vår brf som inte vill tala ekonomi.
    Att avgiften endast är satt till 15:-/kvm är något som kommer behöva ändras omedelbart efter ombildning om man över huvud taget ska kunna klara av att klara driften av kvarteret. Sorgligt men sant.
    Med en trovärdig kalkyl, utan lån till drift, och utan glädjesiffror, hade många fler varit intresserade.

    SvaraRadera
  23. Anonym 22:57
    Du har rätt att det inte diskuteras men jag tror att allmännyttan tar ut högre just för att man skall öka vinsten. Tror inte att deras kvm pris är sanningen i sista instans.
    /MVH

    SvaraRadera
  24. En liten reflektion över ett kommentar på RL bloggen måste tyvärr lägga in den här då jag blir censurerad på RL.

    Där går Maria loss med Brottsbalken,5 kap och drömmer om att anmäla/hotar sina grannar att de kan vänta sig citat.
    "skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år." mm

    Som om inte detta skulle räcka så tar hon hjälp av FN:s deklaration.
    För vad som händer här i fastigheten. Så uppblåst och så pompöst var det länge sedan man såg någon. Men jag skulle inte ta upp det här om det inte var att det hon skriver är en kommentar under artikeln där mötesordförande Ingmar Nygren-Bonnier tas heder och ära av förlöjligast de grövst och framställs som allmänt odemokratiskt. Att han skulle kunna känna sig kränkt det existerar inte i hennes föreställnings värld. Utan bara det omvända, jag tror att vi kommer att få mer bisarra överdrifter och så sjuka inlägg från RL

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.