tisdag 31 mars 2009

Kommentar från en blogg-besökare

Skrev ett liknande inlägg som detta på Rädda Linjalen som inte släpptes ut...

För det första tycker jag fokus - kanske särskilt på Rädda Linjalens blogg - ofta hamnar på fel saker om nu tanken är att bidra med sakliga underlag till de boendes beslut om ombildning. Hur enskilda personer agerar på möten, vem som har högt respektive lågt i tak, etc är ointressant. T o m eventuella tvivelaktiga värvningskampanjer från advokatfirman eller ensklida ombildningsförespråkare (har dock inte upplevt några sådana konstigheter för egen) är i det långa loppet av mindre betydelse. Allt sådant har redan hänt eller händer NU medan konsekvenserna av torsdagens beslut påverkar boendet för överskådlig framtid.

Vad jag kan se finns två kategorier av frågor att ta ställning till:

1. Boendeinflytande, förvaltningskvalitet, etc; - man torde på goda grunder kunna anta att boendeinflytandet inte kan bli sämre än med den papperstiger som dagens hyreslagstiftning utgör- Stockholmshem bör ju vara "förvaltningsproffs" men det finns väl ingen anledning att tro att inte en Brf med hjälp av extern kompetens kan hantera förvaltningen minst lika effektivt. De flesta tjänsterna verkar redan nu vara upphandlade och tycker man entreprenörerna gör ett bra jobb till rätt kostnad är det väl bara att kontraktera dem till föreningen.

2. Boendeekonomi;- Hyresgästföreningen har nyligen spridit signaler som borde oroa dem som önskar kunna bo i innerstaden till en rimlig kostnad. Nyligen gick ju riks- och regionordförandena ut på DN Debatt och förespråkade "lägesanpassad" hyressättning vilket enligt artikeln lär vara något helt annat än den differentiering enligt Hyreskommittén Stockholms rekommendation som hittills givit oss runt en halv procent över Stockholmshems genomsnittshöjning. I Malmö finns redan "lägesanpassad" hyressättning och där ligger skillnaden mellan inner- och ytterstad på 40 procent medan motsvarande skillnad i Stockholm ligger ca 15-20 procent om jag minns rätt. Eftersom det knappast lär bli aktuellt med generellt sänkta hyror i ytterstaden så kan man alltså räkna med saftiga hyreshöjningar i innerstaden. Även om detta inte är detsamma som renodlade marknadshyror så ska man nog därför inte förlita sig på att det nuvarande systemet kommer att bestå särskilt länge till. Om Odell & c:o dessutom törs genomföra Koch-utredningens förslag om total marknadsstyrning lär många nej-röstare ångra att sig om det blir ett Nej på torsdag...

Ombildning eller ej så kommer man att utsätta sig för risk; antingen i form av lån med åtföljande ränterisk (som var och en kan räkna på och värdera i förhållande till vilka ekonomiska marginaler man har) eller i form av en politisk risk som är totalt omöjlig att uppskatta förutom att man nog kan vara ganska säker på är att det kommer att gå upp...

Skriver inte detta i egenskap av fundamentalist för vare sig det ena eller det andra utan för att peka på något som Rädda Linjalen hittills avfärdat med påståenden om att det är "fantasier" och "skrämselpropaganda". Man har dock noga undvikit att kommentera sakfrågan, förmodligen för att HGF-ledningens utspel innebär att det nu inte finns någon broms kvar för kraftiga hyreshöjningar i innerstaden. Höjningen kanske inte sker i ett steg och det kanske kommer att finnas årsvisa begränsningsregler men åtminstone jag känner mig inte sugen på ta reda på facit om 10 år genom att chansa bort möjligheten att slippa styras av marknad och politiker i okontollerbar allians...

1 kommentar:

  1. Såg just följande inlägg på Rädda Linjalen ang. framtida hyror:
    "Vi betalar redan nu högre hyra i innerstaden. Att framtida hyror skall baseras enkom på läget som Brf påstår är fel. Malmömodellen är inte aktuell. Kochutredningen är inte aktuell. Stockholmshem får inte renovera och höja hyror som de vill, det stämmer inte heller. Hyran i en bostadsrättsförening kommer att vara minst lika hög som i allmännyttan. Alla andra påståenden är rent dravel av Brf. Pga av ekonomin kommer man tvingas att hålla hyrorna så höga det går."

    För att verifiera detta kollade jag Hyresgästföreningen Stockholms hemsida och där står under rubriken "Framtidens hyra" (http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2009/02/articleList/articleList20090203_112047260/articleList20090203_112047260?ViewMode=0&orgId=110#):
    "Systematiserad hyressättning är inte så konstigt som det låter. Det är en metod för att sätta hyror. Den används idag bland annat i Malmö, Göteborg, Norrköping och Umeå.
    I Stockholmsregionen har det under flera år pågått en process i riktning mot systematiserad hyressättning. Redan idag har vi i några kommuner genomfört arbetet med att systematisera hyrorna och i andra kommuner pågår arbetet för fullt.
    Arbetet som nu startat syftar till att genomföra systematiserad hyressättning fullt ut i hela regionen."

    ...och längre ned på samma sida:
    "Dagens bruksvärdessystem och Hyresgästföreningens förhandlingsrätt är nu ifrågasatta, både av politiker och fastighetsägare. Därför pågår sedan en tid tillbaka arbetet med att modernisera och utveckla bruksvärdesystemet. På så sätt ger vi hyresrätten en framtid."

    ...och i ett tillhörande pdf-dokument:
    "Tilltron till dagens hyressättning har minskat. Flera politiska partier och intresseorganisationer arbetar för att marknadsanpassa hyrorna och för att förhandlingsrätten ska urholkas. Risken är stor att deras vilja blir verklighet. Då kommer hyresgästerna att drabbas hårt genom högre hyror och försämrade rättigheter."

    ...samt:
    "Hyresgästföreningen kan aldrig kompromissa om kravet på rättvisa och rimliga hyror. Vårt uppdrag är att garantera människors rätt till en bra bostad även i framtiden. Det gör vi genom att modernisera hyressättningen. Vi måste ta vårt fulla ansvar redan nu, annars kommer någon annan att bestämma villkoren åt oss."

    Tycker inte detta känns särskilt betryggande! Det låter som om HGF under galgen genom "systematiserad hyressättning" enligt Malmö-modellen försöker rädda vad som räddas kan och undvika något ännu värre (läs att Koch-utredningen omsätts i lag?). Och att vi redan betalar högre hyrorn i innerstaden innebär väl knappast att de inte kan bli ännu högre?

    Annat intressant som jag snubblade över:
    http://barbroengman.blogspot.com/2009/03/odell-lade-tyvarr-ner-utredningarna.html
    och
    http://barbroengman.blogspot.com/2009/02/beatrice-ask-det-ar-viktigt-med-en.html

    ...inget av detta talar ju precis emot att göra sig fri från marknadsfundamentalister som Mats Odells omedelbara inflytande.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.